Contracția economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activitățile fiind afectate o scădere puternică a nivelului de trai al gospodăriilor potrivit așteptărilor economiștilor citați de CNBC.
Goldman Sachs a prognozat în previziunile sale pentru 2023 o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece).
Scăderea va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024, anticipează banca.
Declinul plasează Marea Britanie doar la o mică distanță față de Rusia, despre care banca prevede o scădere de 1,3% în 2023, în condițiile războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale, scrie News.ro.
Contracția economică din Rusia va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024, sugerează cifrele Goldman.
Gigantul de pe Wall Street prognozează expansiuni de 1% în SUA în 2023 și 1,6% în 2024.
Germania ar urma să înregistreze cea mai proastă performanță dintre marile economii după Rusia și Marea Britanie, cu o contracție de 0,6% în acest an și un avans de 1,4% în 2024.
Estimările Goldman pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piață care anticipează o contracție a PIB de 0,5% în 2023 și o expansiune de 1,1% în 2024.
Cu toate acestea, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a estimat, de asemenea, că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor națiuni dezvoltate în următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au confruntat cu aceiași factori macroeconomici contrari, apropiind Londra ca performanță mai mult de Rusia decât de restul G-7.
Zona euro și Regatul Unit sunt deja în recesiune, au conchis economistul șef al Goldman Jan Hatzius și echipa sa, deoarece ambele au suferit ”o creștere mult mai mare și mai lungă a facturilor pentru energia destinată uzului casnic”, care va duce inflația la vârfuri mai ridicate decât în alte țări.
Firma de consultanță KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei ”recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parțială de 0,2% în 2024.
Banca Angliei a majorat dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, în decembrie, pentru că a urmărit să controleze inflația, care a încetinit ușor în noiembrie, de la maximul ultimilor 41 de ani din octombrie.
KPMG se așteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda de referință la 4% în primul trimestru al acestui an, înainte de a adopta o atitudinesde expectativă, pe măsură ce inflația se va diminua treptat.