Companiile care apelează la proiecte de redresare economică finanțate prin fonduri europene vor putea începe să încaseze bani din primul miliard de euro, din cele 80 de miliarde reprezentând fonduri europene alocate României, din a doua parte a lunii septembrie sau din prima parte a lunii octombrie, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
"Primul miliard de euro (din cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE, dintre care 33,5 miliarde parte a pachetului de redresare economică, n.r.), cel pe care noi îl avem în gestionare de către Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Ministerul Economiei, este pe cale să ajungă la companii. Aici vestea cea bună este că procedurile în relația cu Comisia Europeană sunt destul de avansate, chiar în cursul săptămânii viitoare decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat pentru miliardul de euro s-ar putea să fie adoptată de către Comisie, ceea ce înseamnă că procedurile pe care le avem de parcurs duc spre termenul de aproximativ 15 septembrie, în care firmele vor putea să-și depună aplicațiile de finanțare și să intre în posesia banilor după ce au încheiate contractele de finanțare cu noi. După data de 15 septembrie, având posibilitatea să-și depună aplicațiile, putem discuta de plăți după momentul în care se încheie contractele de finanțare. Oricum, în a doua jumătate (a lunii septembrie, n.r.), început de octombrie se pot face primele plăți din miliardul de euro, astfel încât să putem ajuta efectiv firmele care se găsesc în dificultate", a afirmat Marcel Boloș, la Digi 24.
Ministrul Fondurilor Europene a dat detalii suplimentare despre programul IMM Factor, prin care firmele care au probleme financiare din cauza întârzierii plăților în contextul pandemiei primesc o garanție guvernamentală de 50% a facturilor restante, program care are o sumă maximă pentru firma beneficiară de 5 milioane de lei.
"Schema este administrată de către Ministerul Finanțelor Publice și vine în întâmpinarea firmelor care sunt în dificultate, spre exemplu dacă există dificultăți în ceea ce privește încasarea facturilor de la diferiți clienți ai firmei sau în colectarea creanțelor, cel care are astfel de contracte comerciale sau astfel de creanțe în relația cu clienții săi poate apela pentru împrumut bancar la o bancă, astfel încât banii să îi fie asigurați înainte de data scadenței pe care o are în relația cu clienții. Este un ajutor pentru companiile care se află în dificultate, mai ales cele care au aceste deficite de cash-flow; sigur că această schemă este administrată în comun cu sistemul bancar, pentru a se preîntâmplina astfel de dificultăți pe care firmele le au pentru partea de disponibilități", a explicat Marcel Boloș, potrivit Agerpres.
Ministrul fondurilor Europene a subliniat că nu există o limitare a accesului companiilor la programul IMM Factor.
"Din câte au fost prezentate în Guvern, la această schemă pot apela firmele care se află în dificultate, respectiv au nevoie de acest cash-flow disponibil înainte de data scadenței, înainte de data care e prevăzută în contractul comercial scadența respectivă, pentru că procedura de după momentul în care banca a acordat respectivul credit spune că banca urmează pașii procedurali pe care i-ar fi făcut firma până la momentul în care încasează de la clienți contravaloarea creanței comerciale pe care o au. Deci, practic nu există o limitare din punctul de vedere al accesibilității la această schemă, este vorba de această formă de creditare în avans pe care o fac băncile pentru a asigura lichiditatea de care firmele au nevoie în această perioadă", a menționat Marcel Boloș.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că schema de sprijin IMM Factor are un plafon maxim de 5 milioane de lei pentru o companie.
"Plafonul este stabilit de către Ministerul Finanțelor Publice și această ajustare a plafoanelor are loc de câte ori e nevoie. Cred că aceste plafoane vor fi majorate, după cum s-a întâmplat și la IMM Invest. Cei 50% din garanția pe care o oferă statul ajută la mecanismul de creditare bancară, pentru că e vorba de un mecanism de creditare în avans pentru ca să se poată sprijini firmele în dificultate pe ceea ce înseamnă lipsa de lichidități", a adăugat Marcel Boloș.