Elevii scapă de o nouă probă ce le fusese pregătită pentru Bacalaureat. Copiii din grădinițe vor face în schimb mai multă mișcare

Elevii scapă de o nouă probă ce le fusese pregătită pentru Bacalaureat. Copiii din grădinițe vor face în schimb mai multă mișcare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 mai 2019

Parlamentul va respinge definitiv introducerea ca nouă probă obligatorie la examenul de Bacalaureat a educației fizice și sportului sau, mai exact, a probei "evaluarea competențelor motrice formate pe durata învățământului liceal, pentru elevii apți din punct de vedere medical să desfășoare activități de educație fizică și sport". În schimb, în învățământul antepreșcolar, cei mici vor face mișcare cel puțin 2 ore pe săptămână. 

Noua probă fusese pregătită să fie introdusă pentru examenul național de bacalaureat, cu argumentul că astfel va crește nivelul de sănătate a tinerilor, după cum a relatat Profit.ro. Propunerea a fost avansată în Parlament chiar de princpalul partid de la putere, PSD, care a arătat că la elaborarea proiectului au fost consultați specialiști din domeniul sportului din mediul preuniversitar și superior din mai multe județe, profesori de educație fizică și sport, directori de unități de învățământ preuniversitar, decani ai acultăților de educație fizică din țară.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii invocau faptul că, din anul 2016, 1 din 3 tineri nu face sport, iar 9 din 10 tineri petrec 8 ore pe zi în fața televizorului, pe internet sau cu jocurile video.

”Programa încărcată și numărul de ore crescut pentru disciplinele teoretice determină elevii și tinerii să acorde din ce în ce mai mult timp activităților de studiu și foarte puțin sau deloc mișcării și sportului. Efortul intelectual al elevilor și studenților nu este completat cu activități sportive la nivel de unitate de învățământ prin care aceștia să își pună în mișcare mușchii și corpul”, susțin autorii proiectului.

Paradoxul agriculturii: Românii o consideră importantă, dar foarte puțini ar lucra în acest sector. „Există ideea că a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață, o ocupație pentru cei fără carte.\ CITEȘTE ȘI Paradoxul agriculturii: Românii o consideră importantă, dar foarte puțini ar lucra în acest sector. „Există ideea că a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață, o ocupație pentru cei fără carte."

Prin urmare, proiectul prevedea introducerea unei noi probe obligatorii la examenul național de bacalaureat, și anume proba ”practică de evaluare a competențelor motrice formate pe durata învățământului liceal, pentru elevii apți din punct de vedere medical să desfășoare activități de educație fizică și sport”.

În ciuda consultărilor făcute de inițiatori, proiectul de lege a fost însă respins în întregime de Camera Deputaților, în luna martie, iar recent, la Senat, camera decizională a Prlamentului pe probleme de educație, senatorii din comisia de specialitate au decis să îl aprobe, însă cu eliminarea introducerii noii probe la examenul de bacalaureat.

Astfel în raportul întocmit pentru votul din plen al proiectului, senatorii au decis eliminarea prevederii și au argumentat că nu se justifică o astfel de probă obligatorie ”întrucât elevii au au capacități motrice diferite, creându-se astfel o situație discriminatorie”.

Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor CITEȘTE ȘI Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor

Parlamentarii PSD propuneau și majaoarea numărului de ore obligatorii de educație fizică și sport în cazul fiecărui ciclu de învățământ.

Pentru învățământul gimnazial și liceal erau stabilite organizarea a minimum 3 ore de educație fizică săptămânal în trunchiul comun și 2 ore de ”colectiv sportiv (sport competițional)” în curriculum-ul la decizia școlii, iar pentru învățământul superior, educația fizică era stabilită ca disciplină de învățământ cu frecvență de minimum 2 ore săptămânal.

Senatorii au decis și eliminarea acestor norme, arătând că ministerul de resort stabilește în planurile-cadru de învățământ numărul respectiv de ore.

Din proiectul inițial a fost păstratată însă prevederea ca personalul didactic din unitățile de educație timpurie antepreșcolară să organizeze cel puțin 2 ore deactivități psihomotrice” săptămânal pentru fiecare grupă de copii. Potrivit legii, educația antrepreșcolară se organizează în creșe, grădinițe și centre de zi. 

Orele de educație fizică din învățământul primar vor putea fi, totodată, predate de învățători și institutori, acolo unde nu există cadre de specialitate, mai stabilește un articol din proiectul de lege, avizat de senatorii din comisia de specialitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bacalureat
proba
sport
educație fizică
lege
proiect
invatamant