Anchetă Balkan Insight: România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei. Fiscul a dispus blocarea activelor doar în cazul a șase companii rusești

Anchetă Balkan Insight: România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei. Fiscul a dispus blocarea activelor doar în cazul a șase companii rusești
scris 4 sep 2023

În pofida sprijinului declarat pentru asemenea sancțiuni, România a depus puține eforturi ca să înghețe afaceri și active deținute de ruși pe teritoriul său, ele continuându-și activitatea la fel ca înaintea invaziei ruse în Ucraina.

O anchetă a BIRN (Rețeaua Balcanică pentru Jurnalism de Investigație, n. red.), cu privire la companiile rusești și la rușii din România ale căror bunuri sau active ar fi fost blocate, a constatat că, începând din martie 2022, doar puține companii în relații cu Rusia au fost sancționate de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n. red.).

Urmărește-ne și pe Google News
Firma chineză Honor și-a lansat smartphone-ul pliabil flagship în străinătate, intrând pe piața high-end dominată de Samsung și Apple CITEȘTE ȘI Firma chineză Honor și-a lansat smartphone-ul pliabil flagship în străinătate, intrând pe piața high-end dominată de Samsung și Apple
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele șase companii au fost următoarele: MMK METALURJI SANAY TICARET VE LIMAN ISLETMECILIGI A.S, METAOINVEST TRADING AG, TMK EUROPE GMBH, TMK ASSETS SRL, TMK ARTROM SA și AEROFLOT, scrie Rador.

În iulie și august 2022, ANAF a emis două ordine vizând deblocarea fondurilor și resurselor economice deținute de TMK ASSETS SRL și TMK ARTROM SA. Ulterior, fondurile au fost deblocate pentru că, în cazul celor doua societăți, a fost aprobat regimul de supraveghere prevăzut de OG 79/2022.

Pe data de 29 august, ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a declarat că Bucureștiul sprijină folosirea activelor rusești înghețate sau blocate pe teritoriul UE în vederea refacerii Ucrainei după război.

“Am revizuit măsurile vizând sancționarea și tragerea la răspundere a Rusiei. Am convenit asupra importanței sancțiunilor coordonate în cooperare cu aliații și cu partenerii noștri, punând accentul pe întărirea relațiilor transatlantice și pe acțiunile inițiate împreună cu G7”, a spus ea.

“În privința agresiunii ilegale a Rusiei asupra Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc la trei nivele: adoptarea, implementarea și contracararea evitării sancțiunilor”, a mai adăugat dna Odobescu în cursul întâlnirii avute cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Multe companii rusești din România și-au schimbat șefii ruși cu puțin timp înainte sau chiar din momentul lansării invaziei ruse în Ucraina, din februarie 2022, ei fiind înlocuiți cu persoane de alte naționalități pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

Guvernul pregătește declararea legislativă a mini-reactoarelor nucleare SUA ca fiind de importanță strategică națională pentru România CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește declararea legislativă a mini-reactoarelor nucleare SUA ca fiind de importanță strategică națională pentru România

Anterior, în martie 2022, fostul premier Nicolae Ciucă declarase că în vederea sancționării au fost identificați trei societăți rusești și doi cetățeni ruși. (Companiile identificate) „sunt supuse sancțiunilor autorităților române. Suntem obligați să punem în aplicare deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii rusești
romania
fisc