Guvernul italian a adoptat luni o serie de măsuri drastice promise de extrema dreaptă în vederea consolidării securității și limitării imigrației clandestine, în pofida unor puternice rezistențe interne și externe, relatează AFP.
”Este un pas înainte pentru a face Italia mai sigură. Pentru a lupta cu mai multă forță mafioții și trecătorii, pentru a reduce costurile unei imigrații exagerate, pentru a expulza mai rapid delincvenți și falși solicitanți de azil, pentru a revoca cetățenia teroriștilor, pentru a da mai multe puteri forțelor de ordine”, și-a exprimat satisfacția ministrul de Interne Matteo Salvini, de extremă dreapta, scrie News.ro.
Guvernul nu a făcut public, imediat, acest text, care urmează să intre în vigoare imediat ce va fi semnat de către președintele Sergio Mattarella, iar apoi aprobat, în termen de 30 de zile, de Parlament.
Însă Salvini și șeful Guvernului Giuseppe Conte au prezentat liniile mari presei.
CITEȘTE ȘI Autoritățile germane cer Deutsche Bank să adopte măsuri pentru prevenirea spălării de bani și, într-o mutare fără precedent, numesc un auditor special în acest sensMai întâi, permisele de sejur umanitar trebuie să devină excepționale, rezervate câtorva cazuri de victime ale exploatării sau calamităților naturale, persoane care au nevoie de îngrijiri specifice sau care au făcut acte eroice.
În 2017, comisiile de azil au dat 81.500 de decizii - azil în cazul a 8% din aceste cazuri, protecție subsidiară în cazul a 8%, iar permis de ședere umanitară în cazul a 25%, în timp ce celelalte cereri au fost respinse.
”Retragerea posibilității de a emite un permis umanitar unui solicitant de azil care a urmat un parcurs al integrării, a găsit de lucru și a acționat spre binele general este o măsură contrară bunului simț”, a denunțat Mario Morcone, un fost prefect însărcinat cu imigrația și președinte al Centrului italian pentru Refugiați, amintind că, în practică, posibilitățile de a expulza migranți clandestini rămân ”foarte limitate”.
ÎNTOARCEREA LA MARI CENTRE DE AZIL
În pofida faptului că nu există statistici cu privire la acest subiect, o parte a acestor respinși au formulat recurs, iar dosarele depuse la termen au obținut adesea protecție umanitară. Potrivit presei italiene, textul prevede însă o descurajare - în cazul respingerii, ajutorul juridic gratuit va fi revocat.
Textul prevede de asemenea suspendarea cererii de azil și expulzarea în cazul în care solicitantul se dovedește ”periculos” sau a făcut obiectul unei condamnări în primă instanță, a explicat Salvini.
El reorganizează sistemul de primire a solicitanților - au mai rămas 155.000 de persoane care vor fi regrupate în mari centre. Eforturile de repartizare în structuri mici, în vederea favoritzării integrării, sunt rezervate minorilor izolați și refugiaților recunoscuți.
Însă asociația primarilor italieni și-a exprimat ”neputința de a înțelege” această măsură, în contextul în care marile centre de primire care găzduiesc sute de migranți - în care sunt repartizați dar sunt liberi să se miște - reprezintă un coșmar în micile comune în care sunt instalate.
Cu scopul de a facilita expulzările, durata maximă a retenției administrative - în centre care rămân în continuare, majoritatea din ele, în stadiu de proiect - crește de la 90 la 180 de zile, în contextul în care Slavini își intensifică eforturile pe lângă țările de origine.
Ministrul italian de Interne urmează să efectueze, joi, o vizită în Tunisia.
În partea referitoare la securitate, textul generalizează utilizarea pistoalelor cu șocuri electrice și reorganizează gestionarea bunurilor sechestrate de la mafie.
El suprimă, astfel, o serie de obstacole în calea evacuărilor unor clădiri și terenuri ocupate ilegal, iar dacă textul nu menționează pe nimeni în mod expres, Salvini a precizat că obiectivul său este să ”închidă taberele romilor”.
IMIGRANT ”PERICOL PUBLIC”
Textul prevede de asemenea posibilitatea revocării naturalizării oricărui străin condamnat de terorism.
Această măsură se află printre punctele litigioase și potențial anticonstituționale din acest text care provoacă reacții puternice, inclusiv în cadrul Mișcării Cinci Stele (M5S, populiști, antisistem), aliatul guvernamental al Ligii (extremă dreapta).
Potrivit presei italiene, președintele Mattarella însuși, un fost judecător la Curtea Constituțională, a obținut aranjamente, amenințând să nu semneze textul, care ar urma să-i fie transmis în mod oficial în zilele următoare.
Iar Luigi Di Maio, liderul M5S, a avertizat că ”anumite puncte” este necesar să fie discutate în Parlament.
În opinia secretarului general al Conferinței Episcopilor din Italia, monseniorul Nunzio Galantino, faptul însuși de a asocia imigrația cu securitatea constituie o problemă.
”Asta înseamnă că imigrantul este (...) deja considerat un pericol public”, a denunțat prelatul.