Primăria Capitalei vrea să investească aproape 2,8 milioane de lei pentru implementarea unui nou sistem de monitorizare a zgomotului urban, format din 25 de stații, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care va avea loc joia viitoare. Aceste stații ar urma să fie amplasate în câte trei locații din fiecare sector în zonele cu trafic rutier intens, alte două stații în zonele liniște, o stație într-unul dintre parcurile mari din București și alte patru stații lângă spitale și școli.
„Având în vedere că expunerea populației la un nivel de zgomot ridica constituie un factor de disconfort care influențează starea de sănătate a populației, cunoașterea nivelului de zgomot facilitează adoptarea măsurilor necesare diminuării nivelului de zgomot. Utilizarea unui sistem de monitorizare a zgomotului în locații reprezentative pentru mediul urban servește atât informării populației, cât și validării hărților de zgomot, întrucât sistemul permite înregistrarea continuă a nivelului de zgomot”, se arată în proiectul de hotărâre, potrivit News.ro.
Municipalitatea a mai achiziționat și în 2006 un astfel de sistem de monitorizare a zgomotului, alcătuit din 15 stații fixe și modulul de transmisie. Ele au fost atunci amplasate în tot orașul. Pe parcurs, însă, au început să apară probleme cu sistemul și nefuncționalități generate mai ales de vechimea echipamentelor. Softul sistemului are mai mult de 10 ani vechime, este depășit, iar stațiile au nevoie de schimbare a pieselor.
Astfel, noul sistem ar urma să fie format din 25 de stații noi de monitorizare a zgomotului. Câte trei dintre ele vor fi montate în fiecare sector, în zonele cu trafic rutier intens, alte două în zonele liniștite, respectiv în Parcul Carol și în Parcul Tineretului, una într-unul dintre parcurile mari din București, respectiv în Parcul Herăstrău, și alte patru lângă școli și spitale.
Investiția pentru noul sistem se ridică la aproximativ 2,8 milioane de lei.
Municipalitatea explică necesitatea achiziționării acestor stații de monitorizare a zgomotului prin faptul că specialiștii trebuie să realizeze hărțile de zgomot pentru Capitală, acestea având rolul de a evalua expunerea populației la poluarea fonică.