În câteva zile, niciun membru al familiei Castro nu va mai fi la putere în Cuba: congresul Partidului Comunist, care începe vineri, va pune capăt celor șase decenii de „regim frățesc” care lasă locul unei noi generații.
După moartea lui Fidel Castro, în 2016, retragerea fratelui său Raul, care va împlini în curând 90 de ani și care îi predă ștafeta președintelui Miguel Diaz-Canel, 60 de ani, întoarce o pagină de istorie pentru insulă și locuitorii săi, dintre care aproape toți nu au cunoscut altă familie conducătoare decât cea a celebrilor revoluționari, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Începând cu orele locale 09:00 (13:00 GMT), mai multe sute de delegați ai partidului unic, veniți din toate regiunile, se vor reuni pentru patru zile în capitala Havana, la Palatul Convențiilor, pentru a dezbate asupra marilor probleme ale țării. Reuniunea, ce se va desfășura în spatele ușilor închise, va avea lor după exact 60 de ani de la proclamarea de către Fidel Castro a caracterului socialist al revoluției. Ea va fi difuzată, cel puțin parțial, la televiziune.
Desemnarea lui Diaz-Canel drept nou prim-secretar, postul cel mai important în Cuba, ar urma să aibă loc în ultima zi a congresului, luni. Deja președinte al Cubei din 2018, Miguel Diaz-Canel va fi primul civil ce va conduce și partidul, în cadrul căruia el a activat toată cariera sa.
Împreună cu Raul Castro ar urma să se retragă unele nume mari ale generației istorice – cei care au făcut revoluția din 1959 – printre care numărul doi al partidului, Jose Ramon Machado Ventura, 90 de ani, și comandantul Ramiro Valdes, 88 de ani.
Pe străzile Havanei, rămase fără turiști din cauza pandemiei, cubanezii par preocupați mai degrabă de penuria alimentară, de cozile din fața magazinelor și de inflația vertiginoasă provocată de renunțarea la sistemul cu două monede, unic în lume. Reforma a eliminat peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american și lansat în 1994 pentru a însoți și ulterior a înlocui această deviză, și a lăsat în vigoare doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puțin.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Potrivit lui Norman McKay, analist la The Economist Intelligence Unit, „plecarea lui (Raul) Castro este un eveniment important, nu doar pentru că marchează sfârșitul unei dinastii care a durat mai mult de 50 de ani, ci și pentru că are loc într-o perioadă de dificultăți și perturbări economice importante”. „Aceasta nu vrea neapărat să însemne că va exista o schimbare brutală în stilul (de conducere) al Partidului Comunist”, însă accesul la „internet ar urma să faciliteze cererile de transparență și libertăți, generând provocări pentru guvern pe care Partidul Comunist nu va putea să le ignore”, a subliniat McKay.
În ultimele luni, Cuba cunoaște o nemulțumire socială inedită, sub impulsul recentei introduceri a internetului mobil, cu manifestații ale artiștilor, proteste ale disidenților și mobilizări ale altor sectoare ale societății civile, precum apărătorii drepturilor animalelor.
Și rețelele sociale au reflectat cererile tinerilor cubanezi pentru mai multă libertate politică și de exprimare.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer„Faptul că Raul Castro cedează conducerea Partidului Comunist în Cuba nu este o schimbare adevărată”, a notat marți pe Twitter senatorul american de origine cubaneză Marco Rubio. „Însă adevărata schimbare este oricum în curs”, a adăugat el, cu referire la aceste mișcări sociale.
În opinia analistului politic Harold Cardenas, „există un mare sentiment de oboseală în societatea” cubaneză, „care este un amestec de efecte ale politicii administrației (fostului președinte american Donald) Trump de presiune maximă asupra Cubei și ale lipsei de încredere față de proiecte și promisiuni ale liderilor cubanezi”. „Opoziția politică încearcă să capitalizeze” tocmai acest lucru, a adăugat el.