Purtarea măștii de protecție împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricțiilor legate de pandemie, au anunțat autoritățile israeliene, notează AFP.
Statul evreu a fost printre primele țări care, din primăvara anului 2020, a impus purtarea măștilor sanitare în locurile publice, scrie Agerpres.
Situația s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei campanii masive de vaccinare care a permis administrarea cele două doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori.
"Măștile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experții au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligația de a purta) masca", a comunicat ministrul sănătății, Yuli Edelstein, într-un comunicat.
"Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile", a adăugat el, precizând că masca a rămas oricum obligatorie în locurile publice închise, cum ar fi centrele comerciale.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârșitul lui decembrie în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul informațiilor cu privire la efectele vaccinării. Țara dispune în special de baze de date cu privire la istoricul medical al populației sale.