Cât vor costa alegerile prezidențiale din luna mai, în condițiile în care plata pentru membrii secțiilor de votare a fost redusă cu 25%

Perspective   
Cât vor costa alegerile prezidențiale din luna mai, în condițiile în care plata pentru membrii secțiilor de votare a fost redusă cu 25%

Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru președintele României din luna mai a fost stabilită la 1,186 miliard de lei, conform actelor din ședința de guvern.

Suma este mai mică decât cea prevăzută pentru alegerile prezidențiale din decembrie, anulate de către Curtea Constituțională.

Urmărește-ne și pe Google News

Bugetul pentru alegerile prezidențiale din decembrie fusese prevăzut la 1,39 miliarde lei, cu aproape 512 milioane lei mai mare decât suma de 878,1 lei stabilită de către Executiv pentru alegerile membrilor Camerei Deputaților și Senatului, din data de 1 decembrie.

VIDEO Ciolacu: Eliminăm 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din instituțiile subordonate Guvernului CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Eliminăm 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din instituțiile subordonate Guvernului

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025. Astfel au fost prevăzute sume suplimentare în bugetele Ministerului Afacerilor Interne – 740,6 milioane lei, Secretariatului General al Guvernului – 20,138 milioane lei - pentru Institutul Național de Statistică și pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă – 42,568 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe – 352,438 milioane lei și Serviciului de Telecomunicații Speciale – 30,6 milioane lei.  

Executivul a stabilit că plata pentru membrii secțiilor de votare va fi redusă cu 25% față de alegerile prezidențiale anulate, conform măsurilor luate la finalul anului trecut, prin ordonanța ”trenuleț”, privind înghețarea salariilor în sistemul bugetar. Alocația de hrană va rămâne însă la plafonul anterior. 

DOCUMENT Autoritățile vor comunica predominant prin mijloace electronice cu populația, fără a cere semnături olografe sau electronice. Verificarea identității, eliminată în unele cazuri. ONG-uri, obligate să furnizeze informații de interes public CITEȘTE ȘI DOCUMENT Autoritățile vor comunica predominant prin mijloace electronice cu populația, fără a cere semnături olografe sau electronice. Verificarea identității, eliminată în unele cazuri. ONG-uri, obligate să furnizeze informații de interes public

Guvernul a adoptat în ianuarie hotărârea prin care primul tur al alegerilor prezidențiale este stabilit pentru data de 4 mai 2025. Al doilea tur ar urma să aibă loc, astfel, la 18 mai.  Votul în străinătate va începe de vineri, 2 mai, între orele 7,00-21,00, iar duminică, 4 mai, se va încheia fie la ora 21 ora locală în țările din estul României, fie la 21 ora României, în statele aflate la vest de țara noastră, de pe fusuri orare diferite.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
prezidențiale
suma
cost
guvern
jumătate
miliard
vot
străinătate