RA-APPS schimbă regulile de închiriere pentru case: Vor fi contractate prin licitație publică, chiar și singurului ofertant, iar prețul va putea fi redus cu 30%, cu perioadă îndelungată pentru imobile ce necesită investiții

RA-APPS schimbă regulile de închiriere pentru case: Vor fi contractate prin licitație publică, chiar și singurului ofertant, iar prețul va putea fi redus cu 30%, cu perioadă îndelungată pentru imobile ce necesită investiții
scris 20 oct 2020

Regia Autonomă ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) va închiria prin licitație publică imobilele care nu sunt atribuite administrației centrale, celei locale, instituțiilor sau entităților de interes public, putând reduce prețul de vânzare cu până la 30% și atribui direct contractul de închiriere. Contractele vor fi încheiate pe câte 5 ani, cu posibilitate de prelungire, dar imobilele ce necesită investiții vor putea fi închiriate și pentru 15 ani.

De ce este important: Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" funcționează  sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului și se ocupă de administrarea, conservarea, protejarea si întreținerea imobilelor în care îți desfășoară activitatea Guvernul, precum și a imobilelor cu destinație de reședințe oficiale și a celorlalte locuințe de protocol, dar închirază și alte spații de locuit și cu altă destinație decât cea de locuit.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Potrivit datelor analizate de Profit.ro, RA-APPS și-a scăzut anual volumul vânzărilor de imobile pe care le deține în administrare, strângând astfel, în 2017, doar 2,6 milioane euro, adică un sfert din încasările anului 2016. Începând cu 2017, volumul vânzărilor a scăzut drastic, ajungând doar la câteva vânzări ocazionale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anul trecut, însă, după cum a relatat Profit.ro, RA-APPS a reușit să vândă, din a doua încercare, spații de birouri din centrul Capitalei, în fostul Palat Astra, pentru o sumă de peste 1,3 milioane de euro, în ciuda faptului că tot mai multe ministere intră pe piața imobiliară căutând oferte pentru închirieri de birouri, pentru că RA-APPS nu mai deține spații adecvate pe care să le pună la dispoziție ministerelor.

Nou termen pentru intrare în legalitate cu autorizația de incendiu. Construcțiile noi pot începe doar cu aviz CITEȘTE ȘI Nou termen pentru intrare în legalitate cu autorizația de incendiu. Construcțiile noi pot începe doar cu aviz

Recent, însă, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică regulile actuale privind închirierea imobilelor neatribuite autorităților, instituțiilor publice centrale și locale, partidelor politice, sindicatelor sau onrganizațiilro neguvernamentale de interes public.

Întreaga activitate de închiriere a imobilelor proprietate publică și privată a statului se va desfășura pe bază de licitație publică, însă printr-o procedură mai simplificată, prin adaptarea normelor impuse de legislație la activitatea specificaă desfășurată de regie, întrucat reglementările specifice actuale îngreunează și întârzie procesul de închiriere inițiat de regie, în calitate de titular al dreptului de administrare”, susține Executivul.

Prin urmare, ordonanța stabilește ca închirierea pe bază de licitație publică a imobilelor proprietate publică și privată a statului aflate în administrarea regiei să se facă prin hotărâre a Consiliului de Administrație al RA-APPS, iar atribuirea imobilelor către instituții publice să se facă de către Regie, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului. 

FOTO Grupul spaniol imobiliar Mantor a finalizat lucrările de consolidare a clădirii istorice Mița Biciclista CITEȘTE ȘI FOTO Grupul spaniol imobiliar Mantor a finalizat lucrările de consolidare a clădirii istorice Mița Biciclista

Ordonanța de urgență prevede posibilitatea desfășurării procedurii de licitație inclusiv în cazul în care în urma publicării anunțului de licitație a fost depusă o singură ofertă valabilă.

În vederea închirierii imobilelor, RA-APPS stabilește prețul de pornire a licitației publice cu strigare, care nu poate fi mai mic decat prețul de piață determinat prin raport de evaluare de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizați și selectați de regie.

Prețul de pornire trebuie să acopere obligatoriu contravaloarea amortizării imobilului, a amortizării investițiilor proprii ale regiei, a impozitelor și taxelor locale, a asigurării obligatorii a imobilului, a cheltuielilor indirecte, de intreținere, a altor servicii incluse, precum și a unei cote de profit de maximum 10%.

EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an

În cazul în care prima licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire a licitației, se vor putea organiza o a doua, respectiv a treia licitație, avand prețul de pornire cu 20%, respectiv 30% mai mic, dar nu mai mic decât contravaloarea cheltuielilor lunare ale RA-APPS înregistrate cu imobilul respectiv, la care se adaugă o marja de profit de maximum 10%. 

În cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire a licitației, imobilul va putea fi inchiriat direct, pe baza unei oferte de închiriere care va putea fi mai mică cu 30% decat prețul stabilit inițial, dar nu mai mică decat contravaloarea cheltuielilor lunare ale RA-APPS înregistrate cu imobilul respectiv, la care se adaugă  marja de profit de maximum 10%.

Guvernul arată că exista imobile care generează cheltuieli mari pentru bugetul regiei, ca urmare a stării precare a acestora, doar ”prin diminuarea prețului de pornire stabilit inițial se înregistrează oferte”.

EXCLUSIV Familia celebrului avocat Gheorghe Mușat pregătește construcția unui turn de birouri pe un teren din Pipera cumpărat de la fostul deputat Costică Canacheu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia celebrului avocat Gheorghe Mușat pregătește construcția unui turn de birouri pe un teren din Pipera cumpărat de la fostul deputat Costică Canacheu

Contractele de închiriere vor fi stabilite pe o perioadă de maximum 5 ani, cu posibilitatea prelungirii prin acte adiționale tot pe o perioadă de cel mult 5 ani, astfel încat durata maximă să nu depașească 10 ani, prin acordul parților. La data prelungirii prin act adițional se va proceda la actualizarea valorii chiriei în baza unui raport de evaluare, chiria neputând fi mai mică decat suma stabilită inițial prin contract.

Prin excepție, pentru imobilele care necesită efectuarea unor lucrări de investiții pentru punerea în funcțiune a acestora, ca urmare a neutilizării indelungate, termenul de inchiriere poate fi stabilit, prin hotărâre a Consiliului de Administrație al RA-APPS, pentru o perioadă de până la 15 ani, cu obligația amortizării integrale a investițiilor de catre locatar pe această perioadă, fără a solicita o alta despăgubire. La finalul contractului, investițiile realizate rămân gratuite și libere de sarcini în proprietatea statului.

”Ratiunea inițierii acestei reglementări este dată din faptul că există imobile care sunt neîntrebuințate și neexploatate din cauza stării de degradare avansată a acestora, trecerea timpului fără a efectua investiții pentru conservarea sau reabilitarea acestora contribuind exclusiv la pieirea acestor imobile”, explică Guvernul.

Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor CITEȘTE ȘI Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor

Ordonanța prevede și posibilitatea prelungirii contractelor de închiriere ajunse la termen în perioada stării de alertă doar până la la data de 31.12.2020, cu condiția achitării de către locatari a tuturor obligațiilor de plată. La data prelungirii va fi actualizată și valoarea chiriei, care nu va putea fi mai mică decât suma stabilită inițial.

Potrivit noilor norme, RA-APPS are dreptul să rețină o cotă-parte de 50% din chiria încasată pentru imobilele aflate in proprietatea publica a statului și în administrarea sa, iar chiria încasată pentru imobilele proprietate privată a statului din administrarea regiei rămâne integral la dispoziția acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
raapps
inchiriere
imobile
ordonanta
guvern
licitatie
pret
redus
contract