Companiile din zona euro se așteaptă să iasă din pandemie mai eficiente, grație unei utilizări sporite a tehnologiilor digitale și a muncii la distanță, arată rezultatele unui sondaj publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), informează Reuters.
Pandemia de COVID-19 a provocat cea mai gravă contracție economie din ultimele decenii însă, pe termen lung, este posibil să existe și o veste bună pentru firme deoarece le forțează să își modernizeze afacerile și să se adapteze la mediu, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatele sondajului BCE, derulat în rândul a 72 de companii din sectorul industriei și serviciilor, arată că firmele ar putea să își revină mai rapid decât gospodăriile de pe urma impactului pandemiei. Companiile din zona euro estimează că adaptarea în regim accelerat a tehnologiilor digitale și a unor proceduri mai bune le va crește productivitatea. În schimb, 55% dintre firme se așteaptă să aibă mai puțini angajați pe termen lung.
Rezultatele sugerează că "firmele au învățat cum să mențină productivitatea, în pofida restricțiilor cu privire la mâna de lucru, impuse pentru păstrarea distanței sociale", sugerează cercetătorii BCE, Eduardo Maqui și Richard Morris.
Chiar dacă aproape 30% din respondenți au identificat cererea redusă pentru produsele și serviciile lor drept una din principalele consecințe pe termen lung ale pandemiei, peste trei sferturi se așteaptă ca afacerile lor să fie mai eficiente și mai reziliente după pandemie.