Japonia a anunțat duminică o înăsprire a regulilor în domeniul imigrației, după evadarea din țară a fostului șef al Nissan Carlos Ghosn, aceasta fiind prima reacție oficială a autorităților de la Tokyo, transmite Reuters.
Autoritățile nu au avut nicio reacție după anunțul făcut marți de Ghosn referitor la fuga sa în Liban, țara unde a copilărit, pentru a scăpa de sistemul de justiție ”corupt” al Japoniei. Toate instituțiile guvernamentale și majoritatea companiilor din Japonia au fost închise pentru sărbătoarea Anului Nou, scrie News.ro.
Fostul președinte al Nissan Motor și al Renault a fost arestat la Tokyo în noiembrie 2018 și este acuzat de mai multe ilegalități financiare, pe care le neagă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Justiției, Masako Mori, a spus că plecarea ”aparent ilegală” a lui Ghosn ester foarte regretabilă și a adăugat că nu există date privind ieșirea lui din Japonia. Mori a promis o investigație amănunțită și a spus că autoritățile au emis o informare oficială pentru arestarea lui Ghosn.
”Am cerut Agenției pentru Servicii de Imigrație să se coordoneze cu restul agențiilor pentru a înăspri procedurile de plecare”, a spus ministrul, adăugând că nerespectarea condițiilor de cauțiune de către Ghosn nu este justificată și că instanta i-a revocat eliberarea.
Separat, prpcurorii au emis un comunicat în care au apărat sistemul de justiție din Japonia, afirmân că prin plecarea din țară Ghosn a ignorat justiție și și-a agravat faptele.
Nu este clar ce ar putea face Japonia pentru a-l readuce în țară pe Ghosn. Japonia are tratat de extrădare doar cu Statele Unite și Coreea de Sud, ceea ce înseamnă ca ar putea fi dificil ca Ghosn să fie recuperat din Liban.
Libanul a anunțat în această săptămână că a primit un mandat de arestare pentru Ghosn din partea Interpolului. Libanul a arătat că Ghosn a intrat legal în țară.
Un oficial libanez din domeniul securității a afirmat că nu este clat dacă Ghosn va fi solicitat să fie audiat în legătură cu mandatul de arestare, dar a adăuga că Libanul nu își extrădează cetățenii.
Publicația Wall Street Journal a relatat că Ghosn a iețit dinJaponia la bordul unui avion privat, ascuns într-o ladă folosită de obicei pentru echipament audio. El a fost însoțit de doi bărbați care purtau numele unor contractori americani în domeniul securității, potrivit unor surse apropiate investigației referitoare la evadare, citate de publicație.
Lada nu a fost verificată cu raze X și a fost urcată la bordul avionului privat, a relatat televiziunea japoneză NHK.
Un oprator aerian privat din Turcia a anunțat că două dintre avioanele sale au fost folosite ilegal pentru transportarea lui Ghosn, iar un angajat a falsificat datele pentru a exclide numele lui Ghosn.
Potrivit companiei, MNG Jet, Ghosn a zburat de la Osaka, Japonia, la Istanbul, iar acolo a schimbat avionul și a zburat la Beirut.
Turcia a reținut șapte persoane, inclusiv patru piloți, în cadrul investigației legate de tranzitul lui Ghosn prin Istanbul.
Procurorii japonezi au spus că sistemul de justiție al țării garantează tuturor inculpaților un proces prompt, deschis și corect. Aceștia au adăugat că cele peste 100 de zile de detenșie ale lui Ghosn au fost justificate deoarece acesta ”avea o rețea extindă internă și externă și că ar fi putut să își exercite o influență considerabilă pentru a ascunde dovezi”.