India urmează să devină cea mai populată țară din lume - la mijlocul anului 2023 - și să depășească China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit unor estimări publicate miercuri de către ONU, relatează AFP.
Populația indiană va fi de 1,4286 miliarde de locuitori, iar a Chinei de 1,4257 de locuitori, se arată într-un raport al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) privind starea populației mondiale, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unor date oficiale publicate la începutul lui 2023, populația chineză a scăzut în 2022 pentru prima oară din 1960-1961, după ce o foamete, care a apărut în 1959, s-a soldat cu zeci de milioane de morți, din cauza unor erori ale politicii economice a ”Marelui Salt Înainte”.
În mod paradoxal, această scădere a populației Chinei intervine în pofida unei relaxări a politicii limitării nașterilor, în ultimii ani.
În urmă cu doar zece ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil.
Începând din 2021, ei pot să aibă trei copii.
Această scădere este imputată, în general, costului traiului, care a crescut puternic în China, la fel ca cel al ediucației unui copil.
Nivelul mai înalt al studiilor femeilor conduce la o amânare a sarcinii.
FĂRĂ RECENSĂMÂNT
India nu dispune de nicio dată oficială despre numărul locuitorilor săi, pentru că nu a mai efectuat vreun recensământ din 2011.
Un recensământ în India, care are loc o dată la zece ani, urma să aibă loc în 2021, însă a fost amânat din cauza pandemiei covid-19.
Obstacole logistice și reticențe politice împiedică desfășurarea acestuia în prezent și este puțin probabil ca acest exercițiu de mare amploare să aibă loc în curând.
Guvernul naționalist hindus al premierului Narendra Modi este acuzat de către critici de o întârziere deliberată a recensământului, cu scopul de a nu face publice date despre probleme sensibile precum șomajul înaintea alegerilor naționale de anul viitor.
Economia indiană întâmpină difucultăți în a furniza locuri de muncă milioanelor de tineri care sosesc anual pe piața muncii.
CITEȘTE ȘI Înțelegere istorică încheiată de Fox News în procesul intentat de Dominion Voting SystemsJumătate din populația gigantului asiatic este vârstă de până la 30 de ani.
India se confruntă cu dificultăți uriașe în producerea de electricitate, hrană și locuințe suficiente pentru locuitorii ei tot mai numeroși.
Marile orașe indiene deja fac față cu greu acestei situații.
OPT MILIARDE
Potrivit Pew Research Centre, un centru de reflecție american, populația indiană a crescut cu peste un miliard de oameni din 1950, anul în care ONU a început să stabilească date demografice.
În raportul UNFPA se estimează că populația mondială urmează să atingă 8,045 de locuitori la aceeași dată.
CITEȘTE ȘI În Bulgaria și România, costul orar al forței de muncă e de 3-4 ori mai mic decât în ItaliaAlte țări, în principal în Europa și Asia, se pot aștepta la prăbușire demografică în următoarele decenii, potrivit unor date publicate de către ONU în iulie cu privire la evoluția populației modiale până în anul 2100.
Astfel, în Africa, populația urmează să crească de la 1,4 miliarde la 3,9 miliarde de locuitori până în 2100, reprezentând 38% dintre locuitorii planetei, în creștere puternică de la aproximativ 18% cât reprezintă în prezent.
Opt țări cu peste zece milioane de locuitori - majoritatea în Europa, între care Grecia, Italia, Polonia, Portugalia și România - au înregistrat scăderi ale populației în ultimul deceniu, potrivit datelor publicate de ONU în iulie.
CITEȘTE ȘI FOTO Surpriză - După decenii, Ministerul Transporturilor își mută angajați de la Gara de Nord. A ales o clădire de birouriPotrivit acelorași date, Japonia înregistrează un declin din cauza îmbătrînirii populației nipone - o scădere de pest trei milioane de locuitori în perioada 2011-2021.
Populația mondială ar urma să înceapă să scadă abia începând din anii 2090, după ce va atinge un vârf de 10,4 miliarde de locuitori, potrivit ONU.