Judecătorii s-au pronunțat definitiv, după un proces care a durat șapte ani, asupra disputei teritoriale dintre județele Prahova și Dâmbovița cu privire la apartenența monumentelor cunoscute sub denumirile de Babele și Sfinxul din Munții Bucegi. Conform instanței de judecată, cele două monumente naturale se află pe teritoriul județului Dâmbovița.
Judecătorii Curții de Apel Pitești au menținut, miercuri, decizia pronunțată anul trecut de un complet de judecată din cadrul Tribunalului Vâlcea, conform căreia Sfinxul și Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României, se află pe teritoriul județului Dâmbovița, scrie News.ro.
Județele Prahova și Dâmbovița și-au disputat în instanță, timp de șapte ani, proprietatea asupra terenului pe care sunt așezate monumentele.
Decizia Curții de Apel Pitești este definitivă.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a anunțat, miercuri seară, pe Facebook, victoria în instanță.
”Victorie pentru Dâmbovița! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunț că Sfinxul și Babele din Bucegi aparțin județului Dâmbovița! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranșată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre județul nostru și Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris Corneliu Ștefan.
Anul trecut, după pronunțarea instanței de fond asupra acestei spețe, Prefectura Prahova transmitea, printr-un comunicat oficial, că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.
”Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni”, spunea Prefectura.
Potrivit celor transmise la acel moment de Prefectura Prahova, ”dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere turistic și cultural, ele aparțin tuturor românilor”.