Armata primește permisiunea legală de a folosi armament contra dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României

Politic   
Armata primește permisiunea legală de a folosi armament contra dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României

Dronele care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse cu armament, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și care va fi transmis pentru vot final Senatului. 

Proiectul de lege fusese aproat de Guvern în decembrie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul stipula că aeronavele fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fară autorizare vor putea fi distruse, neutralizate sau zborul acestora poate fi luat sub control.

Conform proiectului, aceste operațiuni pot fi realizate prin dispozitive și echipamente operate de structurile de apărare, dar acum deputații au stabilit explicit că acestea din urmă vor putea utiliza și armamentul din dotare.

Armata primește permisiunea legală de a folosi armament contra dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României

Apar primele majorări salariale la stat, în pofida înghețării impuse prin ordonanța ”trenuleț” CITEȘTE ȘI Apar primele majorări salariale la stat, în pofida înghețării impuse prin ordonanța ”trenuleț”

Proiectul prevedea pentru toți operatorii de infrastructuri critice, precum cele din energie, petrol și gaze, telecomunicații, transporturi sau industrie, obligația să investească în luarea și menținerea de măsuri de protecție contra ″amenințărilor specifice″ reprezentate de aeronave fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară fără autorizare în spațiul aerian național.

Aceeași obligație putea reveni și entităților care administrează obiective desemnate ca fiind de importanță deosebită pentru apărarea țării, activitatea statului, economie, știință, cultură și artă, financiar-bancare și diplomatice, dar și administratorilor de aeroporturi civile și operatorilor de servicii civile de navigație aeriană, arată sursa citată.

Deputații au modificat și aceste cerințe stabilind că: ”Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective”.

La propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va stabili obiectivele care necesită măsuri de protecție contra dronelor; cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor de protecție împotriva acestora, au mai stabilit acum deputații.

Burduja, întrebat dacă România importă de fapt gaz rusesc: Molecula de gaz nu are steag CITEȘTE ȘI Burduja, întrebat dacă România importă de fapt gaz rusesc: Molecula de gaz nu are steag

Echipamentele și sistemele tehnice asigurate de persoanele juridice menționate pentru implementarea de măsuri de protecție anti-dronă vor fi puse la dispoziția structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, prin contracte de comodat.

Operatorii de infrastructuri critice și administratorii de obiective de importanță deosebită, desemnați de CSAT, vor trebui să asigure din fonduri proprii banii necesari acestor investiții, precum și mentenanței echipamentelor și sistemelor tehnice achiziționate, însă ar putea beneficia în acest scop și de ″programe cu finanțare din fonduri publice″, se menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
drone
dronă
armament
apărare
armată
spațiu aerian
românia