Sistemele de climatizare și aparatele de aer condiționat vor fi motorul creșterii ponderii producției de energie eoliană la nivel global la peste 30% din totalul producție până în 2040, vântul devenind principala resursă la nivel global, a declarat Fatih Birol, directorul exectiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în cadrul conferinței Wind Europe, organizată în această săptămână la Hamburg.
India va consuma în 2040 energie electrică la un nivel similar întregii Europe, în timp ce China va avea un consum dublu față de SUA, susține Birol.
Potrivit expertului IEA, în 2040 producția de energie eoliană va ajunge la 1.100 TWh, evoluând de la actuala pondere de 10% la peste 30% din totalul energie produce la nivel global. Ponderea energie solare se va dubla la rândul său de la 5 la 9%, iar bioenergia va avansa de la 16 la 24% din totalul energiei produse pe glob. Energia produsă din gazul natural va stagna la 16%, în timp ce crbunele își va reduce importanța de la 20 la 5%.
Această evoluție este rezultatul faptului că în ultimii ani investițiile în electricitate au fost pentru prima dată în istorie superioare celor din sectorul de petrol și gaze, iar cererea de electricitate a crescut cu 3% în 2017, într-un ritm dublu față de celelalte cereri de energie
Bilal susține că producția de energie solară a crescut într-un ritm superior celorlalte sectoare de generare de electricitate, în timp ce capacitățile adiționale de energie eoliană au scăzut pentru al doilea an consecutiv. China este responsabilă pentru ambrele tendințe, a declarat expertul IEA.
Cu toate acestea, există și veștii proaste după 3 ani de plafonare, în 2017 emisiile de CO2 legate de industria energetică au crescut cu 1,4% și au ajuns la maxime istorice, iar datele pe primele 8 luni ale acestui an nu snt încurajatoare.
Drept urmare, afirmă Birol, politicile guvernamentyale sunt cruciale pentru atragerea investițiilor în regenerabile în pofida scăderii costurillor de producție și tehnologice din domeniu.