Războiul Rusiei din Ucraina și inflația îi fac pe germani să se teamă că li se va prăbuși standardul de viață. Cei mai săraci vor avea cel mai mult de suferit, arată o analiză Deutsche Welle.
Cine se plimbă prin cele mai bune cartiere din Berlin nici nu percepe că inflația crește, costurile explodează și cel mai mare război din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial face ravagii la doar două granițe distanță. Barurile și restaurantele sunt pline ochi, cozile de la intrarea în cluburi sunt interminabile, localnicii și turiștii trăiesc din plin lunile de vară, arată G4Media.ro.
Prețul distracției, al alimentelor și bunurilor de consum a crescut, dar lumea cumpără în continuare toast cu avocado sau pâine scumpă de la brutar. Aceasta în parte din cauza salariilor mari. Cei cu venituri bune sunt dispuși în continuare să cheltuie câțiva euro în plus, absorbind costurile suplimentare care au însemnat falimentul multor mici afaceri în decursul acestui an.
„Totul s-a scumpit”, spune pentru DW Stephanie Lynch, barmaniță la „Blaue Bohne”, o cafenea din cartierul berlinez Friedrichshain. „Efectiv, tot ce folosim aici s-a scumpit: paharele și farfuriile de carton, filtrele de cafea pe care le folosim, pungile în care punem cafeaua, totul.”
După ani în care prețurile au fost stabile, cafeneaua s-a văzut nevoită să scumpească totul. Prețurile de acum reflectă întreruperi trecute ale lanțurilor de aprovizionare, pierderi realizate în perioada restricțiilor anti-pandemie, o slabă recoltă de cafea în Brazilia și blocarea, anul trecut, a Canalului Suez, timp de mai multe zile.
O nouă rundă de scumpiri va fi necesară curând, a adăugat Stephanie, drept rezultat al veștilor proaste din economie. Cu toate acestea, mulți dintre clienți par dispuși să bage mai adânc mâna în buzunar pentru aceeași cantitate de boabe de cafea.
Inflația îi ustură pe consumatori
Inflația a crescut deja în Germania la aproape 8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Federal de Statistică. Prețul energiei a crescut la consumator cu 38 la sută, iar alimentele s-au scumpit în medie cu 11 la sută.
Aceste scumpiri sunt poate tolerabile pentru iubitorii de espresso cu venituri mari, dar cu cât oamenii sunt mai săraci, cu atât fac față mai greu costurilor vieții.
„Desigur, consecințele crizei pe care o traversăm se resimt direct”, a declarat pentru DW Markus Grabka, cercetător în cadrul Institutului German de Studii Economice. „Gospodăriile cu venituri mici sunt, de exemplu, mai grav afectate de scumpirea energiei decât cele cu venituri medii sau mari.”
Alimentele de bază – uleiul de gătit, făina, carnea, laptele și ouăle – s-au scumpit toate cu mult peste 10 la sută. În medie, fiecare german va cheltui anul acesta cu 250 de euro mai mult pe mâncare, potrivit unui studiu efectuat de asiguratorul Allianz.
Această povară suplimentară este mai grea pentru cei care deja se chinuiau să o scoată la capăt de la o lună la alta. Mai bine de 560.000 de pensionari din Germania necesită sprijin suplimentar din partea guvernului, fiindcă pensiile lor sunt sub nivelul sărăciei. Dar scumpirea alimentelor și energiei adesea înghite deja ajutorul suplimentar primit de la stat.
Chirii și dobânzi majorate
Doar 42% din germani sunt proprietarii caselor sau apartamentelor în care trăiesc. Inflația a făcut ca deținerea unei locuințe să rămână adesea un vis, fiindcă băncile centrale s-au grăbit să crească dobânda de referință în încercarea de a menține prețurile sub control.
În multe regiuni ale Germaniei exista deja o criză a spațiului locativ, dar cei care reușeau cumva să găsească o locuință de cumpărat erau adesea răsplătiți cu dobânzi foarte reduse la creditele contractate. Dar acea eră a dobânzilor ultraconvenabile, de 1%, chiar mai puțin, s-a încheiat.
În decurs de doar câteva luni, dobânzile pentru creditele imobiliare au sărit acum la peste 3%, potrivit firmei de consultanță Interhyp, și se așteaptă ca ele să crească în continuare. Așadar, cel care cumpără o casă va avea costuri suplimentare de zeci sau chiar sute de mii de euro până va reuși să ramburseze băncii creditul.
Furtuna perfectă
Spirala ascendentă a tuturor prețurilor, de dimensiune istorică, este culminația unei cascade de evenimente care au pus capăt iluziilor privind comerțul liber în întreaga lume.
Pandemia de Covid-19 a provocat un dezechilibru între cerere și ofertă. Într-o intervenție fără precedent, guvernele și băncile centrale s-au aliat pentru a-i proteja pe cetățeni de șocul economic provocat de falimente în lanț la scară națională.
Lipsa subansamblelor nu a fost o problemă care i-a afectat doar pe marii fabricanți globali de automobile ci și pe micii întreprinzători locali. Ateliere de reparat biciclete din Berlin, de exemplu, și-au trimis clienții acasă fiindcă le lipseau piesele de schimb necesare. Reparații care în mod normal se execută într-o zi se întind acum pe săptămâni întregi, fiindcă meșterii trebuie să aștepte să li se livreze piesele comandate.
Lanțurile globale de aprovizionare încă nu erau refăcute când cel mai mare exportator de cereale la nivel global, Rusia, a invadat cel de-al cincelea exportator de cereale, Ucraina. Aceasta a făcut ca rafturile cu făină și ulei, pe care Ucraina de asemenea le exporta la scară mare, să se golească în magazine. Între timp, întreruperea furnizărilor de petrol și gaze a cutremurat piața energiei, și aceasta se reflectă în prețul oricărui produs care presupune un consum de energie, de la producție la transport.
Germania tocmai a activat faza a doua a planului de urgență privind gazele naturale. Este o premieră în istoria țării, care ar putea duce la restricționarea consumului în industrie și la o creștere suplimentară a prețurilor.
Prețul energiei tot crește și finalul nu se arată la orizont
În vreme ce economiștii se întreabă cât vor mai crește prețurile și pentru cât timp, riscul unui impact întârziat asupra costurilor rămâne, de vreme ce scumpirile își fac drumul lor prin lanțurile de aprovizionare. Aceste scumpiri îi afectează mai întâi pe producători și angrosiști înainte de a ajunge la comercianții cu amănuntul și consumatori. Aceasta înseamnă că oamenii s-ar putea confrunta cu scumpiri și după ce factorii care le-au determinat se relaxează.
„Mă tem că vom avea o situație foarte îngrijorătoare în decurs de numai câteva săptămâni sau luni”, a declarat pentru postul public de televiziune ZDF ministrul german de Finanțe, Christian Lindner. „Avem în față trei – patru, poate cinci ani de penurii și trebuie să găsim un răspuns la asta.”