Creditele-punte pe care IMM-urile trebuie să le acceseze de la bănci în implementarea de proiecte cu fonduri europene ar trebui garantate de către stat prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a propus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în cadrul evenimentului IMM – Soluții de supraviețuire în criză și oportunități de creștere, organizat de către Profit.ro. Prezent la dezbatere, Ioan Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că propunerea va fi preluată de către minister, cu posibilitatea de a fi inclusă mai rapid într-un proiect de act normativ în lucru.
Conferința este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, UniCredit Bank, Vodafone și Alpha Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"M-am simțit inspirat să îi fac și niște propuneri ministrului Boloș, ca de fiecare dată când ne întâlnim. Dacă tot există această preocupare privind băncile, iar acestea sunt un factor de multiplicare util și necesar, propunerea mea este, domnule ministru, să inițiem un act normativ prin care pe toate fondurile europene să vină și o garanție. Mă refer la împrumuturile punte, pe care IMM-urile trebuie să le ia pentru a implementa proiectele cu finanțare europeană, să vină și cu o componentă de garantare din partea FNGCIMM, pentru că, în felul ăsta, punem banii cu altă viteză în mișcare. Băncile dau drumul la bani, fondul vine cu garantarea, iar dumneavoastră plătiți acele granturi, sistemul închizându-se foarte rapid. Poate pentru toate fondurile europene privind IMM-urile, venim cu o garantare pentru creditele punte, în felul ăsta având o viteză mult mai mare a trecerii lor în economie", a spus Jianu.
În prezent, sistemul bancar solicită IMM-urilor cu proiecte europene și garanții, ceea ce îngreunează derularea proiectului.
"Din practică, știu cum funcționează, sistemul bancar deși are contractul cu MIPE, vor cere garanții firmelor implementatoare și procesul va fi îngreunat. Odată ce vii cu o cogarantare în spate, lucrurile devin tot mai rapide", potrivit acestuia.
Propunerea CNIPMMR a fost apreciată de către ministru și ar putea fi inclusă curând într-un proiect de act normativ.
"Este foarte bună propunerea privind acordarea de garanții. O să o preluăm și poate o includem chiar în proiectul de act normativ cu sistemul bancar, ca să fim foarte rapizi în decizii", a spus Boloș.
MIPE are în prezent în dezbatere publică un proiect de OUG privind cadrul de desfășurare a sprijinului financiar și tehnic acordat de sistemul financiar-bancar în procesul de autorizare și derulare a fondurilor destinate beneficiarilor programelor gestionate de către minister.