Investitorii români se tem mai mult de inflație decât de un conflict

Investitorii români se tem mai mult de inflație decât de un conflict
scris 25 ian 2022

Piața americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaționiste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o "corecție" de -10%, în timp ce piețele internaționale mai ciclice au avut performanțe superioare. Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar prețul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt îngrijorați că inflația va duce la creșterea ratelor dobânzilor, la încetinirea economiilor și la scăderea profiturilor companiilor.

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat*, pentru investitorii români, inflația rămâne cea mai mare îngrijorare și cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni - 53% (față de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) și economia globală (40%).

Urmărește-ne și pe Google News
JP Morgan cumpără 47% din aplicația de plăți Viva Wallet, care operează și în România. Cel mai probabil va deveni unicorn CITEȘTE ȘI JP Morgan cumpără 47% din aplicația de plăți Viva Wallet, care operează și în România. Cel mai probabil va deveni unicorn
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ciuda intensificării amenințărilor din regiune, mai puțini investitori români se tem de un conflict internațional, 24% în ultimul sondaj, față de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendință contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Și temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.

În România, cei mai puțin îngrijorați de un posibil conflict în regiune sunt investitorii tineri, de până la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generație a cărei îngrijorare cu privire la un conflict a crescut, este cea de peste 55 de ani, procentul ajungând la 27%, în creștere de la 26% în ultimul trimestru. 

Același nivel de îngrijorare ca și în cazul unui conflict internațional îl manifestă investitorii români și pentru posibilitatea creșterii taxelor (24%).

În ceea ce privește economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului de muncă iar 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluția viitoare a economiei locale.

Legat de măsurile antiinflaționiste, 70% dintre respondenți cred că Banca Națională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult și 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment.

În 2022, 39% intenționează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeași sumă ca în 2021. Domeniul în care mai mulți români plănuiesc să investească în acest an este cel al criptoactivelor, 51% declarând că intenționează să aibă acest instrument în portofoliu, față de 49% cu un trimestru înainte. Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opțiune de cumpărare de investiții în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) și Litecoin (23%). 

Anul trecut, top 5 cele mai cumpărate criptoactive de către românii de pe platforma eToro au fost, în ordine, Cardano, Bitcoin, Ethereum, Ripple și Dogecoin.  

Toate celelalte alocări de instrumente sunt în scădere. Mai puțini intenționează să aibă acțiuni străine 24% față de 27% cu un trimestru înainte și acțiuni locale 29% față de 31% în urmă cu trei luni. 

Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) și imobiliare (31%).

Românilor le plac acțiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai deținute 5 acțiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple și GameStop. 

Transformarea digitală, criptoactivele și plățile digitale sunt temele de investiții pe termen lung preferate de români, urmate de tehnologia nepoluantă, robotică și automatizare. Paradoxal, cea mai puțin preferată temă de investiții, într-o țară în care vârsta medie este de 43 de ani și populația este în scădere, este cea legată de investițiile în industria dedicată fenomenului de aging / îmbătrânirea populației, doar 18% dintre respondenți declarându-se interesați de aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
etoro
inflatie
investitori