Italia a început - de la 1 iunie - să acorde cărți de sejur unor imigranți ilegali prezenți în țară, după ce numărul muncitorilor agricoli din România și Polonia a scăzut mult în timpul pandemiei covid-19, din cauza închiderii frontierelor și după ce numeroși marocani veniți să muncească în acest sector s-au întors în țară, iar fructe și legume ay rămas neculese.
Roma este afectată astfel de contradicția de a-și închide frontierele din cauza covid-19 - care a agravat penuria muncitorilor sezonieri în agricultură și nevoia culegerii roșiilor - și îngrijorări cu privire la eventuala venire a unor migranți, în vară, de pe coastele Libiei, scrie News.ro
În total, ”400.000 de muncitori străini muncesc în mod regulat în agricultura italiană, dintre care 36% nu se întorc la muncă anul acesta. Cine va recolta legumele și fructele?” declară pentru Corriere della Sera președintele Confagricoltura, Massimiliano Giansanti.
Ministrul italian al Agriculturii Teresa Bellanova aprecia recent că, ”în prezent, Italia are nevoie de 270 000 până la 350 000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol”.
Acesta este motivul pentru care aproximativ o treime din cei aproximativ 600.000 de migranți clandestini, potrivit unor date oficiale, urmează să primească ajutoare pentru a se instala.
Și alte sectoare duc lipsă de forță de muncă, de exemplu cel hotelier (personal de făcut curățenie) sau al îngrijirii bătrânilor.
Această regulatizare este criticată de membri ai Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini și de primarul din Bergamo Giorgio Gori.
”Nu există italieni în dificultate și toți concetățenii noștri fără loc de muncă, de exemplu care primesc venitul de solidaritate? De ce să se regularizeze 200.000 de cetățeni noneuropeni? Pentru că plata cu doi-trei euro pe oră a străinilor este mai ieftină?”, denunță Gori.
Întrebarea este, însă, dacă italienii vor să muncească pe câmp sau în aziluri de bătrâni.
ROMÂNI, MAROCANI ȘI SENEGALEZI
MInistrul italian al Agriculturii s-a întâlnit cu ambasadorul României în Italia cu scopul de a stabili cât mai rapid fluxul de muncitori sezonieri.
”Vreau ca italienii să muncească și propun ca toți beneficiarii subvențiilor publice, cei care primesc venit de solidaritate sau alocații de șomaj să fie în măsură să facă față urgenței muncii pe câmp”, sublinia Teresa Bellanova.
Însă ea și-a reiterat poziția cu privire la migranți. ”Avem nevoie de ei pentru a continua o funcționare normală a lanțului alimentar”.
Procedura deschisă până la 15 iulie, propune două axe - angajatorii pot cere o regularizare a unui imigrant pe care doresc să-l angajeze, iar migranții fără acte pot cere un permis temporar, pe o perioadă de șase luni, pentru a munci.
Această a doua posibilitate poate fi utilizată doar de către cei care pot demonstra că au muncit deja în sectoare prevăzute de reformă, adică în îngrijirea ”persoanelor neautonome”, treburi domestice și agricultură.
O parte a Paritdului Mișcarea Cinci Stele (M5S) s-a opus acestei măsuri, apreciind că ea reprezintă un fel de amnistie a celor care exploatează munca ilegală.
Guvernul a hotărât, astfel, ca angajatorii care au fost condanați de infracțiuni de angajare ilegală și facilitare a migrației ilegale să nu poată recurge la această procedură.
În pofida faptului că italia are nevoie de forță de muncă în mai multe sectoare ale economiei sale, ea nu vrea să deschidă țara migrației.
Liga lui Salvini agită deja spiritele, apreciind că 20.000 de migranți sunt pregătiți să plece din Libia în vară. Ea citează în acest sens surse din cadrul serviciilor de informațiiitaliene.
Italia a cerut Bruxellesului o repartizare echitabilă a migranților care vin în această vară pe coastele italiene și o revizuire a reglementărilor în spațiul Schengen.