Irakul a fost de acord să plătească Iranului o datorie pentru gaze și electricitate în valoare de aproximativ 2,76 miliarde de dolari, după ce a primit o scutire de sancțiuni din partea Statelor Unite, a declarat un înalt oficial al Ministerului de Externe irakian, transmite Reuters.
Ministrul irakian de Externe Fuad Hussein a primit autorizația în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a avut loc joia trecută, în marja Conferinței de la Riad, a spus sursa din Ministerul de Externe, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din cauza deceniilor de conflict și sancțiuni, Irakul este dependent de importurile din Iran pentru multe dintre nevoile sale de gaze.
Cu toate acestea, sancțiunile americane asupra petrolului și gazelor iraniene au împiedicat plățile Irakului pentru importuri, ceea ce a dus la restanțe mari și a determinat Iranul să riposteze prin reducerea regulată a fluxurilor de gaze.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe irakian Ahmed Al-Sahhaf a afirmat într-o scurtă declarație că Hussein a făcut progrese ”în ceea ce privește plățile dintre Irak și Iran, în timpul discuției sale cu omologul său american de la Riad”, când a fost întrebat despre fonduri.
El nu a dat mai multe detalii.
Yahya Al-e Eshaq, șeful Camerei de comerț Iran-Irak, a fost citat de agențiile de presă iraniene spunând că ”o parte din fondurile blocate ale Iranului în Irak au fost alocate pelerinilor haj, iar părți au fost folosite pentru bunuri de bază”.
CITEȘTE ȘI Twitter va plăti creatorii de conținut verificațiSursa din Ministerul de Externe irakian a spus că fondurile vor fi transferate prin Banca Comercială a Irakului și a confirmat că banii vor fi folosiți pentru cheltuielile pelerinilor iranieni și pentru produsele alimentare importate de Iran.
Iranul nu a putut accesa active de miliarde de dolari în mai multe țări, din cauza sancțiunilor SUA.
Statele Unite au insistat că Irakul bogat în petrol, al doilea mare producător al grupului OPEC, se îndreaptă către autosuficiență ca o condiție pentru scutirea sa de a importa energie iraniană, dar Bagdadul a avut dificultăți să facă acest lucru.