Drepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părți - raport. Rază de speranță în România

Drepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părți - raport. Rază de speranță în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Europa este o regiune în care respectarea drepturilor muncitorilor s-a deteriorat cel mai mult în ultimii zece ani, într-o lume în care ”democrația se află în pericol”, trage un semnal de alarmă în raportul anual, Confederația Sindicală Internațională (CSI), cu sediul la Bruxelles, relatează AFP.

”Europa înregistrează cel mai pronunțat declin” din 2014, când s-a creat Indicele CSI al drepturilor muncitorilor în lume, a cărui a 11-a ediția a fost publicată miercuri, un raport anual difuzat la trei zile după alegerile europene marcate de un puseu al extremei drepte.

Urmărește-ne și pe Google News
Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Mai larg, ”în acest an, în care patru miliarde de persoane se duc la urne pe planetă, grupuri autoritariste de drepta depun eforturi să desemneze țapi ispășitori (...) și să-și impună propriul program, ostil muncitori (...). Democrația este în pericol”, trage un semnal de alarmă principala confederație sindicală mondială.

P o scară de la 1 - care indică ”încălcări sporadice ale drepturilor” muncitorilor - la 5 - care indică ”nicio garanție a drepturlor” muncitorilor - ”Europa, în pofida reputației de portdrapel mondial al drepturilor muncitorilor, înregistrează o degradare a notei medii de la  2,56 la 2,73 între 2023 și 2024”, își exprimă îngrijoarea CSI.

CSI federează 340 de sindicate din 169 de țări și teritorii.

În 2014, Bătrânul Continent afișa o notă medie de 1,84, amintește Confederația, care înglobează în cuvântul ”Europa” țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE) ca Regatul Unit, Elveția și Albania.

”Această degradare continuă arată că modelul social european (...) este în mod activ destructurat de către guverne și întreprinderi, într-un ritm care se accelerează, ceea ce antrenează consecințe grele în regiune și riscă să declanșeze o nivelare în jos pe scara mondială a drepturlor muncitorilor”, denunță ea.

Situația muncitorilor este și mai rea în alte părți.

Regiunea ”Orientul Mijloci și Africa de Nord” înregistrează o notă medie de 4,74 în 2024, după ce în 2014 înregistra 4,25.

În Americi, nota medie s-a depreciat de la 3,16 în 2014 la 3,56 zece ani mai târziu.

În urma înregistrării a 16 asasinate a unor sindicaliști - dintr-un total de 22 de la publicarea acestui indice -, Americile rămân ”regiunea cea mai sîngeroasă” din lume în privința muncitorilor și reprezentanților lor.

FINLANDA, ARĂTATĂ CU DEGETUL

Niciun asasinat nu s-a înregistrat în Europa în 2023-2024, însă CSI a degradat nota a două țări europene.

Ea acuză Finlanda de ”încălcări reiterate” ale drepturilor muncitorilor în 2024, după ce în 2023 îi reproșa ”încălcări  sporadice”.

Helsinki a fost sancționat ”în urma propunerii coaliției de dreapta a premierului Petteri Orpo a unor reforme care constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordcic”, precizează CSI.

”Reformele respective vizează să limiteze grevele politice la o zi, compromițând negocierea salariilor, și propun o reducere a prestațiilor pe caz de boală și alocațiile de șomaj”, detalizaă ea.

”În cursul anului care a trecut”, reproșează secretarul general al CSI, Luc Triangle, ”am observat în țările nordice o anumită hotărâre a guvernelor și întreprinderilor de a destructura pilonii fundamentali ai democrației” - dreptul la grevă și la manifestație.

Elveția, acuzată de ”încălcări reiterate” în 2023, este considerată acum de atingeri ”regulate” ale depturilor muncitorilor, cu un nivel mai grav pe scara de notare a CSI.

În total, 73% dintre statele europene au ”încălcat dreptul la grevă”, iar ”muncitori au fost victime ale violenței în 9% dintre țări” pe Bătrânul Continent.

Luc Triangle consideră  că ”modelul social european se dezagregă rapid. O criză demografică operează în regiune, din cauză că sindicatele, drepturile muncitorilor și democrația sunt strâns legate”.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. CEO-ul Hidroelectrica anunță investiții de 1,5 miliarde de euro în activele de bază, dar nu numai. Proiect-pilot hibrid de stocare pe baterii CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. CEO-ul Hidroelectrica anunță investiții de 1,5 miliarde de euro în activele de bază, dar nu numai. Proiect-pilot hibrid de stocare pe baterii

RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN ROMÂNIA

O rază de speranță de înregistrează în România, a cărei notă a crescut cu un nivel.

România este acuzată acum de încălcări ”regulate” ale drepturilor muncitorilor și nu de încălcări ”sistematice”.

Între progresele înregistrate în România, CSI citează faptul că ”dreptul la grevă a fost auzit, iar negocierile colective sunt de-acum obligatorii în întreprinderile cu peste zece angajați”.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
europa