Tribunalul Dolj l-a condamnat pe patronul echipei FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Decizia instanței nu este definitivă și a fost dată miercuri în dosarul în care Adrian Mititelu, împreună cu Ștefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Gigi Cristian Oprea, Iancu Crăciunoiu, Gigel Preoteasa, Nuți Claudia Negru (fosta Preoteasa), Daniel Roșianu și Fănel Trandafir, a fost trimis în judecată de DIICOT în 2014 pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor și folosire cu rea credință a bunurilor societății, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instanța i-a achitat pe inculpați de săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat, spălare de bani și folosirea cu rea credință a bunurilor societății și i-a obligat la plata prejudiciului adus statului în sumă totală de 18.607.330 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului până la data achitării integrale a sumei datorate. Din această sumă, Adrian Mititelu și Gheorghe Sorin Joavină sunt obligați, în solidar, la plata sumei de 18.240.910 lei.
"Condamnă pe inculpatul Mititelu Adrian Marin la pedepsa de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, (...) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe o durată de 4 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, (...) interzice inculpatului dreptul de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal la societățile comerciale", se arată în decizia instanței.
Întrucât patronul clubului din Liga a II-a de fotbal FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Craiova la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pedeapsă executată în regim de detenție, Tribunalul Dolj a contopit pedepsele.
"Constată că infracțiunea pe care a judecat-o în prezenta cauză este concurentă cu infracțiunea cu privire la care i s-a aplicat pedeapsa de 3 ani închisoare prin sentința penală definitivă dată pe 5.11.2020 de Curtea de Apel Craiova. În baza art. 36 alin.1 raportat la art. 34 alin. 1 lit.b din Codul penal din 1969 contopește pedepsele principale aplicate inculpatului prin prezenta sentință și prin sentința penală definitivă prin decizia penală nr.1.364/5.11.2020 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, inculpatul Mititelu Adrian Marin urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare", se mai arată în decizia Tribunalului Dolj.
Instanța menține măsura asiguratorie a sechestrului pe bunurile inculpaților dispusă de procurorii DIICOT prin ordonanța din 29 august 2013.
Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Adrian Mititelu pentru că ar fi inițiat și constituit, în anul 2003, un grup infracțional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat și ceilalți inculpați, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracțiuni prin intermediul societăților comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv Regional Media din județul Dolj.
Potrivit DIICOT, în perioada 2003 - 2006, inculpații au evidențiat în contabilitatea societăților comerciale pe care le administrau sau la care erau acționari/asociați atât cheltuieli care nu au avut la baza operațiuni reale, cât și operațiuni fictive.
Totodată, aceștia au omis evidențierea în aceste documente a unor operațiuni comerciale efectuate și a unor venituri realizate.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la 23.414.211 lei (echivalentul a 5,32 milioane euro).