Fotbalul nu este numai cel mai iubit sport de pe planetă, ci și o afacere. Și, ca în orice alt domeniu, nu întotdeauna cea mai “simpatizată” sau cu succes la public companie este și cea mai profitabilă.
Dovada: potrivit ultimului raport Deloitte Football Money League, în pofida faptului că FC Barcelona a câștigat tot ce se putea câștiga sezonul trecut (Primera Division, Champions League și Cupa Spaniei), formațiunea catalană a fost depășită în topul cluburilor cu cele mai mari venituri de marii săi rivali de la Real Madrid.
În plus, modelul de business de succes aplicat de patronii americani ai englezilor de la Manchester United le va permite ca, începând din acest sezon competițional (2015/2016, care va fi subiectul unui raport Deloitte de-abia în 2017), să înlăture hegemonia de 11 ani a clubului madrilean. Și asta în pofida momentului fotbalistic mai puțin fericit prin care trece clubul britanic, al cărui antrenor, Louis Van Gaal, evoluează meci de meci cu sabia lui Damocles asupra capului în urma necalificării în fazele finale ale Champions League și a unei serii de 8 meciuri fără victorie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Creșterea veniturilor comerciale ale celor de la Manchester United (aflați în actualul top, realizat pentru sezonul 2014/2015, pe locul al treilea - n.r.) evidențiază abilitatea echipei britanice de a semna noi contracte de sponsorizare și a compensat într-o oarecare măsură absența sa din Champions League în sezonul 2014/2015. Faptul că United a reușit să se plaseze pe podium subliniază consistența modelului său de business, ceea ce face ca, în urma participării în Champions League din acest an, să existe o posibilitate destul de mare ca anul vitor să se claseze pe prima poziție a Football Money League”, afirmă experții Deloitte.
Manchester United: singura echipă din Top 10 care nu a evoluat în Champions League
Concluzia celor de la Deloitte a fost anticipată și de Profit.ro într-un articol publicat la începutul lunii noiembrie (“Clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume - bulversat de noile contracte TV din Spania și Anglia”): “Oficialii clubului britanic anticipează pentru acest sezon venituri anuale cu prinse între 500 și 510 milioane de lire sterline (undeva în apropierea sumei de 700 de milioane de euro), ceea ce le va permite o revenire spectaculoasă în clasamentul Deloitte ce va fi lansat în ianuarie 2017 și care va viza sezonul 2015/2016. Cu atât mai mult cu cât în acest sezon, Manchester United a revenit și în Champions League. În funcție de rezultatele clubului în această competiție, United ar putea chiar să-i detroneze pe spaniolii de la Real Madrid, care ocupă de ani buni prima poziție în clasamentul Deloitte.”
Succesul modelului de business al clubului englez este întărit și de faptul că Manchester United este singura echipă din Top 10 Deloitte care nu a evoluat în cea mai importantă competiție fotbalistică și financiară din lume, Champions League.
17 echipe din Top 30 evoluează în Premier League
De altfel, puterea financiară a Premier League, care a semnat recent un nou contract de vânzare a drepturilor TV prin care cluburile aproape își dublează veniturile, este dată și de prezența cluburilor britanice în Top 20. Aproape jumătate din acest top (9 din 20) este ocupat de echipe engleze. În raportul referitor la sezonul 2013/2014, 8 din primele 20 de echipe din topul Deloitte evoluau în Premier League.
Hegemonia Premier League, în pofida faptului că cele mai populare echipe de pe glob, Real Madrid, FC Barcelona și Bayern Munchen, evoluează în alte campionate este rezultatul competitivității campionatului, în care oricine poate învinge pe oricine. Dovadă: campioana en-titre, Chelsea Londra, ocupă, la jumătatea acestui sezon, locul al 14-lea, la numai 4 puncte de primul loc retrogradant. În campionatele Spaniei sau Germaniei, Barca, Real, respectiv Bayern Munchen, defilează, cu puține excepții (în care Atletico Madrid sau Borussia Dortmund le încurcă planurile). Un alt motiv pentru care cluburile engleze au evoluat în clasamentul Deloitte este aprecierea lirei în raport cu euro, ceea ce a făcut ca la fiecare 10 milioane de euro venituri să le adauge acestora 1,2 milioane de euro în conturi numai ca urmare a evoluției cursului de schimb.
În prezent, 17 din primele 30 de echipe din Topul Deloitte sunt din Premier League. Cum noul contract de televizare intră în vigoare de-abia anul viitor, autorii raportului estimează că peste doi ani toate cele 20 de echipe ale primei divizii din Anglia se vor situa în Top 30.
Agenția de turism din Quatar a ajutat PSG să depășească Bayern Munchen
Topul din sezonul 2014/2015 este în continuare dominat de Real Madrid, care a realizat venituri de 577 de milioane de euro, urmat de rivalii de la Barcelona, cu 560 de milioane de euro, care au urcat două poziții față de topul de anul trecut. Pe locul al treilea se situează Manchester United, cu venituri totale în valoare de 519 milioane, care a pierdut o poziție față de sezonul 2013/2014. Interesantă este și poziția a patra ocupată de Paris Saint-Germain (480 de milioane de euro), care i-au depășit pe bavarezii de la Bayern Munchen (venituri de 470 de milioane de euro). Explicația: semnarea de către clubul parizian a unor noi contracte cu Nike, Emirates sau American Airlines, dar mai ales contractul de sponsorizare supraevaluat semnat cu Autoritatea de Turism din Quatar, care aparține tot patronilor PSG.
Anul viitor va intra în vigoare și un nou contract de televizare în Spania, în urma căruia Real Madrid și Barcelona nu-și vor mai negocia individual drepturile, ceea ce foarte probabil le va diminua veniturile din această sursă. Veniturile din drepturile TV sunt extrem de importante pentru cele două echipe spaniole, fiind responsabile pentru peste 35% din total venituri, în comparație cu 27% în cazul celor de Manchester United sau 22% în cazul celor de PSG.
Posibila diminuarea a veniturilor TV ale Realului și Barcelonei, dublată de majorarea de anul viitor a acelorași venituri ale englezilor, este principalul motiv pentru care Deloitte crede că Manchester United va ocupa poziția de lider în sezonul 2015/2017, dincolo de performanțele comerciale superioare ale britanicilor.