Opinii: Sindromul Stockholm la români

scris marţi, 07:38

Sindromul Stockholm la români - Suveranismul e o condiție psihică în care tu te plângi de investițiile străine în numele și pentru interesul privat al SECURIȘTILOR care voiau de mult să îți ia țara gratis, la bucată ... Securișți care apoi ar fi continuat abuzul asupra ta într -o țară muult mai săracă și coruptă , dar << pur Românească >>; Treziți-vă odată, români abuzați din anii ’80-’89!!!

<< Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul […] ca un mecanism defensiv >>

Urmărește-ne și pe Google News

Sursă: Wikipedia , care descrie cazul unui jaf bancar petrecut în 1973 în capitala Suediei.

Dragă concetățean român “SUVERANIST” – nu contează că ai votat AUR, SOS, POT, PSD sau altul, te vei recunoaște nu după vreun partid votat, ci după ideile fixe în care crezi, disecate în textul de jos -

+ Dragă politician ce proclami că “am pierdut industria” / “nu mai producem nimic, importăm tot!”

+ Dragă ziarist ce scrii despre nevoia de reindustrializare fără să te informezi că avem deja industria x2 într-o economie de x4 ori mai mare, ambele în termeni reali - fără inflația pe dolar - față de 1989,

Dragă Suveranistule, am o veste pentru ține: ai mare nevoie să vezi un PSIHOLOG. Și apoi să citești, recitești editorialul, analiza asta până o înțelegi. Dacă nu te vindeci într -un termen rezonabil, va fi nevoie probabil să vezi un PSIHIATRU, caz în care cu acest text mă adresez de pe acum și familiei tale.

IDENTITATEA NAȚIONALĂ, etnică, regională, locală, culturală, profesională = TRIBUL nostru

Noi toți avem mai multe identități: aș pune prima pe cea de OM, apoi pe cea de cetățean al Planetei Pamânt (Terra), având în vedere interconectarea sistemelor naturii: aer, apă, necesarul de a le proteja.

Apoi vine NAȚIONALITATEA: ROMÂN în cazul nostru, ca cetățeni ai acestei țări minunate și în paralel ETNIA: Român în cazul meu și al tău , sau poate tu ești Ungur sau Secui sau Rrom sau German sau Turc sau Tătar sau Slovac sau Ucrainean. Și apoi mai avem și alte identități : cea de patriotism local ( București – aici nu prea avem, sau Sibiu sau Cluj sau Iași sau Gorj sau Timișoara sau… spune de orașul tău !)…

Opinii: Zadarnicele chinuri / titluri ale presei CITEȘTE ȘI Opinii: Zadarnicele chinuri / titluri ale presei

“Naționalism local” care poate fi și pe REGIUNI: Muntenia, Moldova , Transilvania, Oltenia, Dobrogea, Maramureș ș.a. Mă rog, nu am o problemă dacă tu ești mai întâi ROMÂN și abia pe urmă European și cetățean al Terrei. Este alegerea fiecăruia. Nici eu nu aș putea face o prioritizare perfectă. Mai mult, mai putem avea una de PROFESIE: medic, inginer, zidar, profesor, notar, economist, contabil, fermier…

Da , toate astea ne fac parte din ceea ce în literatura de specialitate se cheamă mai nou TRIB** și care a cunoscut o recrudescență fantastică în deceniile recente, în fața individualismului și a … Globalizării!

** << What is the tribe theory of psychology? În sum, the social psychological literature suggests that humans have a pronounced tribal psychology, comprising tendencies to (a) quickly distinguish ingroup from outgroup members and prefer ingroup members, (b) form deep affections toward ingroups, (c) dislike disloyal ingroup members, (d) actively discriminate [...] The Tribal Instinct Hypothesis - Mark van Vugt https://www.professormarkvanvugt.com What is tribalism în psychology? - Tribalism implies the possession of a strong cultural or ethnic identity that separates one member of a group from the members of another group. >>

Dar acum vreau să te intreb: de ce strigi tu*** că << NE-AU LUAT STRĂINII ȚARA >> ?! Conform cărei logici culturale sau economice, “de trib”? Pentru că vezi branduri internaționale în magazine? Că ai auzit tu că anume companii sau bănci din România, ce produc aici și oferă aici servicii, au capital strain?

*** Și văd asta și la tine, suveranistul simplu sau ziaristul nostalgic, dar și video cu preoți BOR ce vorbesc așa ceva în Biserică, și la copii minori “dresați” să zică asta la concursul de talente de la TV (asta e chiar criminal față de personalitatea lor în formare, mi se pare la fel de grav ca abuzul sexual asupra lor!)…

O să iți descriu mai jos cu 2-3 exemple ce s-a întâmplat în cazul unor (mari) Privatizări de după fatidicii ani ’90, sau în cazul unor investiții străine directe (ISD = FDI) venite de la zero “green-field

Dar înainte să reintru pe terenul meu preferat – Economia – unde chiar mă pricep bine, să mai zăbovim puțăn în planul psihologiei. Anume: înainte de Revoluție din Decembrie 1989, orice om își punea (cred eu) CELE 3 ÎNTREBĂRI: cea mai importantă 1) Îmi e bine mie și familiei mele? (răspunsul aici era >90% NU); 2) Îi este bine țării mele România? (cred că deja la Revoluție răspunsul a fost >90% NU, chiar și milițieni și securișți s-au dat rapid de partea Revoluției și nu doar din oportunism sau frică; sistemul efectiv se împuțise). Și pe locul 3 (sau 2, depinde) “Îi e bine comunitățîi mele?” - aici ne referim inclusiv la minorități etnice și religioase sau la anume profesii; și aici răspunsul era invariabil majoritar negativ…

Singurele excepții erau SECURIȘTII și NOMENCLATURIȘTII de la P.C.R., care nu o duceau atât de bine ca omul mediu de azi; dar erau “happy” prin comparație cu restul societății, Iar faptul că noi oamenii suntem ființe pline de invidie - “capra vecinului” -, asta ar fi putut duce la satisfacția lor în vechiul regim.

Aceeași întrebare “Îmi este bine?” pe cele 3 paliere – Individ + Familie, Comunitate, Patrie / Țară, pusă azi, ar trebuie să ducă la un mare DA majoritar minim pe 2 din ele. Și în mare măsură pe a 3-a, corelată.

Și asta se și vede în Barometrul U.E.: Românii au mereu un pro-europenism mai mare ca Vesticii, deși încă suntem mai săraci; însă evoluția recentă ne dă mari speranțe.

Și se vede și în sondajele de fericire sau de satisfacție a vieții: România cu indicele 7,7 **** era recent în primele 4 din Uniunea Europeană, după campioana Austria, fiind la egalitate cu Finlanda și Polonia.

Opinii: România Frumoasă (Beautiful Romania): Global Romanian Soft Power CITEȘTE ȘI Opinii: România Frumoasă (Beautiful Romania): Global Romanian Soft Power

**** << For 18 out of the 27 EU countries overall life satisfaction was rated above or the same aș the EU average. The rating was highest în Austria (7.9), Finland, Poland and România (each at 7.7), Belgium and Netherlands (both at 7.6) and lowest în Bulgaria (5.6), Germany (6.5) and Greece (6.7). >>

<< STRĂINII ne-au LUAT ȚARA >> Cum așa?! Țării îi e foarte bine, familiilor le e bine, firmele și companiile cu capital Românesc privat – dar și unele de Stat – prosperă la niveluri record

Acum, dragă SUVERANISTULE, cineva ți-a băgat în cap că tu nu eșți bine / sau că țara nu ar fi bine pentru că anumiți străini au cumpărat aici firme și companii, teren agricol sau chiar bănci ? Sau poate nici nu au ”privatizat”, ci au venit și au investit de la zero, creând industrii noi și sectoare noi pe de-a’ntregul?

Dar aceste firme sunt PERSOANE JURIDICE ROMÂNE, ele produc valoare adăugată brută aici (VAB = PIB), plătesc salarii și taxe aici, cumpără de la furnizori de aici - IMM cu capital autohton. Iar dacă fac profit și da, pot REPATRIA DIVIDENDE, asta e la o cotă de 3% sau 5% sau maxim 7% din VAB produs!

Nu cumva URA față de STRĂINII care au INVESTIT la noi (nu, ei nu ți-au luat nicio țară !) ți-a băgat-o în cap SECURISTUL acela care te asuprea în anii Comunismului și ți-a SUPRIMAT LIBERTATEA culturală, economică și de expresie liberă cu totul, chiar cu totul, în perioada sinistră de după vizitele “luminatoare” din 1971 ale Tovarășului Cizmar în China Maoistă și Coreea de Nord a lui Kim Îl Sung  ?!

Nu cumva Securistul acela sinistru și-a făcut după Revoluție vreun partid și mai multe televiziuni și ziare și te păcălește? Iar tu ca victima cazi în Sindromul Stockholm și ai ajuns să îți iubești agresorul?

De ce îl aperi pe AGRESORUL tău SECURIST de 5 decenii? În numele unei co-sanguinități care … de fapt NU EXISTĂ ! Doar Limba Română și cultura și pământul acesta ne unesc. Sigur că da, noi suntem urmași de Daci și Români (așa știe lumea la noi), dar – dacă ai citi Istorie dincolo de filmele lui Sergiu - ai afla că suntem urmași și de Slavi, Avari, Pecenegi (mă uit la Jeorjel, parcă nu arată chiar a dac cum arăt eu - sic), Cumani, Goti, Vizigoti ș.a. plus toate minoritățile care trăiesc azi în armonie cu noi.

Economia României este azi, în 2024, de fix 4 ori mai mare decât în 1989 *, iar 2x economii de atunci au fost construite și aparțîn CAPITALUL ROMÂNESC, iar alte 2x de către CAPITALUL STRĂIN, majoritar din Europa. Dar ele sunt interdependente, investițiile străine au venit nu doar cu bani (125 miliarde de euro e stocul net actual !), ci mai ales cu Know-How, Management, “Busines Models” funcționale ș.a.

*https://www.news.ro/economic/românia-a-preluat-de-la-sora-mai-mare-polonia-ștafeta-poveștii-de-succes-catch-up-story-1922400009002024090921726888

<< În ciuda unui cor de nostalgici - ”Ce industrie aveam!” -   alimentați periodic – via Facebook, TikTok, canale WhatsApp și canale TELEGRAM - cu tot felul de materiale propagandistice și video-uri și meme gata pregătite de departamentul de informații externe al armatei imperiului neo-fascist de la răsărit, România chiar a produs VALOARE (PIB) în 2023 de 3,5x / 4x mai mult decât în 1989, în termeni ajustați cu inflația / populația: de la 41,45 miliarde dolari (Banca Mondială) în 1989, înmulțiți cu 2,53 ( = 253% sau +153% inflația USD scursă în acești 34 de ani) ajungem la 104,9 miliarde dolari în banii anului 2023; PIB-ul României în 2023 a fost de 1605 miliarde RON, de împărțit la cursul mediu BNR de 4,5743 USD-RON, ajungem la 350,9 miliarde USD (sau 324 mld. EUR), adică de 3,35 ori mai mult în termeni reali.

Opinii: Investițiile din industria hotelieră - oportunități și provocări CITEȘTE ȘI Opinii: Investițiile din industria hotelieră - oportunități și provocări

Dacă mai ajustăm și cu faptul că acum România are 19 milioane locuitori iar atunci eram 23 milioane, indicele de creștere devine 405% = de 4 ori mai mult, sau o rată de creștere de 305% în termeni reali.

Având în vedere că cifra de afaceri era în anii recenți 47% companii cu acționari români privați, 47% companii cu acționariat străin și cca. 6% cu acționari Statul Român, rezultă că astăzi avem - metaforic vorbind - 2x Românii ante-1990 cu asociați români și încă 2x Românii cu acționari externi, toate aici! >>

Acum, tinere Suveranist care nu erai născut sau te jucai cu ceva în nisip în fatidicii ani ‘’90, când muncitori și mineri au fost manipulați contra elitei educate să strige în Piața Universitățîi << Noi muncim, nu gândim ! >> și << Noi nu ne vindem țara ! >>; Hai să îți explic pe scurt ce au vrut și au făcut acești securiști: să fie patronii tăi și ai tatălui și mamei tale, luând companiile la privatizare pe doi lei sau gratis.

<< PRIVATIZAREA: STRĂINII ne-au LUAT RESURSELE >> Cum așa?!

PETROM – furată de o gașcă în frunte cu sindicalistul Luca și amicul său SOV (ambii au făcut pușcărie după înființarea DNA, iar SOV chiar pentru fraude multiple); am participat la discuții cu investitori de la fonduri străine care au vrut să investească în Petrom pe bursa BVB încă de dinaintea privatizării; oamenii lui SOV & Luca erau “manageri” la stat; o sifonau și ziceau investitorilor că mai mult de 1% profit anual Petrom nu poate face; uneori pierderi; după privatizare, brusc, OMV Petrom face cam 8% rată de profit net în anii slabi și 15% profit net / cifra de afaceri în anii buni.

Valoarea Bursieră a sărit în mulți ani de la minim 5 milarde euro spre 10 miliarde de euro. Din care Austriecii aceia mult huliți nu au decât 51%; Petrom este încă >40% Românească (Statul a deținut >30% în trecut și 20% azi), restul fondurile de pensii private – banii mei și ai tăi -, și alții. Dincolo de taxele încasate, pachetul Statului valorează azi 2 mld. euro vs. 1 mld. euro tot Petromul înainte de privatizare.

Ce bani pot repatria OMV, grupul “Austriac” (dar au acțiuni acolo și arabii din Emirate)? Păi cam jumătate din profitul OMV Petrom se reinvestește anual, jumătate se dau dividende (Statul ia și taxa pe dividende); așadar austriecii pot lua acasă anual doar 1/4 din profitul ăla mare de 15% în anii buni. Hai să zicem 16% x1/2 “Dividend payout ratio” x 51% cota OMV = 4% ! În anii buni. În anii slabi, 2% !

Așadar, tu, dragă Român “Suveranist” ce înjuri cu sârg pe rețelele sociale investitorul străin că îi dai banii tăi la pompă, mai gândește-te o dată: din 100 lei lăsăți de tine la pompă, între 96 de lei și 98 de lei RĂMÂN ÎN ROMÂNIA: Salarii și CAS(S), taxe, IMM furnizoare, investiții, chiar și dividendele ce ajung pentru cei 49% deținuți de la Statul Român sau la fondurile noastre de pensii “Pilon 2 & 3” (banii noștri).

Opinii: O vară foarte capricioasă CITEȘTE ȘI Opinii: O vară foarte capricioasă

INDUSTRIA CHIMICĂ: Un mare afacerist provenind din vechile structuri represive, care a luat în valul de privatizare vreo 7 sau 8 combinate de îngrășăminte chimice. Ei bine, se vedea de pe șosea, la Slobozia de pildă, doar rugină și jeg, în bilanțuri la fel (că era listată la BVB); faliment, datorie lăsată pe compania-cochilie, venit cu alta și produs pe utilaje “închiriate”. Și tot așa. Un lanț de șuveici. S-a vorbit de contracte subterane cu Romgaz pe atunci nelistată, să ia gaz mai ieftin ca toți; pornea instalația ruginită, prindea valul pieței, apoi închidea; și muta banii prin Panama, Cipru, Monaco. Aici a investit doar în echipa de fotbal nu știu care în Sudul țării. L-a și săltat DNA ulterior; după un proces de un deceniu a fost achitat.

În contrast, AZOMUREȘ a fost preluată de niște turci din Luxemburg, apoi de o multi-națională din Elveția; s-a investit și a produs valoare – la un moment dat era vedetă absolută pe BVB. La fel, acum Chimcomplex a D-lui Vuza – capital integral românesc – investește astăzi în mult chinuita OLTCHIM.

Oltchim al cărui fost “manager de stat” pentru 2-3 decenii a prădat marele combinat din Râmnicu Vâlcea încă 10-15 ani după valul de privatizări, ținând orașul întreg în beznă și lipsă de căldură – la propriu și la figurat. Din banii sifonați de marele “manager de stat”, se ridică azi ansambluri imobiliare de lux în Capitală. Toată această mizerie a unui întreg oraș Râmnicu Vâlcea - pe banii tăi (și ai mei), FRAIERE tânăr sau matur Suveranist! Și câte exemple de genul acesta mai pot da, fabrici, combinate & orașe…

Opinii: Anul “perma-poli-electoral” și costul său nefast CITEȘTE ȘI Opinii: Anul “perma-poli-electoral” și costul său nefast

<< Eram săraci, dar aveam FLOTA a 4-a a lumii, camionul și TRACTORUL NOSTRU >>: sindromul TRAIULUI prin INTERMEDIUL ALTORA la Românii abuzați psihic de propaganda Ceaușistă –

Propaganda imperiului fascist de la răsărit a venit de >10 ani cu “STEREOIZII” unor buni psihologi și ai rețetelor sociale Americane și Chinezești în sprijinul agresorilor tăi, Securiștii, dragă Suveranistule!

E altceva să ai rețele sociale după amărâtele de ziare și televiziuni. Și agresorul tău e la alt nivel acum. Dar tu nu ai ieșit din Sindromul Stockholm, îți iubești agresorul și îți canalizezi ura pe cine nu o merită.

Și agresorul mizează la greu și pe NOSTALGIA vremurilor de altădată. Dar eu te întreb revenind la “cele 3 întrebări” cheie de mai înainte: la ce bun că aveam o INDUSTRIE GREA POLUANTĂ – unele fabrici fix în mijlocul orașelor și nu în parcuri industriale elegante cum avem azi -  dacă ea nu producea nici valoare adăugată economic vorbind, nici Exporturi* pe valută? Erau 100% capital “de stat” & Românesc. Dar tu și familia ta erați praf (stai liniștit, și eu la fel), comunitățile erau zob (se mai și turnau la Securitate cei mai slabi psihic și moral din fiecare cominitate), iar Patria noastră era la nivel de Africa sub-Sahariană !

Doar Nomenclaturistii și Securiștii erau (mai) bine! Și tu te bucurai pentru un PR fals cum că << aveam a 4-a flotă a Lumii >>(ha ha, nr. 1 era Panama și nr. 2 Liberia, Grecia cu alde Onassis nu apărea în top).

“Aveam TRACTORUL NOSTRU” (de fapt era furt sovietic de la Italieni sau Americani acel celebru tractor românesc); la export se dădea pe datorie în Irak și Iran și nu ne-au mai achitat până astăzi. În plus, fabrica UTB nici NU a fost comunistă, ci ce a rămas din Fabrica de Avioane IAR-Bleriot - capital Româno-Francez: sovieticii au furat-o strung cu strung și au dus-o în URSS; noi trebuia să rămânem doar agricoli.

* de fapt Marele Cizmar cu nume de ceașcă a achitat – cu întârziere – Datoria Externă a țării din produse agricole și AUR, iar noi am făcut foame în ultimii 10-12 ani ai regimului!

Opinii: De ce nu mai au românii încredere în statul român. Răspunsul scurt: nedreptatea CITEȘTE ȘI Opinii: De ce nu mai au românii încredere în statul român. Răspunsul scurt: nedreptatea

Istorici buni au documentat recent și foarte profesionist asta: https://hotnews.ro/cum-a-vndut-nicolae-ceaușescu-o-mare-parte-din-rezervă-de-aur-a-romniei-pentru-a-achita-datoria-externă-9119

Ei bine, m-am documentat și purtarea asta Nostalgică a ta nu e (doar) Stockholm, ci și altă boală pentru care trebuie să îl întrebi pe PSIHOLOG (poate și pe PSIHIATRU): anume să trăiești prin realizările altora.

E caracteristică celor ce stau lipiți de TV să își vadă vedeta preferată de Wow-Biz sau … << Insula Iubirii >> și uită să își trăiască viața lor. Sau sportivul preferat. Da, și eu mă bucur când David “al nostru” ia medalie de aur la înot la Olimpiadă. Dar mă duc totuși și la sală să mă mențin sănătos. David nu are cum să îmi transfere mie sănătatea lui îndelung muncită, nici performanța și nici meritele. Sunte ale lui.

Tu ce faci, Suveranistule? Îți trăiești sau nu viața? Sau acum eșți ocupat să urli pe toate canalele și rețelele sociale contra unor străini care au venit doar să ne ridice (sigur că da, și să facă un profit), în timp ce tu cu ura ta aiurea canalizată susții doar niște Securiști - agresorii acestei țări de 50 de ani?!

Azi a mai apărut un PERSONAJ, creator de valuri ample în societate; tu îl vezi drept Marele Conducător pe cal alb. Promovând întoarcerea la Evul Mediu – fiecare cu grădina sa bio și cu buda în fundul curții.

Însă eu îl văd că pe ULTIMUL PUSEU al CEAUȘISMULUI TÂRZIU, născut cel mai probabil – metaforic vorbind - de Coana Leana << cu colegii ei, ‘telectualii >>.

Oare care o fi adevărul? A cui lentilă o fi mai bună, dragă Suveranistule?

Citește, cugetă! Spală-te pe față cu niște apă rece până la votul ce urmează!

Radu Limpede este consultant de dezvoltare pentru companii medii spre mari din România. Pasionat de Macroeconomie de >30 de ani, de Geografie Economică și parțial de Geopolitică. Experientă de 27 de ani în economia locală și pe piețele financiare: de la analist firme de brokeraj de pe Bursă în primii ani după facultatea ASE REI, până la 22 de ani de antreprenoriat cu firma de Consultanță. Voluntariat în ONG pro-antreprenoriat și Traininguri de business și Think Tank-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu limpede
opinie