Compania Lafarge, inculpată în Franța pentru „complicitate la crime împotriva umanității” în Siria

Compania Lafarge, inculpată în Franța pentru „complicitate la crime împotriva umanității” în Siria
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Curtea de Apel din Paris a confirmat punerea sub acuzare a grupului francez Lafarge (industria cimentului) pentru „complicitate la crime împotriva umanității” pentru activitățile sale în Siria până în 2014, a anunțat parchetul, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Grupul elvețian Holcim, care a fuzionat cu Lafarge în 2015, și-a exprimat „dezacordul profund” față de această decizie și a declarat că Lafarge o va contesta în fața Curții de Casație, arată G4media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Decizie pentru Sorin Oprescu în Grecia. Primele imagini după fuga din România CITEȘTE ȘI VIDEO Decizie pentru Sorin Oprescu în Grecia. Primele imagini după fuga din România

„Este important de menționat că această decizie nu reprezintă o judecată pe fond a cauzei. Este vorba despre determinarea domeniului de aplicare a acuzațiilor. Suntem convinși că această acuzație nu ar trebui să fie adusă împotriva Lafarge SA, care va face apel la această decizie la ‘Curtea Supremă'”, a precizat Holcim într-un comunicat.

Lafarge este suspectat că a plătit aproape 13 milioane de euro unor grupări armate, inclusiv grupării Statul Islamic (SI), pentru a menține în funcțiune uzina sa de la Jalabiya, în nordul Siriei, în 2013 și 2014.

Curtea de Apel din Paris invalidase în 2019 acuzația de „complicitate la crime împotriva umanității”, stabilind că nu existau „dovezi serioase și concordante de complicitate” din partea Lafarge la crimele comise de SI.

Însă această decizie a fost anulată în septembrie 2021 de Curtea de Casație, care a susținut că „cineva poate fi complice la crime împotriva umanității chiar dacă nu intenționează să fie asociat la comiterea acestor crime” și a cerut Curții de Apel să se pronunțe din nou asupra actului de acuzare.

Responsabilitatea multinaționalelor

„În conformitate cu această decizie, camera de instrucție a Curții de Apel din Paris (…) a declarat admisibil memoriul Centrului European pentru Drepturile Constituționale și Drepturile Omului (ECCHR) în ceea ce privește infracțiunea de complicitate la crime împotriva umanității”, a precizat Parchetul General în comunicatul său.

De asemenea, „a respins cererea de anulare a punerii sub acuzare a Lafarge pentru complicitate la crime împotriva umanității și punerea în pericol a vieții altora”, potrivit sursei citate.

„Atunci când sunt comise crime grave, nu doar responsabilitatea liderilor politici și militari trebuie elucidată, ci și a actorilor economici”, a declarat presei Claire Tixeire, consilier juridic al ECCHR, una dintre asociațiile care a depus plângerea împotriva companiei.

„Este pentru prima dată în lume când o companie este acuzată de o astfel de infracțiune. De asemenea, este pentru prima dată în lume când o societate-mamă este pusă sub acuzare pentru activități desfășurate în străinătate prin intermediul filialei sale. Din punctul de vedere al responsabilității multinaționalelor, acest lucru este foarte important”, a adăugat ea la finalul audierii, salutând o „victorie”.

ONG-ul Sherpa a depus, de asemenea, o plângere împotriva Lafarge, precum și împotriva a 11 foști angajați sirieni ai companiei de ciment.

„Decizia de astăzi ne aduce un pic mai aproape de justiție”, a declarat Mohammad, un fost angajat al Lafarge Ciment Siria, citat de Sherpa. „În numele profitului, Lafarge a pus în pericol viața mea și a colegilor mei”.

„Evenimentele referitoare la Lafarge SA au fost ascunse consiliului nostru de administrație la momentul fuziunii din 2015 și sunt complet contrare valorilor noastre. Lafarge SA continuă să coopereze pe deplin cu autoritățile franceze”, a precizat Holcim în comunicatul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
lafarge
franta
crime