Guvernul finlandez a anunțat că a decis închiderea tuturor punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia timp de două săptămâni într-o nouă tentativă de a opri fluxul de migranți despre care spune că este orchestrat de Moscova la granița sa de est, relatează Reuters.
Anunțul vine la doar o zi după ce premierul finlandez Petteri Orpo afirmase că țara sa se așteaptă la o creștere a numărului de solicitanți de azil ce sosesc la granița sa cu Rusia fără documente de identitate, scrie Hotnews.ro.
„Informațiile din diferite surse ne spun că încă există oameni care vin... Dacă acest lucru continuă, în viitorul apropiat vor fi anunțate măsuri suplimentare”, a declarat Orpo în timpul unei conferințe de presă pe care a organizat-o luni seara.
Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliției de frontieră finlandeze.
Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranților fără documente să traverseze frontiera comună și că îi direcționează în acest sens, acuzație respinsă de Moscova.
Finlanda nu a reușit să descurajeze Rusia din a trimite migranți la granița sa de est
Joia trecută Orpo a anunțat că țara sa își va închide de vineri noaptea toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, pentru a opri fluxul de migranți.„[Punctul] Raja-Jooseppi este cel mai nordic (punct) și necesită un efort real să ajungi acolo”, a declarat joi premierul Finlandei.
Guvernul finlandez anunțase anterior, pe 16 noiembrie, că își va închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia care înregistrează cel mai mare flux de migranți, cele din sud-estul țării. Frontex, agenția europeană de protecție a granițelor, a trimis între timp zeci de agenți ai săi pentru a ajuta la gestionarea situației.
CITEȘTE ȘI Christine Lagarde, BCE, avertizează asupra dificultăților de pe piața munciiÎn luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta „contramăsuri” și a calificat extinderea Alianței Nord-Atlantice drept o „atingere adusă securității” Rusiei.
Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri. Situația de acum amintește de criza artificială a migranților provocată de Belarus la sfârșitul anului 2021 la granițele sale cu Polonia și Lituania.
Noua decizie înseamnă că doar traficul de marfă va fi permis între Finlanda și Rusia.