Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că liderii financiari la nivel mondial ar putea avea nevoie să se simtă mai confortabili să lupte cu mai multe crize provocate de presiunile inflaționiste, transmite Reuters.
Georgieva a declarat pentru Reuters că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflația fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra prețurilor energiei și alimentelor provocate de războiul Rusiei din Ucraina, politicilor Chinei de zero Covid, care au redus producția din cauza restricțiilor, și a nevoii de reordonare a lanțurilor de aprovizionare, pentru a le face mai rezistente, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Cred că trebuie să începem să ne simțim mai confortabil cu asta, că s-ar putea să nu fie ultimul șoc”, a spus ea, menționând că a încetat să mai privească inflația ca pe un șoc ”tranzitoriu” atunci când s-a declanșat epidemia de Omicron, la sfarsitul anului trecut.
Ea a spus că cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanțului de aprovizionare și efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflație de durată.
Pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat și ar putea avea loc o altă criză, a adăugat ea, în marginea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe G7 și a guvernatorilor băncilor centrale din Germania.
Politica zero-Covid a Chinei, care a dus la izolarea pe scară largă a populației în marile orașe, este imposibilă din cauza variantelor extrem de contagioase, dar oficialii de la Beijing se încăpățânează să nu o modifice, a spus ea, adăugând că efectele sale vor fi discutate la intalnire.
Ea a spus că ”de fapt nu este prea îngrijorată” de economia Chinei, deoarece guvernul de la Beijing are spațiu de politică fiscală și monetară pentru a susține creșterea.
Georgieva a spus că eforturile țărilor de a-și schimba lanțurile de aprovizionare de la o eficiență maximă la o rezistență sporită vor crește unele costuri, deoarece va trebui să existe redundanță.