Alexander Adamescu, fugit în Marea Britanie, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită

Alexander Adamescu, fugit în Marea Britanie, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită
scris 15 iun 2021

Omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în anul 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în dosare de insolvență în care erau implicate firme ale tatălui său.

Bogdan Alexander Adamescu a fugit din România și s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autoritățile române încearcă să îl extrădeze, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Conform unui comunicat al DNA, Alexander Adamescu se află în procedură de extrădare, în baza unui mandat european de arestare. El a fost arestat de autoritățile britanice, însă nu a fost încă predat către România.

"Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România. În aceste condiții, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităților britanice, prin comisii rogatorii (asistență juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoștință a calității de inculpat și a drepturilor și obligațiilor pe care i le conferă această calitate. Deși s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoștință, prin intermediul avocatului britanic ales, conținutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții autorităților britanice pentru a lua la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile aferente. S-a constatat că refuzul inculpatului față de demersurile judiciare este total neîntemeiat și, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată", spune DNA.

Procurorii susțin că, în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, Alexander Adamescu și Dan Adamescu ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraților Ion Stanciu și Elena Rovența, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Dan Adamescu.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de omul de afaceri Dan Adamescu, care fuseseră trimiși în judecată într-un dosar separat.

În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat, iar fiul său a reclamat condițiile improprii din centrul de arest preventiv și cele două penitenciare Jilava și Rahova, unde a fost închis tatăl său.

Alexander Adamescu a fugit din România, fiind localizat și arestat în Marea Britanie în martie 2018.

Ulterior, o instanță britanică a dispus predarea lui, însă Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alexander adamescu
dna