Apar primele majorări salariale la stat, în pofida înghețării impuse prin ordonanța ”trenuleț”

Perspective   
Apar primele majorări salariale la stat, în pofida înghețării impuse prin ordonanța ”trenuleț”

Angajații mai multor autorități și instituții publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, vor beneficia de drepturi salariale aplicabile personalului din administrația publică centrală, conform unei ordonanțe de urgență pregătite în acest scop și analizate de Profit.ro. Mai mult, anumiți angajați vor beneficia și de un spor de până la 20% din salariul de bază.

Măsurile sunt argumentate prin faptul că din cauza salariilor mici, posturile acestor instituții nu sunt ocupate și angajații chiar decid să demisioneze, iar domeniul transporturilor este unul vital în contextul războiului din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Telenovela fără sfârșit a bumbacului importat pe datorie de România de la americani în anii ’90. Statul român încearcă din nou să-și plătească restanțele de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Telenovela fără sfârșit a bumbacului importat pe datorie de România de la americani în anii ’90. Statul român încearcă din nou să-și plătească restanțele de milioane de dolari

Majorările vizează personalul următoarele instituții:

Autoritatea Rutieră Română (ARR), Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Autoritatea Navală Română (ANR), Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) și Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit, prin așa numită ordonanță de urgență ”trenuleț”, înghețarea salariilor din sectorul bugetar, a angajărilor, a unor beneficii sociale și a unor facilități acordate unor categorii de angajați.

EXCLUSIV Companiile de stat pe profit, cele din apărare și cele de pe bursă - scutite de restricțiile bugetare din ordonanța ”trenuleț” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Companiile de stat pe profit, cele din apărare și cele de pe bursă - scutite de restricțiile bugetare din ordonanța ”trenuleț”

Ministerul de resort arată că războiul din Ucraina a generat un potențial economic pentru România ca urmare a creșterii substanțiale a schimburilor comerciale feroviare, rutiere și navale dintre Ucraina și UE, dar a creat și o presiune asupra instituțiilor publice aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, organisme tehnice specializate în reglementarea, autorizarea și supervizarea tranzitului pe teritoriul național.

”Cu toate că au fost organizate concursuri și examene cu respectarea prevederilor art. VII alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, posturile vacante nu au fost ocupate din cauza salariilor mici în raport cu gradul de complexitate a muncii, studiile necesare și atribuțiile postului”, susțin guvernanții.

Astfel, creșterea semnificativă a volumului de activitate și deficitul de personal deja existent în cadrul acestor instituții publice, precum și lipsa unor compensații pentru timpul și volumul de muncă au avut și au drept consecință decizia unor salariați de a înceta raporturile de muncă cu aceste instituții publice.

Totodată, mai arată autoritățile, personalul instituțiilor menționate cu atribuții în domeniul rutier și domeniul aerian nu a beneficiat de măsuri speciale de majorare a salariilor, așa cum a beneficiat personalul instituțiilor din celelalte anexe ale legii salarizării în sistemul bugetar.

EXCLUSIV Comisia care avizează investițiile străine în România a început analiza documentelor privind preluarea E.ON România de către compania ungară MVM CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comisia care avizează investițiile străine în România a început analiza documentelor privind preluarea E.ON România de către compania ungară MVM

Ca urmare, legea ar urma să fie completată cu prevedrea potrivit căreia: ”Personalul încadrat în autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, poate beneficia de drepturi salariale aplicabile personalului din administrația publică centrală, în funcție de subordonare, conform echivalării funcțiilor aprobată  de către ordonatorul principal de credite”.

Mai mult, personalul încadrat în autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în domeniul rutier și domeniul aerian, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și finanțate integral din venituri proprii, va beneficia de un spor de până la 20% din salariul de bază.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
majorări
transporturi
spor
ordonanța
trenuleț