Casa Albă analizează o ridicare a restricțiilor de călătorie impuse de către Statele Unite Braziliei, Marii Britanii, Irlandei și în altor 26 de state membre ale spațiului Schengen, declară cinci oficiali americani și reprezentanți ai unor companii aeriene pentru Reuters.
Administrația Trump a impus restricții de călătorie cu scopul de a opri răspândirea noului coronavirus, scrie News.ro.
Ea nu analizează însă o ridicare a interdicțiilor impuse Chinei sau Iranului, potrivit oficialilor citați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest plan este susținut de membri ai grupului de luptă împotriva covid-19 de la Casa Albă și ai unor agenții federale în domeniul sănătății publice, potrivit acestor surse la curent cu dosarul, însă Donald Trump nu a luat o decizie în acest sens și este neclar când o va lua.
Contactate de Reuters, Casa Albă, Departamentul Securității Interne și Centrul de prevenirea controlul bolilor (CDC) nu au comentat aceste informații.
Oficiali din cadrul administrației susțin că aceste restricții nu mai au sens, având în vedere că numeroase țări din lume nu mai sunt vizate de interdicția intrării în Statele Unite. Ei subliniază că ridicarea interdicțiilor ar impulsiona companiile aeriene aflate în dificultate, în contextul în care traficul aerian internaționa a scăzut cu 70%, potrivit industriei.
Trump ar putea însă să nu ridice restricțiile, având în vedere numărul mare al infecțiilor cu covid-19 în Europa. De asemenea, majoritatea statelor europene nu ar autoriza imediat ridicarea interdicțiilor impuse Statelor Unite din cauza covid-19, potrivit oficialilor citați.
Europa este vizată de restricții americane, inclusiv cele 26 de state membre ale spațiului Schengen, în care se poate circula.
Statele Unite au impus restricții Europei de la jumătatea lui martie, iar Braziliei din mai. Trump a impus restricții Chinei de la 31 ianuarie, iar Iranului din februarie.
America impune restricții cetățenilor neamericani care au călătorit în aceste țări cu 14 zile mai înainte, însă Departamentul de Stat american acordă anumite ”excepții de interes național” Europei cu privire la ”călătorii umanitare, în domeniile sănătății publice și securității naționale”.
Statele Unite acordă de asemenea excepții unor oameni de afaceri, investitori, universitari, studenți și jurnaliști din Europa.
Aproape întreaga Europă impune interdicții de călătorie americanilor, cu excepția Marii Britanii și Irlandei, care impun o intrarea în carantină, la sosire, pe o perioadă de două săptămâni.