Progresele neuniforme în ceea ce privește implementarea reformelor destinate să facă fondurile de piață monetare și alte tipuri de instituții financiare non-bancare mai sigure au lăsat sistemul financiar global vulnerabil la șocuri, a avertizat președintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB), Klaas Knot, transmite Reuters.
Într-o scrisoare trimisă guvernatorilor băncilor centrale și miniștrilor de Finanțe din G20, care se vor reuni săptămâna aceasta în Brazilia, Klaas Knot spune că multe din vulnerabilitățile implicite care au contribuit la incidente, precum faptul că băncile centrale au fost nevoite să injecteze lichiditate pentru a stabiliza fondurile de piață monetare, la debutul carantinelor din perioada COVID-19, persistă în continuare, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Progresele realizate de țările G20 cu implementarea reformelor prevăzute de FSB în ceea ce privește fondurile de piață monetare, fondurile mutuale și lichiditatea, au fost neuniforme și "este posibil să se fii pierdut deja elanul", susține Klaas Knot.
Instituțiile financiare non-bancare care includ firmele de asigurări, fonduri de private equity, fonduri speculative și alte fonduri de investiții, controlează în prezent aproape jumătate din activele financiare globale.
"Pentru a crește reziliența sistemului financiar global, este critic să finalizăm reformele referitoare la intermediarii financiari nebancari și să ne angajăm în mod ferm pentru implementarea completă și la timp", a spus Knot.
FSB, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, include reprezentanți ai organismelor de reglementare și băncilor centrale din marile centre financiare ale lumii.