Plătește un milion de euro, nu îl vei mai vedea vreodată! Asigurarea care te ferește de cel mai mare coșmar al timpurilor noastre

Plătește un milion de euro, nu îl vei mai vedea vreodată! Asigurarea care te ferește de cel mai mare coșmar al timpurilor noastre
Paul Dumitru
Paul Dumitru
scris 10 ian 2017

Cum ați reacționa dacă ați primi un telefon în care vi se spune că un coleg sau un membru al familiei a fost răpit și pentru eliberarea lui ar trebui să plătiți o recompensă?

Pare un scenariu aproape imposibil în România, dar se întâmplă pe glob destul de des în fiecare an ca oameni nevinovați să fie victimele răpirilor.
Odată cu creșterea amenințărilor teroriste și de securitate din lume, un astfel de scenariu devine tot mai plauzibil.

Urmărește-ne și pe Google News

Pus în fața unei situații atât de dramatice, un prim impuls ar fi să suni autoritățile române să ajute la descoperirea infractorilor și să îl găsească pe cel răpit.
Dar probabil că în acele momente orice ajutor (fie el cât de mic) ar fi util, iar pentru acest lucru există o asigurare specifică numită ‘Asigurare de Răpiri și Extorcări’. 

Asigurarea acoperă câteva costuri critice în astfel de situații. Un prim cost este, evident, cel al plății recompensei pentru eliberarea victimei - trebuie menționat că în general statele nu negociază cu teroriștii cu atât mai mult plătesc recompense acestora pentru eliberarea victimelor.

Cu toate acestea, deși pare la o primă vedere simplu, plata recompensei nu înseamnă că victima răpirii va fi eliberată.
De altfel, specialiștii spun că, dacă s-ar plăti recompensă imediat ce este cerută de răpitori, șansele de supraviețuire a victimei scad considerabil.
De aceea, o astfel de asigurare mai acoperă un cost ce este cel puțin la fel de important: al unui consultant expert în crize/răpiri sau extorcări ce va negocia cu criminalul și al cărui principal scop nu va fi neapărat să plătească recompensa cerută, ci să aducă ‘vie și nevătămată’ victima înapoi.

Acești consultanți sunt foști lucrători în serviciile secrete și cunosc foarte bine cum să negocieze /discute cu teroriștii/răpitorii pentru a nu periclita viață peroanei răpite.

În momentul în care se încheie o astfel de asigurare, persoană asigurată (dacă este vorba de o persoană fizică) sau CEO-ul/proprietarul companiei (asigurat persoană juridică) primește un card cu un număr de telefon de urgență ce poate fi apelat 24/24h de oriunde din lume, consultanții de securitate fiind disponibili în max 24h oriunde în lume s-ar întâmplă evenimentul asigurat, pentru a acordă asistență.

Astfel de asigurări se încheie foarte discret (nu este în folosul nimănui să fie cunoscut că cineva are încheiată o astfel de asigurare), altfel potențialul deținător al poliței ar deveni o eventuală victima.  De altfel în momentul în care se încheie o astfel de asigurare, se recomandă 'să fie uitată’ existența ei să nu se discute cu nimeni despre ea, tocmai pentru a păstra confidențialitatea.

Asigurarea nu acoperă doar costul recompensei în cazul unei răpiri sau al consultanților, ci și eventuale sume ce sunt cerute în cazul extorcării a unei companii. Spre exemplu, un producător FMCG primește o amenințare că un lot de produse a fost contaminat în mod intenționat și, dacă nu plătește o recompensă, produsele vor ajunge eventual pe piață și vor afecta consumatorii, fiind afectată evident imaginea companiei.

Se pot acoperi și alte cheltuieli, cum ar fi eventuale operații estetice ale victimei răpitorilor, în cazul în care acestea au suferit mutilări, consilierea psihologică a victimelor, pierderea banilor în momentul în care sunt transportați când se face plata recompensei și, nu în ultimul rând, costurile consultanților cu managementul crizei. Amenințările cu extorcările nu sunt neapărat ‘fizice’. Destul de des se întâmplă, în ultimii ani, ca amenințările cu extrocari să fie cele ‘cibernetice’, lucru ce face ca din ce în ce mai multe companii să fie interesate de acest tip de acoperiri.

Informațiile pentru subscriere sunt legate de tipul de activitate a companiei, numărul de angajați, cifra de afaceri și zonele în care călătoresc angajații companiei sau persoana asigurată (dacă este o persoană fizică). 

Trebuie, de asemenea, menționat că sunt acoperite inclusiv familiile angajaților, precum și familia asiguratului persoană fizică. Prețul unei polițe de 'Asigurare pentru Răpiri și Extorcări' variază între 600 și 3.000 euro pentru o acoperire de 1 milion de euro, în funcție de calitatea riscului, deci comparabil cu al unui RCA un pic mai scump sau al unui CASCO.

Dacă companiile și chiar și persoanele fizice au grijă de mașinile proprii și cumpără asigurări pentru ele (asigurările auto fiind cele mai des cumpărate în România), oare nu ar bine să aibă grijă și de angajați sau de cei dragi și să se gândească la securitatea lor?

Paul Dumitru este unul dintre puținii specialiști în asigurări din România care deține certificarea Chartered Property Casualty Underwriter (CPCU)

 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare terorism
asigirare risc
asigurare