Pandemia a alimentat sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Frecvența mitei în spitale, mai ridicată în România și Bulgaria

Pandemia a alimentat sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Frecvența mitei în spitale, mai ridicată în România și Bulgaria
scris 15 iun 2021

Pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupție al cetățenilor din Uniunea Europeană, mai puțin de jumătate dintre ei estimând că această criză a fost gestionată în mod "transparent" de autorități, potrivit unei anchete a Transparency International, scrie AFP.

"În UE, doar patru persoane din zece cred că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franța, în Polonia și în Spania, 60% dintre persoanele interogate cred că a lipsit transparența în gestionarea pandemiei de către guvernul lor", potrivit rezultatelor studiului.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult de 40.000 de locuitori din 27 de țări ale Uniunii Europene au răspuns acestui Barometru european de corupție, realizat între octombrie și decembrie 2020, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Conform Transparency International, asistența medicală este în special afectată de corupție. Deși doar 6% dintre persoanele întrebate au declarat că au dat mită pentru a beneficia de îngrijiri medicale, 29% spun că s-au bazat pe relațiile personale pentru a obține privilegii. 

"Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice corupției pe măsură ce guvernele s-au luptat să facă față pandemiei Covid-19", scrie Transparency în raportul său.

Frecvența mitei în acest sector al sănătății, raportată de respondenți, este mai ridicată în România (22%) și în Bulgaria (19%), în timp ce recurgerea la relații personale este mai frecventă în Cehia (54%) și în Portugalia (46%).

Aproape jumătate dintre francezii interogați au declarat că au apelat la o relație personală pentru a avea acces la un serviciu public în cursul ultimelor 12 luni.               

Raportul îndeamnă guvernele UE să "redubleze eforturile pentru a garanta o ieșire corectă și echitabilă din pandemia în curs".

Ungaria și Polonia sunt arătate cu degetul drept țările care se folosesc de criza sanitară ca de o "scuză pentru a slăbi democrația" prin intermediul noilor reglementări.               

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Politicienii au văzut în asta "o ocazie de a face profit", adaugă raportul, citând lobbying-ul făcut în favoarea achiziționării de măști de protecție.

În Germania, deputații Partidului Conservator la putere au fost chestionați pentru că au intervenit pe acest tip de piață.        

În această țară, mai mult de 60% din persoanele chestionate estimează că guvernul este sub influența grupurilor de interes private. Este și sentimentul a mai mult de jumătate dintre cei sondați în Europa cu privire la propriul guvern.

Corupția stagnează sau crește în țara lor cred o treime dintre europenii întrebați.               

"Aceste rezultate ar trebui să fie considerate drept un semnal de alarmă atât pentru guvernele naționale, cât și pentru instituțiile din Uniunea Europeană", a declarat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE într-un comunicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mita
transparency
spitale