IT - o opțiune de carieră acum, mai mult decât oricând

scris 18 mai 2020

Trăim vremuri incerte. Schimbările survenite în această perioadă se răsfrâng în toate zonele și afectează toate domeniile. Nu vorbim doar despre o criză medicală, ci ne vedem puși în fața unei crize economice globale. Efectele au început deja să apară pe multiple paliere și au impact
asupra unui număr din ce în ce mai mare de persoane.

Piața muncii este în mod clar afectată și va trece prin transformări semnificative în lunile ce vor urma. Există domenii care deja dau semne de blocaj, mai ales HORECA sau turismul, iar cu cât situația va dura mai mult, cu atât impactul se va extinde și către alte zone conexe sau noi.

Urmărește-ne și pe Google News

Puține sunt companiile ce vor putea continua să evolueze la același nivel sau chiar să se dezvolte în contextul actual, dar și după ce lucrurile vor reveni la normal.

Cifrele sunt îngrijorătoare: peste 2.000 de companii își întrerup zilnic activitatea, unu din trei angajați din industrie este în șomaj, șase sectoare din economie sunt închise sau funcționează la 10% din capacitate, iar pierderile pe care le înregistrează afacerile în România se ridică zilnic la 500 milioane de euro.

Care este planul României pentru repornirea economiei? Timpul se scurge, iar falimentul bate la ușă! CITEȘTE ȘI Care este planul României pentru repornirea economiei? Timpul se scurge, iar falimentul bate la ușă!

Confruntați cu nesiguranță și luați prin surprindere, atât angajatorii, cât și angajații se adaptează cum pot mai bine noii paradigme. În majoritatea cazurilor, ofertele de angajare au fost sistate, iar în alte cazuri s-a recurs la măsuri mai drastice, precum concedierea personalului.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, de la intrarea în vigoare a stării de urgență, au fost suspendate 1.013.522 de contracte individuale de muncă, 311.445 din industria prelucrătoare, 194.236 din comerțul cu ridicata și cu amănuntul, iar 119.836 din industria hotelurilor și restaurantelor. În plus, peste 200.927 persoane au rămas fără loc de muncă. Dacă ținem cont de aceste cifre, ne putem da seama că temerile cu care se confruntă majoritatea angajaților, precum micșorările salariale, concedierile și imposibilitatea de a găsi un nou loc de muncă sunt perfect justificate.

Nici angajatorii nu sunt mai liniștiți. În încercarea de a-și susține companiile și de a se adapta cu cât mai puține efecte negative situației, unele industrii permit continuarea activității într-un ritm mai redus, pe când în cazul altora este necesară oprirea totală a acesteia. Industria IT este una dintre puținele în care lucrurile merg în continuare, iar, pe alocuri, cu viteză chiar mai mare decât înainte. Asta pentru că afacerile din acest domeniu nu se află în linia întâi atunci când vine vorba de lupta cu epidemia, tocmai prin faptul că sunt deja digitalizate și implică un contact minim cu clienții.

Sigur că pentru anumite companii, mai ales cele ce produceau software pentru domeniile cele mai afectate, impactul crizei se va resimți mai rapid și mai acut, însă acestea reprezintă o nișă, și pornind de la abilitățile tehnologice de bază, se pot reprofila în cazul în care situația nu se îmbunătățește.

Pe de altă parte, există domenii precum securitate informatică, video conferințele, comerț electronic sau chiar gaming, care s-au dezvoltat în această perioadă, înregistrând creșteri spectaculoase. Unele dintre ele mergeau bine și înainte, însă în condițiile apariției dintr-odată a unei nevoi ce înainte nu exista și, deci, a unei cereri ce trebuie satisfăcută cât mai rapid și eficient, au un succes cu atât mai mare. Aici putem da exemplu aplicației Zoom care a sărit de la 10 milioane de utilizatori pe zi în decembrie 2019, la 200 de milioane în martie 200, înregistrând o creștere de 2 miliarde de dolari în acest an.

Constituția Bunului Simț CITEȘTE ȘI Constituția Bunului Simț

Pe lângă aceste zone speciale care într-adevăr au de câștigat de pe urma crizei, putem vorbi despre cererea de specialiști în IT generală ce este în creștere. Multe companii au posibilitatea de a-și muta complet activitatea în online, însă pentru a digitaliza totul corect au nevoie și de personal specializat. Oferta era oricum deficitară în această zonă, iar acum cu atât mai mult este nevoie de formarea unui număr mai mare de specialiști tech. Un alt element important de care trebuie să ținem cont este că multe dintre companiile ce sunt digitalizate forțat în contextul crizei, vor învăța să funcționeze în acești noi parametri și, foarte probabil, vor decide să rămână în spațiul virtual și după ce lucrurile vor reveni la normal. Odată confruntați cu acest gen de criză, vom ține cont și pentru viitor și vom dori să minimizăm astfel riscurile. Așa că trendul tehnologizării va continua, iar companiile vor dori să fie cât mai puțin dependente de spații fizice, își vor păstra informațiile și desfășura operațiunile în cloud și, nu în ultimul rând vor căuta să atragă oameni cât mai digitalizati și informații.

Astfel, dacă ar fi să tragem o linie, putem spune că industria IT este una dintre cele ce vor avea mari șanse să depășească această criză cu bine și, de ce nu, să iasă chiar în câștig. Așa că reorientarea către o specializare în acest domeniu, chiar și prin reconversie profesională, poate fi o soluție pentru cei care au rămas momentan fără serviciu și se gândesc încotro să o apuce mai departe. În plus, în IT, câtă vreme dovedești că știi ce faci și stai bine cu practica, nu trebuie să ai neapărat calificări academice. Dacă ai un minim interes pentru domeniu sau abilități conexe, poți apela la cursuri de specializare pe parcursul a câteva luni și apoi intra direct în câmpul muncii.

Important este ca fiecare persoană, fie angajat, fie angajator să își analizeze foarte bine punctele forte și punctele slabe, să se informeze în mod constant despre schimbările apărute în domeniul său și să dovedească o abilitate de adaptare ridicată. Lucrurile se desfășoară oricum cu mare viteză în zona tehnologiei, dar în contextul crizei, schimbarea rapidă și instabilitatea devin o caracteristică valabilă pentru aproape orice domeniu. Așa că este important să dăm dovadă de flexibilitate și să fim la curent cu ceea ce se întâmplă pentru a depăși cu bine această perioadă.

Claudia Tamași este country manager Codecool

viewscnt
Afla mai multe despre
it
tamasi