Cândva vârful ocupării locurilor de muncă, Big Tech își vede steaua pălind printre concedieri și reduceri de personal, se arată într-o analiză BBC. Lucrătorii din întreaga industrie se întreabă ce vor face în continuare.
Michael spune că s-a alăturat companiei sale din domeniul Big Tech în primăvara anului 2021 pentru a se testa cu cei mai buni ingineri de software din lume. „Ei fac proiecte foarte complicate: când te alături lor, se presupune că te alături celor mai buni. Simți că lucrezi undeva unde îți crește valoarea de brand ca persoană”, arată G4Media.ro
Inițial, mutarea a decurs bine. Michael spune că a ajuns să lucreze la caracteristici de mare impact, testându-și curajul în fața dezvoltatorilor seniori. Avantajele au ajutat și ele. „Era o companie tipic Big Tech, în sensul că oferea beneficii uriașe, cu un echilibru excelent între viața profesională și cea privată”, spune el. „În comparație cu foștii mei angajatori, a fost floare la ureche: existau mâncare gratuită, cheltuieli de wellness și asigurare de sănătate. Iar oamenii erau extraordinari – era un mediu de lucru plăcut, chiar dacă uneori aducea puțin cu un cult.”
Dar primul semn că ceva se schimba a venit în martie 2022. Pe fondul încetinirii economice, serviciul gratuit de spălătorie a fost retras. În curând au fost și mai multe tăieri – momentul cinei pentru muncitorii care făceau ore suplimentare s-a schimbat, intrând în conflict cu ultima navetă gratuită programată să părăsească campusul din New York. Angajații au fost nevoiți să aleagă efectiv între mâncarea gratuită și o călătorie gratuită spre casă. „Oamenii s-au plâns – în special cei mai tineri. Era un loc foarte răsfățat”.
Câteva luni mai târziu, reducerile de beneficii au fost urmate de tăieri de locuri de muncă – Michael a fost unul dintre cei 11.000 de angajați concediați în luna noiembrie a aceluiași an, pe fondul unei încetiniri mai ample a activității în domeniul tehnologiei și al disponibilizărilor din întreaga industrie. Următoarea sa mișcare a fost să părăsească complet Big Tech. Acum lucrează în „Big Finance”, pentru o mare bancă de investiții. Este un loc de muncă care oferă în continuare proiecte interesante, spune Michael, și simte că are o siguranță a locului de muncă relativ mai mare. „Dacă m-ați fi întrebat înainte, v-aș fi spus că voi lucra în continuare pentru o altă companie „Faang” [n. red. – Acronimul FAANG reprezintă Meta (fostul Facebook), Apple, Amazon, Netflix și Alphabet („G” se referă la Google).]. Dar există o lume în afara Big Tech.”
Până de curând, rolurile din domeniul tehnologiei – în special în rândul marilor jucători, cum ar fi Meta, Alphabet și Amazon – erau adesea considerate unele dintre cele mai dezirabile locuri de muncă disponibile, oferind candidaților salarii cu șase cifre, beneficii generoase și perspectiva de a fi în fruntea inovației. Dar, din vara anului 2022, sectorul a fost afectat de reduceri, concedieri și incertitudine. În unele cazuri, liderii au luat măsuri drastice și în ceea ce privește munca la distanță, făcând din întoarcerea la birou o problemă disciplinară.
CITEȘTE ȘI Familia Umbrărescu preia combinatul Oțelul Roșu, cu 12 milioane de euroO redresare pare îndepărtată. Potrivit trackerului de urmărire a industriei Layoffs.fyi, 23.670 de lucrători au fost concediați în 85 de companii de tehnologie numai în ianuarie 2024, inclusiv Microsoft, Amazon, eBay și Google. Și înseamnă că unii lucrători încep să caute locuri de muncă în afara sectorului în care au concurat cândva pentru a lucra.
‘Tehnologia era locul unde trebuia să fii’
Înainte de disponibilizări, companiile din domeniul tehnologiei erau mai mult renumite pentru culturile de la locul de muncă, care le ofereau angajaților beneficii gratuite și facilități premium în birouri de ultimă generație. Dar bucătarii gastronomi și sălile de meditație nu au fost introduse doar pentru a-i ține pe lucrători la locul de muncă cât mai mult timp posibil – acestea au fost un mijloc de a atrage talentele. Scott Dobroski, expert în tendințe de carieră la Indeed, din San Francisco, spune că candidații – în special în domeniul tehnologiei – sunt atenți la brandingul angajatorului și la cultura companiei.
Acest lucru s-a schimbat în urma pandemiei. În primăvara anului 2022, pe măsură ce economia a scăzut, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor a frânat creșterea companiilor. Acest lucru a dus inițial la înghețarea angajărilor, iar apoi la disponibilizări la nivelul întregii industrii la sfârșitul anului 2022, care continuă. „Covid-19 a fost un eveniment care se întâmplă o dată la o generație și care a schimbat traiectoria companiilor, supraestimând cererea și trimițându-le la o serie de angajări”, spune Dobroski. „După ce au ieșit prea puternic pe poartă în 2021, companiile de tehnologie au fost nevoite să își retragă brusc recrutările.”Cultura companiei.
Nu mă mai simt inspirată și nici nu mai simt acel „buzz” de când am intrat prima dată în birou – Alessandra
În consecință, sectorul tehnologic a devenit mai puțin dorit de mulți lucrători. Potrivit raportului Indeed’s Best Jobs of 2024. Măsurate în funcție de salariu, flexibilitate și creștere, doar trei dintre primele 25 de locuri de muncă sunt roluri în domeniul tehnologiei, față de 11 în ediția din 2023.
„În timp ce locurile de muncă din domeniul tehnologiei continuă să aibă salarii mari și oferă niveluri de lucru flexibil peste medie, acestea au scăzut semnificativ în ceea ce privește creșterea”, spune Dobroski. „Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă doresc, de obicei, să se alăture unor companii care sunt înfloritoare, în care simt că pot crește. Dar atunci când se anunță concedieri, acest lucru nu numai că reduce oportunitățile de a evolua pe piața muncii, ci dăunează reputației angajatorilor și semnalează incertitudine.”
CITEȘTE ȘI Airbus avertizează companiile aeriene că va livra cu întârziere avioaneleNu doar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt descurajate de rolurile din domeniul tehnologiei. Angajații actuali din acest sector se declară dezamăgiți.
Alessandra lucrează pentru o firmă de tehnologie blockchain din Londra. Ea spune că a ales cariera tehnologică atunci când a pășit pentru prima dată în sediul corporativ al angajatorului său ca stagiar. „Am fost uimită de birou – mi s-a părut că tehnologia este locul unde trebuie să fii. Caracterul său rapid și inovator a fost ceea ce mi-a atras cel mai mult atenția: ca și cum aș putea face parte din ceva nou.”
La fel ca mulți alții din acest sector, firma la care lucra Alessandra a fost afectată de încetinirea creșterii economice în domeniul tehnologiei. În februarie 2023, una dintre ofertele sale de produse blockchain a fost închisă. Concedierile au continuat de atunci – echipa ei a fost acum redusă de cinci ori. De asemenea, angajații sunt obligați să fie prezenți la birou trei zile pe săptămână – sau să suporte consecințele. „Ziua mea alternează de la o zi super intensă, când pare că lucrurile „decolează”, la perioade lungi în care nu fac absolut nimic”, spune ea.
Dezamăgirea ei se extinde dincolo de compania sa și de industria în sine. „Se pare că este un noroc în ce parte a tehnologiei te încadrezi. În acest moment, AI ia avânt, așa că toți ceilalți au impresia că sunt lăsați în urmă. Nu este vorba doar de compania mea: piața însăși nu știe ce trebuie să facă pentru a reuși sau încotro se îndreaptă. Nu mă mai simt inspirat și nici nu mai simt acel „buzz” de când am pășit pentru prima dată în birou.”
„Zilele de glorie se vor întoarce”
Dobroski crede că entuziasmul pentru locurile de muncă din sectorul tehnologic va reveni doar după ce economia își va reveni complet, concedierile se vor încheia și companiile vor reîncepe să angajeze în masă.
Până atunci, doar anumite roluri rămân râvnite. „Istoria a arătat că atunci când există o creștere a numărului de locuri de muncă, acesta este semnalul că există oportunități pentru cei care își caută un loc de muncă”, spune el. „Deocamdată, există domenii în cadrul industriei care sunt încă foarte atractive pentru talentele din domeniul tehnologiei, cum ar fi echipele de inteligență artificială atât în rândul Big Tech, cât și în rândul start-up-urilor.”
Deși a părăsit industria, Michael spune că ar lucra în continuare pentru o firmă Big Tech în viitor. „Beneficiile sunt grozave, iar tu ești determinat să lucrezi la probleme mari pe care le poți indica într-o zi și să spui: „Eu am dezvoltat asta”. Zilele de glorie se vor întoarce: câțiva ani după recesiunea economică și va fi din nou în 2021. Talentul în domeniul tehnologiei va fi întotdeauna în criză.”
Dar, deocamdată, mulți lucrători din domeniul tehnologiei încep să caute în altă parte. „Cei mai mulți dintre colegii mei simt același lucru: lucrăm pentru ceva care nu duce nicăieri”, spune Alessandra. „Și după ce am văzut atât de mulți colegi apropiați fiind concediați brusc sau demisionând ca urmare, ne-am pierdut încrederea în ceea ce încercăm să realizăm. Cei mai mulți dintre noi ne planificăm strategiile de ieșire din companie – și unii chiar din industrie.”