Italia pregătește o nouă taxă destinată companiilor din sectorul digital, care va fi inclusă în bugetul anului 2020, guvernul fiind în căutarea unor noi venituri care să îi permită renunțarea la majorarea planificată a taxei pe vânzări, au declarat luni două surse din coaliția aflată la putere, transmite Reuters.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Taxa va obliga giganții din sectorul digital să plătească o taxă de 3% pentru tranzacțiile pe internet, au spus sursele, adăugând că unele schimbări sunt posibile ca urmare a nergocierilor dintre partidele coaliției, scrie News.ro.
Schema ar urma să genereze venituri anuale de circa 600 de milioane de euro și va fi aplicată companiilor cu venituri globale în valoare de cel puțin 750 de milioane de euro și servicii digitale de peste 5,5 milioane de euro în Italia.
Acest plan corespunde propunerilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care săptămâna trecută a cerut guvernelor să refacă regulile de taxare a companiilor multinaționale.
Roma caută resurse pentru a evita majorarea taxei pe vânzări în valoare de circa 23 de miliarde de euro, care ar trebui să intre în vigoare în ianuarei 2020, care ar putea afecta cererea internă, deja scăzută.
Coaliția Mișcării 5 Stele și Partidul Democrat de centru stânga trebuie să trimită pe 15 octombrie proiectul de buget aferent anului 2020.
Italia și alte state ale Uniunii Europene se plâng de mult timp de modul în care Facebook, Google și alți giganți ai internetului obțin profituri uriașe în țăriile lor, dar plătesc taxe de cel mult câteva milioane de euro pe an.
Marile companii din sectorul internetului profită la maximum de reglementările fiscale, având capacitatea de a transfera profiturile în state cu nivel scăzut de fiscalizare, cum este Irlanda, indiferent unde se află clienții lor.
Italia intenționa să introducă taxa pe companiile din sectorul digital în 2018, sub guvernul anterior al Milcării 5 Stele și al partidului de dreapta liga, dar guvernul s-a prăbușit în august, ar taxa nu a fost aplicată.
Dacă Uniunea Europeană va reuși să introducă reguli comune pentru o taxă destinată acestor companii, Italia își va ajusta planurile în consecuință, au spus sursele.
Roma a cerut Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un nivel minim de impozitare pentru companii la nivelul UE, a declarat ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, într-o audiere în Parlament care a avut loc pe 8 octombrie.