VIDEO Astronomi au descoperit indicii de viață pe o exoplanetă

Perspective   
VIDEO Astronomi au descoperit indicii de viață pe o exoplanetă

Astronomi au descoperit cele mai promițătoare indicii de până în prezent cu privire la o potențială viață pe o planetă din afara sistemului solar.

Alți cercetători îndeamnă la prudență, conform AFP.

Urmărește-ne și pe Google News

Această planetă - K2-18b - este situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, și se află de ani de zile în centrul unor dezbateri ale comunității științifice, care se întreabă dacă această exoplanetă ar putea să fie o lume oceanică susceptibilă să găzduiască o viață microbiană, scrie News.ro.

VIDEO Cel mai mare pod din lume va fi deschis în China. Timpul de tranzitare cade de la 2 ore la doar 1 minut CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai mare pod din lume va fi deschis în China. Timpul de tranzitare cade de la 2 ore la doar 1 minut

O echipă de cercetători americano-britanici a descoperit în atmosfera acesteia, folosind telescopul spațial James Webb, semne ale unor compuși chimici considerați mult timp drept ”biosemnături” ale unei posibile vieți extraterestre.

Pe Terra, sulfura de dimetil și disulfura de dimetil sunt produse numai de către organisme vii, în principal de către fitoplancton.

”POSIBILĂ ACTIVITATE BIOLOGICĂ”

”Ceea ce observăm în acest stadiu sunt indicii ale unei posibile activități biologice în afara sistemului solar”, a anunțat într-o conferință un astrofizician de la Universitatea Cambridge, Nikku Madhusudhan, autorul studiului principal, publicat în The Astrophysical Journal Letters.

”Pentru ca să fiu sincer, cred că este cel mai apropiat caz de o caracteristică ăe care noi o putem atribui vieții”, dă el asigurări, subliniind că sunt necesare și alte observații.

Telescoapele reușesc să observe exoplanetele atunci când trec pe lângă steaua lor, ceea ce le permite astronomilor să analizeze cum filtrează moleculele lumina care le traversează atmosfera și să deducă astfel care le este compoziția.

În 2023, James Webb a detectat prezența metanului și dioxidului de carbon în atmosfera lui K2-18b.

FOTO Iuliu Maniu, cel mai aglomerat bulevard din București, transformat radical. Cum va arăta CITEȘTE ȘI FOTO Iuliu Maniu, cel mai aglomerat bulevard din București, transformat radical. Cum va arăta

Aceasta este o premieră în cazul unei planete situate în ”zona locuibilă”, adică nici prea aproape și nici prea departe de steaua sa pentru ca pe să poată să existe un ingredient esențial vieții, și anume apa în stare lichidă.

El a înregistrat de asemenea semnale slabe de sulfură de dimetil, ceea ce i-a determinat pe astronomi să redirecționeze telescopul NASA către K2-18b în urmă cu un an și să folosească, de această dată, alte lungimi de undă.

”UN CUPTOR INFERNAL”

Semnele sunt de această dată mult mai clare, însă rămân sub pragul semnificației statistice, considerată crucială de către cercetători în validarea unei descoperiri.

Cercetători care nu au participat la studiu cer ca aceste rezultate să fie privite cu precauție.

Anul trecut, oameni de știință au găsit urme de sulfură de dimetil pe o cometă, ceea ce sugerează că substanța poate fi produsă prin mijloace încă necunoscute, fără legătură cu viața.

Concentrația acesteia pe K2-18b pare să fie de mii de ori mai mare decât nivelurile înregistrate pe Terra, indicând astfel în mod puternic o origine biologică, avansează Nikku Madhusudhan.

Altă dificultate constă în faptul că K2-18b, care are o masă de opt ori mai mare decât a Terrei și un diametru de 2,5 ori mai mare, orbitează în jurul stelei sale în doar 33 de zile.

Un profesor de fizică planetară de la Universitatea Oxford, Raymond Pierrehumbert, care a studiat-o, susține că ea ar fi astfel prea caldă pentru a găzdui viață.

FOTO Hesburger, cel mai mare lanț fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România. Primul restaurant din Moldova CITEȘTE ȘI FOTO Hesburger, cel mai mare lanț fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România. Primul restaurant din Moldova

”Dacă această planetă ar avea apă, ar fi un cuptor infernal, complet nelocuibil”, declară el AFP, adăugând că sunt mai plauzibile oceane de lavă.

Anunțuri precedente cu privire la descoperirea unor vapori de apă în atmosfera planetei s-au dovedit eronate, declară AFP o profesoară de științe planetare de la MIT, Sara Seager.

Marte, Venus și luni ca Enceladus, un satelit al lui Saturn, din sistemul nostru solar au ”mai multe șanse” să găzduiască viață, estimează ea.

Potrivit lui Nikku Madhusudhan, sunt necesare doar 16 până la 24 de ore suplimentare de observație cu telescopul James Webb pentru ca să se confirme - sau infirme - prezența sulfurii de dimetil, un lucru care ar putea avea loc în anii viitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
astronomi
planeta