“Ți se strică chiuveta. Normal, chemi un instalator. După 26 de ani, chiuveta e tot stricată, apa stă să ajungă până la tavan și a inundat deja și distrus și apartamentele vecine, și ăla și-a chemat și câțiva prieteni, stă la tine în bucătărie, în halatul și papucii tăi, îți bea cafeaua și-ți mănâncă parizerul din frigider, timp în care și-a făcut nevoile exclusiv în patul tău din dormitor. Și în tot timpul ăsta tu i-ai plătit un salariu dolofan, că vorba aia, îți repară chiuveta. Și acum e uimit de barbaria ta, cum adică să-l iei de guler și să-i faci vânt pe scări? Păi cine-ți mai repară chiuveta?”
Aceasta este “starea de spirit a străzii”, în descrierea unui prieten bun ziarist, participant activ la evenimentele din ultimele zile. Descriere plastică, adevărat, însă care necesită o mică rectificare. “Ți se strica chiuveta. Delegi un administrator dintre vecini să-ți cheme un instalator. Vecinul o arde aiurea și-și mai și ia comision de la instalator. Schimbi administratorul, dar problema ta cu instalatorul rămâne. E tot la tine în bucătărie, în papucii și halatul tău”. Iar soluția “preferată” a străzii: guvern de tehnocrați, de specialiști, nu de politicieni, poate fi rezumată la fel de plastic: “Schimbi vecinul, numindu-l administrator pe instalator. Acesta nu numai că se va plimba nestingherit în continuare prin bucătăria ta, cu halatul larg deschis, dar într-o bună zi, după ce ți-a luat și soția, te va arunca pe scări afară din casă”.
Mica rectificare este extrem de importantă și arată unde se amăgesc tinerii demonstranți în furia lor legitimă. Un sistem democratic este construit pe corpuri intermediare, iar politicienii sunt doar un vârf al aisbergului. Politicienii, în prostia și hoția lor, nu sunt creatorii sistemului, după cum cred demonstranții, ci sunt mai degrabă creația lui. La baza sistemului stă o categorie cel puțin la fel de vicleană și parșivă, formată din tehnocrați și funcționari, care se cred “buricul pământului” și fac tot posibilul să pară indispensabili.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, sistemul nu este constituit din oameni, ci din instituții, adică reguli, formale și informale. Reguli stabilite de tehnocrați și funcționari, în primul rând. Ar fi naiv din partea cuiva să creadă că actualul Cod Fiscal de exemplu a fost scris, eventual plagiat, de Ponta. Sau de oricare alt politician. Nu, el a fost redactat de tehnocrații și funcționarii MFP. Ar da dovadă de lipsă de realism oricine ar crede că există vreun politician care cunoaște (de creat nici nu se pune problema) formula prețului la gaze sau cea a prețului de distibuție a energiei electrice. Cum la fel de penibil ar fi cel care s-ar declara convins că actuala legislație financiar-bancară e scrisă de senatorul Ionescu sau Popescu. Ea este creația tehnocraților din BNR. Nici nu e de mirare că Primul Tehnocrat al țării a anunțat deja că poate oricând desemna un prim ministru din “rezerva sa de cadre”.
Iar tragedia care a declanșat “furia” ultimelor zile, incendiul de la Colectiv, este cel mai bun exemplu de eșec al reglementărilor tehnocrate și aplicării lor după reguli stabilite de “experții” de la fața locului. Politicienii, cu toate păcatele și șpăgile lor, au o vină mult mai mică decât “specialiștii” prezentați în presă drept eroi. ”Nu poți face și control și cerere de sponsorizare, futu-i pipirigul ei de treabă”, a declarat pentru Tolo.ro un pompier. Cerere de sponsorizare pentru asociațiile și fundațiile pompierilor!!! În fond, reglementările respective au fost scrise de ei și de reprezentanții lor, nu de politicieni, cum tot ei au decis cum și când să le încalce, în practică!
Pentru că 99% dintre legile adoptate de politicieni în Parlament sunt votate la ordin de 99% dintre aceștia fără să aibă habar de ce ridică sau nu mâna. Ele n-au fost redactate de “legislativ”, ci de experți, tehnocrați, funcționari din ministere, agenții de reglementare, de monitorizare, de supraveghere, de macrosupraveghere, de metasupraveghere… Sau de experții, tehnocrații, funcționarii Comisiei Europene. Iar politicienii nu sunt singurii care nu le înțeleg conținutul extrem de tehnic și cifrat, nici micii funcționari n-au habar dacă și cum pot fi ele aplicate. Așa că se creează pe lângă sistemul formal de reguli, un sistem informal, cel al funcționarilor însărcinați cu implementarea acestor “reglementări tehnice”, care le aplică și beneficiază de pe urma lor după cum le trece prin cap. Prin Asociații și Fundații, de exemplu!
Politicienii au partea lor de vină, însă în niciun caz numai ei sunt Sistemul. Sistemul este, în România și nu numai, expresia unei veritabile dictaturi a "experților". El este format din multitudinea de legi, proceduri, reglementări, norme de aplicare, acte normative din domeniul legislației secundare redactate de tehnocrații pe care “strada” i-ar vrea azi la putere, dar și din procedurile informale ad hoc adoptate de funcționarii și “experții” responsabili cu aplicarea regulilor formale. Tehnocrați, funcționari și “experți” care s-au aflat la rândul lor în “stradă” în aceste zile, solicitând schimbarea sistemului, pe care, inconștient, îl reprezintă! Și care foarte probabil se vor număra printre “persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile” cu care se va consulta Președintele. Președintele Sistemului!