„Este potențial diferența dintre viață și moarte!”.
Acestea sunt cuvintele lui Lynn Calder, șefa Ineos Automotive (compania auto deținută de acționarul minoritar al Manchester United Sir Jim Ratcliffe).
El le rostește atunci când vorbește despre impactul pe care tarifele din Statele Unite l-ar avea asupra afacerii, conform bbc.com.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Având sediul de producție în Franța, compania se confruntă acum cu perspectiva impunerii unor tarife de 25 % pentru vehiculele exportate către piața americană crucială, Calder admițând că este „vulnerabilă la tarife” și că are nevoie de o „intervenție politică directă și urgentă”, scrie News.ro.

Avertismentul său dur este o reamintire a efectului pe care taxele introduse de președintele american Donald Trump îl vor avea asupra unei game largi de industrii legate de sport prin investiții sau sponsorizări.
Piețele bursiere globale au scăzut pe măsură ce investitorii au reacționat pe fondul temerilor legate de inflație, dar dincolo de turbulențele economice mai ample, cum ar mai putea afecta lumea sportului unda unui război comercial?
Statele Unite vor găzdui unele dintre cele mai importante evenimente sportive din lume în următorii ani, inclusiv Cupa Mondială din 2026 și Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Los Angeles din 2028.
Aceste evenimente sunt menite să ofere companiilor străine o oportunitate cheie de a-și spori vizibilitatea și de a stimula vânzările în SUA.
Producătorul auto coreean Hyundai Group, de exemplu, va încerca să profite de contractul său de sponsorizare cu FIFA în timpul Cupei Mondiale a Cluburilor din acest an și apoi al Cupei Mondiale din 2026. Dar ar putea politicile comerciale agresive ale lui Trump să facă aceste companii să se răzgândească?
„Bănuiesc că unii sponsori reevaluează acum modul în care „activează” astfel de acorduri în SUA, având în vedere barierele comerciale care au fost impuse acum”, spune John Zerafa, un strateg de licitații pentru evenimente sportive.

"De ce ar cheltui un sponsor milioane de lire sterline pentru asta dacă acum este interzis să vândă în America?"
Multe echipe și mulți sportivi sunt, de asemenea, sponsorizați de mărci de îmbrăcăminte sport.
Având în vedere că majoritatea acestor companii se bazează pe materiale și producție în Asia - unde Trump a impus unele dintre cele mai mari tarife - nu este surprinzător faptul că acțiunile unor companii precum Nike, Adidas și Puma au scăzut brusc, existând temeri că costurile mai mari de import vor fi transferate consumatorilor.
Cu toate acestea, expertul în finanțe sportive Kieran Maguire spune că impactul ar trebui să fie limitat. „Pentru o replică de tricou sportiv de 100 de dolari (76,36 lire sterline) vândută în SUA, costurile de producție sunt probabil în jur de 12-15 dolari la sursă, și poate chiar mai mici”, spune el. „Prin urmare, chiar dacă există un tarif de 40% atunci când bunurile sunt importate în SUA, aceasta va însemna doar aproximativ 4 dolari în plus".
„Consumatorii sunt obișnuiți să plătească prețuri premium în comerțul cu amănuntul al produselor sportive. Producătorul și comerciantul cu amănuntul ar trebui să absoarbă o parte din aceste taxe și nu ar trebui să aibă impact asupra cantității vândute - sau asupra comisioanelor încasate de cluburile care vând marfa.”
European Sponsorship Association a declarat pentru BBC Sport că „monitorizează îndeaproape situația și va căuta în mod activ opiniile comunității de sponsorizare sportivă”.
"În calitate de organism reprezentativ, vom reacționa în consecință dacă se va dovedi că există vreun semn al unui impact negativ semnificativ asupra industriei", a precizat aceasta.
Tensiuni la evenimente majore?
Pe fondul discuțiilor despre un război comercial, tarifele lui Trump au ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la atmosfera de la diferitele evenimente sportive pe care urmează să le găzduiască, nu în ultimul rând Cupa Ryder din SUA de la sfârșitul acestui an.
Liderii Uniunii Europene fiind foarte critici față de această politică, nu ar fi deloc surprinzător ca sentimentul antieuropean în rândul fanilor americani să se intensifice.
Mai este și Cupa Mondială din 2026, pe care SUA o organizează împreună cu Mexic și Canada.
În ianuarie, Trump a promis să impună tarife de 25 % la importurile din țările vecine - cei mai mari doi parteneri comerciali ai Americii - într-o mișcare despre care a spus că este menită să abordeze intrarea fentanilului, un medicament opioid, în SUA, numărul mare de migranți fără documente care au trecut granițele SUA, precum și deficitele comerciale.

Luna trecută, Trump a susținut că tensiunile politice și economice dintre SUA și coorganizatorii Cupei Mondiale ar fi bune pentru turneu. „Cred că îl va face mai interesant. Tensiunea este un lucru bun”, a spus el.
El a anunțat, de asemenea, formarea unui grup de lucru pentru Cupa Mondială, pe care îl va prezida pentru a se asigura că turneul se desfășoară fără probleme.
Însă politicile protecționiste ale lui Trump ridică serioase semne de întrebare cu privire la dorința și capacitatea celor trei țări de a colabora în materie de securitate, de exemplu, sau de a se asigura că suporterii pot obține vize de intrare și apoi pot trece cu ușurință frontierele.
Având în vedere că materialele importate, cum ar fi oțelul și aluminiul, sunt mai scumpe, ar putea exista preocupări și cu privire la dezvoltarea infrastructurii pentru turneu.
De asemenea, Trump a vorbit provocator despre transformarea Canadei în „al 51-lea stat”, ceea ce a dus la huiduirea imnului SUA de către fanii canadieni la meciurile NBA și NHL.
Ar putea tensiunile suplimentare privind tarifele să însemne că astfel de scene se repetă la Cupa Mondială sau chiar la Jocurile Olimpice?
„Națiunile și orașele găzduiesc evenimente sportive globale din mai multe motive, de la îmbunătățirea reputației și stimularea investițiilor globale, până la trimiterea unui mesaj către lume că sunt deschise, primitoare și pregătite să facă afaceri. Se pare că nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr în ceea ce privește America lui Trump”, spune Zerafa.
„Nu este vorba doar de tarife. De la repatrierile forțate și ostilitatea față de UE și NATO, până la o posibilă preluare a Groenlandei și sânge rău cu Canada. Toate acestea creează un context foarte dificil pentru Cupa Mondială din 2026 și Jocurile de la Los Angeles din 2028 pentru a promova această poveste.”
Surse avizate au declarat pentru BBC Sport că sunt încrezători că pasiunea lui Trump pentru sport și dorința sa ca LA 2028 să fie o platformă globală de succes spre sfârșitul celui de-al doilea mandat al său vor face ca pregătirile pentru Jocurile Olimpice să nu fie afectate de geopolitică.

Produse și servicii sportive
Cu tarifele de retaliere impuse de alte țări, un război comercial ar putea afecta orice persoană, echipă sau ligă care cumpără echipament sportiv fabricat în SUA, precum și consumatorii americani de produse fabricate în străinătate, desigur.
Premier League își exportă conținutul în SUA prin intermediul contractului TV lucrativ de 2 miliarde de lire sterline încheiat cu NBC, dar deoarece acesta este considerat mai degrabă un serviciu decât un produs, tarifele nu se aplică.
„Ca atare, nu ar trebui să existe consecințe, cu excepția cazului în care există o formă de escaladare a relațiilor comerciale dintre Regatul Unit și SUA”, spune Maguire.
„Astfel, Premier League nu va trebui să ajungă la niciun fel de compromis cu partenerul său de difuzare.”
O preocupare mai mare pentru industria fotbalului din Regatul Unit va fi faptul că clienții vor avea mai puțini bani de cheltuit pe bilete și abonamente TV dacă temerile legate de o recesiune se vor adeveri.