Restricțiile impuse - în 2012 și încă valabile - pentru autorități, instituții și companii de stat cu privire la achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare vor fi abrogate, conform unui proiect de lege adoptat de Senat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Inițiatorii proiectului sunt senatorul PSD Robert Cazanciuc și senatorul PNL Daniel Fenechiu, ambii de profesie avocați.
Aceștia au reușit în ultimul an să impună în Parlament o serie de proiecte de lege favorabile avocaților, precum cel prin care avocații pot prelua din atribuțiile notarilor sau cel prin care li se asigură sedii în viitorul Cartier al Justiției. Recent, la Senat a fost înregistrat un alt proiect de lege al acestora, pentru stabilirea posibilității de a preda la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv liceal şi primar, pentru mai multe categorii de profesioniști ai dreptului.
Acum, senatorii s-au aplecat asupra Ordonanței de Urgență nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, întărirea disciplinei financiare.
Aceasta stabilește că autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome, care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare.
Acestea nu pot fi contractate decât ”în situații temeinic justificate”, când nu pot fi asigurate de către personalul de specialitate juridică angajat și cu aprobarea ordonatorilor principali de credite.
CITEȘTE ȘI Procurorii cer încuviințarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu. Acesta este suspectat de trafic de influență și luare de mită, comise pe vremea când era ministruInițiatorii noului proiect de lege apreciază însă că ”sunt depășite circumstanțele economico-financiare ale anului 2012” care au impus măsurile menționate de reducere a cheltuielilor bugetare.
Mai mult, inițiatorii arată că în structurile interne, precum ”birou contencios" sau ”birou juridic”, angajații de specialitate au mai multe atribuții, iar de multe ori personalul este insuficient. Totodată, restricția impusă, arată senatorii, ”poate crea blocaje în activitatea unor astfel de unități angajatoare, fiind cunoscute in anii trecuți situațiile unor primării, de exemplu, de localități mici care nu aveau în structura de personal juriști cu experiență care să le poata asigura aceste servicii”.
Prin urmare, proiectul prevede abrogarea restricțiilor din ordonanță, iar autorii subliniază că astfel se va crea ”posibilitatea ca în anumite spețe complexe, procese care necesită un volum mare de muncă și de reprezentare, entitățile mai sus menționate să poată apela la servicii specializate de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, cu firme mari de avocatură care dispun de resursele umane necesare, profesionale, cu experiență în activitatea de reprezentare, cu avocați de o înaltă pregătire, specializați în diferitele domenii ale dreptului”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrar”E bine cunoscut faptul ca în justiția anilor noștri, specializarea pe domenii ale dreptului a început să joace un rol important, ori la nivelul instituțiilor publice e imposibil ca unul sau doi salariați ai acestora - consilieri juridici - să poată acoperi la un nivel corespunzător apărarea intereselor statului. Pe de altă parte, la nivelul instituțiilor centrale, experiența ne arată că există situații în care este nevoie de expertiza avocaților specializați, mai ales în contextul în care partenerii comerciali ai statului sau ai acestor instituții beneficiază de expertiza juridică de înaltî valoare a unor mari case de avocatură”, mai susțin autorii proiectului.
Proiectul va fi înaintat acum Camerei Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum