Hong Kong a fost devansat de New York, ca cel mai scump oraș la nivel global pentru expați, după patru ani în care s-a aflat pe prima poziție, potrivit unui nou sondaj publicat de CNBC.
Cea mai recentă cercetare privind costul vieții realizată de ECA International a realizat un clasament de 207 orașe pe baza unui coș de bunuri și servicii de zi cu zi, achiziționate în mod obișnuit, scrie News.ro.
Coșul include alimente, utilități, transport public și nevoi de bază, cum ar fi bunurile de uz casnic.
Cercetarea își propune să ajute organizațiile să calculeze alocațiile pentru costul vieții pentru cesionari, a spus compania de date.
”Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraș”, potrivit raportului.
Totuși, Hong Kongul și-a păstrat poziția de cea mai scumpă locație din Asia.
”Costurile pentru bunuri și servicii în Hong Kong au crescut la niveluri maxime de mai mulți ani, arătând că orașul nu a fost ferit de valul de inflație pe care l-am văzut în întreaga lume în ultimul an”, a declarat Lee Quane, director regional pentru Asia la ECA Internațional.
”În ciuda acestui fapt, Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraș.”
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB, despre ordinul emis recent de ANPC referitor la calculul ratelor: S-a produs o eroare destul de gravă. Nu este logică metoda pe care ANPC a avansat-oHong Kong-ul și-a majorat ratele dobânzilor ipotecare pentru a ține pasul cu Rezerva Federală a SUA – iar prețurile locuințelor au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în octombrie, pe măsură ce costurile împrumuturilor au urcat.
Raportul se bazează pe informațiile colectate în martie, din 207 orașe din 120 de țări, a spus ECA.
Locuitorii din Hong Kong au părăsit orașul în masă anul trecut, din cauza restricțiilor Covid-19 și a ceea ce ei văd ca o erodare a normelor democratice.
Singapore urcă în clasament
A doua cea mai scumpă locație din Asia este Singapore, care a urcat cu opt locuri față de clasamentul de anul trecut.
Singapore este, de asemenea, a cincea cea mai scumpă locație la nivel global, arată sondajul, marcând pentru prima dată când se ridică în primele cinci poziții.
Această ascensiune a fost determinată în primul rând de ”costurile de cazare în creștere rapidă”, potrivit ECA.
CITEȘTE ȘI Startup-ul ungar Greenstic obține 1,4 milioane euro pentru dezvoltarea afacerii, inclusiv în RomâniaUn raport recent al Centrului pentru Locuințe din Asia Pacific al Institutului Urban Land (ULI) a constatat că locuințele private de închiriat din Singapore au avut cea mai mare chirie lunară din Asia Pacific, la 2.600 de dolari, ”depășind cu mult” alte orașe.
Relaxarea mai devreme a restricțiilor legate de Covid-19 în Singapore a condus la creșterea cererii de locuințe închiriate, care ”nu a fost egalată” cu o creștere a ofertei, a spus Quane.
Cu toate acestea, Singapore este una dintre puținele locații din Asia care a urcat în clasament în acest an.
Aproape toate orașele din Asia incluse în sondaj au scăzut în clasament, se arată în raport, invocând ”rate mai scăzute ale inflației în comparație cu alte regiuni” care au fost sondate.
”[Acest lucru] a indicat că expații vor găsi viața în orașele asiatice relativ mai ieftină decât în restul lumii, în ultimul an”, se arată în raport.
Cele mai scumpe orașe din Asia pentru expați sunt Hong Kong, Singapore, Seul, Tokyo, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Beijing, Taipei și Yokohama
De exemplu, orașe chineze precum Shanghai și Guangzhou au ieșit din top 10 la nivel global și acum se clasează pe locul 13 și pe locul 14 cel mai scump oraș din lume.
”Ieșirea relativ târzie a Chinei din restricțiile legate de Covid-19 a avut un impact asupra economiei sale. Yuanul este mai slab față de dolarul american decât anul trecut, ceea ce duce la costuri mai mici în orașele sale”, a explicat Quane.
În mod similar, deprecierea monedei a contracarat” ratele inflației în orașele japoneze, iar Tokyo, care a fost în primele cinci orașe la nivel global în ultimii cinci ani, a coborât cu cinci locuri, pe locul 10, a spus ECA.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru”Scăderea Tokyo în clasamentul nostru îl face să fie o locație relativ mai ieftină în comparație cu ultimii ani. Cu toate acestea, pentru companiile care își mută personalul din Japonia... [înseamnă] că companiile ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru a se asigura că puterea de cumpărare a angajaților lor este protejată în timp ce se află în străinătate”, a explicat Quane.
New Yorkul este în vârf
În SUA, pozițiile tuturor orașelor au crescut în acest an din cauza forței dolarului american și ”a creșterilor semnificative” ale costurilor de închiriere, se arată în raport.
Potrivit sondajului, New York a urcat cu un loc, pe prima poziție, în timp ce San Francisco a urcat cu patru locuri, de pe locul 11 pe locul 7.
Cele mai scumpe orașe pentru expați la nivel global sunt New York, Hong Kong, Geneva, Londra, Singapore, Zurich, San Francisco, Tel Aviv, Seul și Tokyo.
Pe de altă parte, tendințele în rândul capitalelor europene au fost ”mixte”, a adăugat acesta. În timp ce Geneva și Londra și-au păstrat pozițiile, orașele norvegiene și suedeze au scăzut cu o medie de 10 locuri din cauza ”monedelor slăbite”.