Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, dat în urmărire

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, dat în urmărire
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2021

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea, fost șef al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel București la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de influență și luare de mită, a fost dat în urmărire. El a anunțat după pronunțarea sentinței că este plecat în altă țară, în care a cerut statut de refugiat politic.

”În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a și lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunțării prezentei și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 34 alin. (1) lit. b) C.pen. (1968) și a art. 35 alin. (3) C.pen. (1968) contopește pedepsele aplicate urmând ca inculpatul ZLOTEA MARIAN să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită la 8 ani și 6 luni închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a și lit. b) C.pen. (1968). În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică alăturat pedepsei rezultante principale pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a și lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunțării prezentei și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa rezultantă de 8 ani și 6 luni închisoare se va executa în regim de detenție. Dispune confiscarea sumei de 263.000 lei de la inculpatul Zlotea Marian. Menține măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanța din 5.02.2015 asupra imobilului inculpatului situat în (date), până la concurenta sumei de 263.000 lei”, se arată în decizia de miercuri a Curții de Apel București, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Austria impune înregistrarea electronică, menține carantina și închide zeci de puncte de trecere a frontierei CITEȘTE ȘI Austria impune înregistrarea electronică, menține carantina și închide zeci de puncte de trecere a frontierei

După pronunțarea sentinței, Zlotea a scris pe Facebook că este nevinovat și că a plecat din România, cerând statut de refugiat politic în altă țară.

”În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregatească am părăsit Romania și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO".

El a calificat sentința ca fiind nedreaptă.

”Este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL”, a scris Zlotea.

"Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați”, susține fostul europarlamentar.

Marian Zlotea, alături de alți doi directori de la DSV București - Doina Lupu și Marius Hoffman - și de un altul de la DSV Ilfov, Mădălina Pșodosu, au fost trimiși în judecată de DNA în februarie 2015.

Acuzațiile la adresa lui Marian Zlotea erau luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat.

”Concret, inculpatul Zlotea Marian, în repetate rânduri, a determinat conducerea D.S.V.S.A. București, respectiv pe inculpații Lupu Doina – Constanța și Hofman Marius, să abuzeze de funcțiile deținute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acțiuni sociale, (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susținerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului A.N.S.V.S.A., dar și al altor instituții), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceștia din urmă își determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenții economici pe care îi controlau și autorizau pe linie sanitar veterinară și siguranța alimentelor”, arăta DNA.

În aceeași perioadă, inculpatul Zlotea Marian, folosindu-se de autoritatea și prerogativele ce derivă din funcția publică deținută, a condiționat menținerea pe funcții și păstrarea locului de muncă la Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) București a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecție și Control și Serviciului Igienă Veterinară, de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei de către fiecare inspector (reprezentând o cotizație lunară pentru formațiunea politică din care făcea parte inculpatul), plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010, indicau procurorii
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpatul Zlotea Marian a pretins direct, dar a primit prin intermediul și cu ajutorul coinculpaților Hofman Marius și Căileanu Dionisie, suma de 143.000 lei, de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a 2 contracte fictive de prestări servicii. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul Zlotea Marian pentru a favoriza și a proteja magazinele respective de controalele D.S.V.S.A. județene și D.S.V.S.A. București pe linie sanitar – veterinară și siguranța alimentelor, a transmis atunci DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
pdl
marian zlotea