Frigidere în loc de poduri: China încearcă o nouă soluție

Frigidere în loc de poduri: China încearcă o nouă soluție
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Utilizarea de către China a titlurilor de trezorerie cu maturități lungi pentru a finanța programe de schimbare a electrocasnicelor se abate de la calea bătătorită utilizată de oficialii de la Beijing pentru a stimula economia, și alimentează speculațiile că vor urma și alte stimulente care vor viza cererea gospodăriilor, transmite Reuters.

Agenția de stat pentru planificare din China a anunțat joi că aproximativ 150 de miliarde de yuani (29,7 miliarde de dolari) din cele 1.000 de miliarde de yuani pe care China îi va strânge în acest an prin emiterea de obligațiuni speciale vor fi folosiți pentru subvenționarea programelor de schimbare a vechilor electrocasnice, automobile, biciclete și alte bunuri, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui \ CITEȘTE ȘI VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui "atac masiv pentru a paraliza rețeaua TGV": Acte de sabotaj, este absolut îngrozitor!
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Echivalentul a 0,12% din producția economică și 0,3% din vânzările de retail din 2023, această sumă este mult prea mică pentru a duce la o reechilibrare semnificativă a economie chineze spre un mod bazat pe consum sau să garanteze că China și va atinge ținta de creștere economică fixată pentru acest an la 5%.

Cu toate acestea, inițiativa arată că la Beijing există îngrijorări referitoare la faptul că încrederea consumatorilor este aproape de un minim istoric și de acea autoritățile testează, în sfârșit, instrumente recomandate de mult timp de economiști, dar care până acum nu au fost folosite.

Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu

În mod tradițional, sumele colectate de pe urma emisiunilor de obligațiuni speciale sunt utilizate de Beijing pentru a finanța infrastructuri "strategice" sau investiții care au legătură cu securitatea.

"Se schimbă modul în care sunt utilizate astfel de fonduri, în linie cu modificările care au loc la nivelul economiei. Este o schimbare importantă. Cea mai gravă problemă cu care se confruntă economia este cererea slabă, așa că impulsionarea cererii interne va deveni o opțiune de politică mai importantă", susține Nie Wen, economist la Hwabao Trust.

Pentru ca România să intre în Visa Waiver, Guvernul introduce cardul electronic de cetățenie română CITEȘTE ȘI Pentru ca România să intre în Visa Waiver, Guvernul introduce cardul electronic de cetățenie română

China a demarat scheme de schimbare a electrocasnicelor în luna martie, dar până acum Beijingul a implicat doar autoritățile locale lipsite de lichidități pentru finanțarea acestor programe, astfel că rezultatele nu au fost semnificative. Chiar dacă fondurile totale alocate începând in luna martie nu sunt cunoscute, vânzările de electrocasnice în luna iunie au fost mai mici cu 7,6% față de aceiași lună a anului trecut, iar vânzările de autoturisme au scăzut cu 6,2%.

Programele de subvenționare a consumului sunt o raritate în China, și sumele acordate sunt departe de cele înregistrate în SUA și alte țări în timpul pandemiei.

De exemplu, Lin, care lucrează pentru o platformă de livrări și care a dori să își dezvăluie doar prenumele, a cumpărat un aparat de aer condiționat cu o valoare de 3.000 de yuani (414 dolari) la două treimi din prețul de cost grație schemei de subvenționare. Cu toate acestea, Lin nu a cheltuit pe altceva cei 1.000 de yuani pe care i-a economist grație subvenției, deoarece nu este "optimist" cu privire la evoluția economiei.

Guvernul angajează suplimentar în industria de apărare CITEȘTE ȘI Guvernul angajează suplimentar în industria de apărare

Noul program permite subvenții guvernamentale de până la 2.000 de yuani la achiziționarea de electrocasnice și de până la 20.000 de yuani la achiziționarea de automobile electrice, indiferent de veniturile consumatorului.

La program pot participa și consumatorii care nu sunt neapărat interesați în achiziționarea de noi automobile sau frigidere, dar făcând asta vor cheltui bani care altfel ar fi fost folosiți la achiziționarea altor bunuri și servicii.

Demisii în bloc la Spitalul Județean din Oradea. Medicii susțin că se află în incompatibilitate. Aceștia ar fi și administrator în firme private aflate în proprietatea lor CITEȘTE ȘI Demisii în bloc la Spitalul Județean din Oradea. Medicii susțin că se află în incompatibilitate. Aceștia ar fi și administrator în firme private aflate în proprietatea lor

În forma actuală, schemele de schimbare a electrocasnicelor și automobilelor pot fi văzute ca subvenții indirecte pentru producători, în condițiile în care direcționează resursele gospodăriilor spre industrii care au acumulat stocuri mari după ce și-au majorat capacitățile într-un mediu cu cerere redusă. De accea, astfel de scheme sunt "deseori criticate pentru ineficiență", spune Louis Kuijs, economisit șef pentru Asia-Pacific la S&P Global. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
frigidere