Proporția oamenilor din fosta Germanie de Est care dețin poziții în eșaloanele superioare din politica, sistemul judiciar, media și afacerile germane a crescut în ultimii cinci ani, dar rămâne foarte scăzută, arată un nou studiu dat publicității, transmite DPA.
Potrivit celui mai recent raport 'Elite Monitor', proporția persoanelor cu rădăcini est-germane și aflate în funcții de top a crescut la 12,2% în 2022, în creștere față de 10,8% în anul 2018. Studiul indică faptul că este prematur de afirmat că această creștere este parte a unei tendințe pe termen lung, scrie Agerpres.
Totuși, proporția respectivă este mult inferioară celei reprezentate de est-germani în ansamblul populației Germaniei, care este de 20%.
Raportul, realizat de cercetători de la Universitățile din Leipzig, Jena și Görlitz/Zittau, a fost publicat de Carsten Schneider, un politician social-democrat care este secretar de stat pentru fosta Germanie de Est.
Schneider s-a plâns de mai mult timp de faptul că în poziții de conducere se află mult prea puțini est-germani, ceea ce a provocat în rândul acestora dezamăgire și senzația că nu sunt implicați suficient.
Raportul 'Elite Monitor' se bazează pe informații biografice disponibile public despre aproximativ 4.000 de persoane care au lucrat în perioada 2018-2023 în ''poziții de elită'', potrivit autorilor studiului, dar și pe interviuri realizate de cercetători de la cele trei universități menționate