În contextul în care schimbările climatice amenință plantațiile tradiționale de cafea, oamenii de știință din Finlanda au anunțat că au obținut în laborator, folosind culturi de celule, un sortiment de cafea care are o aromă și un gust asemănătoare varietăților naturale ale acestei plante, informează Reuters.
Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda pare să fi găsit astfel o alternativă sustenabilă pentru a obține boabe de cafea din culturi de celule plutitoare în bioreactoare umplute cu un mediu nutritiv, folosit în trecut pentru obținerea unor produse diverse de origine animală și vegetală, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Heikki Aisala, cercetător la VTT și însărcinat cu evaluarea procesului tehnologic, afirmă că ceștile cu cafeau "celulară" probabil nu ar trece deocamdată testele standard de degustare, însă această tehnologie are mult potențial pentru o industrie globală a cărei cifră de afaceri însumează mai multe miliarde de dolari.
"Desigur, nu este identică în procent de 100%. Are un gust care seamănă cu o combinație între mai multe tipuri de cafea. Nu am ajuns încă la obținerea unei varietăți comerciale, dar cu siguranță seamănă deja cu cafeaua naturală în acest moment", a precizat Heikki Aisala.
Heiko Rischer, șef de echipă la VTT, afirmă că acele culturi de celule folosite în laborator oferă o modalitate mai sustenabilă industriei producătoare de de cafea, ținând cont de faptul că, din cauza cererii mari, țările alocă suprafețe tot mai mari pentru culturile de cafea, stimulând astfel defrișările.
Potrivit aceluiași cercetător, beneficiile ecologice ale cafelei cultivate în laborator includ utilizarea redusă a pesticidelor și a substanțelor cu rol de fertilizare, precum și o nevoie mai mică de a transporta cu vaporul boabele de cafea pe distanțe lungi către țările cumpărătoare.
În Europa, cafeaua cultivată în laborator va trebui să fie aprobată în categoria "Noilor alimente" înainte de a putea fi comercializată.
Însă vor dori oare pasionații de cafea să consume un astfel de sortiment?
Satu, o tânără care lucrează ca barman într-o cafenea din Helsinki, crede în această ipoteză. "Cred că într-o bună zi ne vom îndrepta în această direcție, pentru că toate sursele de cafea naturală încep să dispară, așadar va trebui să ne reorientăm... Dacă are un gust bun și aroma sa este cea de cafea, atunci de ce nu?", a declarat ea.