Câinii considerați periculoși sau agresivi ar putea fi monitorizați în urma unui proiect de lege adoptat de Senat

Câinii considerați periculoși sau agresivi ar putea fi monitorizați în urma unui proiect de lege adoptat de Senat
scris 12 mar 2024

Plenul Senatului a adoptat, cu 75 de voturi „pentru”, șase „împotrivă” și 27 de abțineri, un proiect care vizează facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării deținerii câinilor periculoși sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociația Chinologică Română tuturor asociațiilor chinologice care își desfășoară activitatea la nivel național și care sunt afiliate la federația internațională de profil.

„Pentru respectarea principiului egalității în fața legii, precum și pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deținerii câinilor periculoși sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociația Chiologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociațiilor chinologice care își desfășoară activitatea la nivel național și care sunt afiliate la federația internațională de profil”, se subliniază în expunerea de motive, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE În ciuda opoziției inițiale a lui Iohannis și amenințării cu infringement, Parlamentul preia numirea conducerii Consiliului Concurenței. Chirițoiu rămâne până în 2026 CITEȘTE ȘI DECIZIE În ciuda opoziției inițiale a lui Iohannis și amenințării cu infringement, Parlamentul preia numirea conducerii Consiliului Concurenței. Chirițoiu rămâne până în 2026

În prezent, în România, își desfășoară activitatea, în condițiile legii, două asociații în domeniul chinologic afiliate la federații internaționale diferite, mai exact Asociația Chinologică Română și Uniunea Chinologică Royal, ambele având aceleași drepturi și obligații în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înființate, conform proiectului de act normativ.

Proiectul, inițiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament care prevede că proprietarii câinilor periculoși sau agresivi au obligația să depună la sediul Poliției în a cărui rază este situat imobilul în care este deținut animalul o adeverință în fotocopie, eliberată de către o asociație chinologică națională, afiliată la o federație chinologică internațională din care să rezulte încadrarea acestuia în categoriile respective, precum și o declarație pe propria răspundere.

O altă propunere admisă la comisia de specialitate stipulează că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii și atestării lor profesionale și vor fi autorizați din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociații chinologice naționale afiliate la o federație chinologică internațională, Ministerului Afacerilor Interne și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Autorizația va fi vizată anual. Sunt permise dresajul și antrenamentul acestor câini de către deținător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deținătorii temporari de astfel de câini au obligația de a-i prezenta la o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională în vederea evaluării și încadrării lor în una dintre categoriile menționate.

Până la înființarea Autorității de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistrați și identificați prin cip, pe cheltuiala proprietarului sau a deținătorului temporar, de către o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională, menționându-se codul în carnetul de sănătate și în adeverința eliberată, prevede o altă modificare la textul de act normativ.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
câini agresivi
senat