Pentru noi, cei care lucrăm în turism și transport, siguranța oaspeților noștri este, de departe, prioritatea numărul unu. Simțurile noastre sunt alertate de câte ori simțim pericole din acest punct de vedere. Este evident că știrea loviturii de stat din Turcia de săptămâna trecută a născut rapid îngrijorare și a declanșat multe nopți albe, încercând să punem cap la cap toate informațiile la care puteam apela și în special pe cele de la fața locului. În orice destinație operăm avem colaboratori locali care știu limba, obiceiurile, oamenii și au bune relații și conexiuni la toate nivelurile.
Același lucru se întâmplă în cadrul companiilor aeriene și, fără doar și poate, la nivelul ministerului de externe. Nu ușoară ne-a fost decizia de a zbura către Antalya în ritmul obișnuit la numai câteva ore de la înăbușirea loviturii de stat. Știam că situația în Antalya era calmă, că nu se petrecuse nici un incident acolo, știam că sunt sute de kilometri între focarele Istanbul și Ankara față de Antalya sau Bodrum. Spațiul aerian a fost liber, piloții au avut încredere și totul a mers, de la prima cursă, fără incidente. Televiziunile trimise de noi acolo au relatat a doua zi despre situația de normalitate de pe litoralul turcesc.
Am fost plăcut surprinși de faptul că, în primele 2, 3 zile, doar puține persoane au ales să rămână acasă. Și i-am înțeles, șocul era mare și incertitudinea crescută, ei neavând sursele de știri pe care noi le aveam. Cei mai mulți touroperatori au avut înțelegere și au fost culanți cu acești clienți. Fie au fost reprogramați, fie rerutați pe alte destinații după posibilități și, în anumite cazuri, au fost și banii returnați.
De atunci au trecut mai multe zile, simțurile noastre au rămas ascuțite. Situația este acum în curs de stabilizare în zonele tumultoase - Istanbul sau Ankara.
Cu toate acestea, mai vin turiști la noi care ne spun că nu mai vor să meargă în Turcia. Le este frică. Unii au copii, alții sunt în vârstă. Turcia este destinația potrivită pentru orice vârstă, dar mai ales pentru familii. O destinație care a avut de suferit de pe urma conflictului cu Rusia, pentru că turiștii ruși reprezentau națiunea cea mai numeroasă care călătorea în Turcia. Ori aceștia, pur și simplu, nu au mai avut voie să călătorească spre această destinație. Urmarea a fost scăderea prețului cu până la 50%. Necazul unora, bucuria altora și, uite așa, destinația a fost foarte bine vândută în România în acest an pentru că prețurile au fost excelente. Dar cum un necaz nu vine niciodată singur, a urmat lovitură de stat. Chiar dacă a fost un eveniment scurt și limitat, percepția lumii s-a schimbat, iar, după declararea stării de urgență, temerile, deși nejustificat, s-au înmulțit.
Chiar dacă Antalya este mai departe de Istanbul decât este Bucureștiul de Istanbul (482 km versus 445 km), chiar dacă litoralul românesc este mult mai aproape de Istanbul decât cel turcesc (313 km sunt de la Mangalia la Istanbul), percepția este că Turcia este Turcia și gata! Și, pe cât de mult încercăm să înțelegem turiștii cu privire la temerea lor, pe atât de mult crește în noi ideea că SINGURA alternativă a renunțării la Antalya este STATUL ACASĂ. Este ceea ce, evident, teroriștii și răuvoitorii își doresc: să ne fie frică, să ne baricadăm în casă și să ne schimbăm viețile. Ei vor să ne fie frică și când mergem să cumpărăm pâine, când ne trezim din somn și când mergem la culcare. Sigur că nu există siguranță deplină nicăieri. Și știți ceva? Nici acasă nu suntem siguri pentru că poate veni un cutremur. Cu ce este mai sigur litoralul românesc astăzi față de cel turcesc? Dar cel grecesc față de cel turcesc? Peste tot este calm și liniște. Și peste tot mâine poate să fie un incident. Nimeni nu și-l dorește și aproape nimeni nu-l poate anticipa. Prin urmare frica este de înțeles, dar nu este logică. Șansa să fie cineva anume afectat de un incident (fie el lovitură de stat sau terorism) este la fel de mare cu șansa de a câștiga de șase ori în viață la 6 din 49.
În acest moment, unii își doresc să meargă în concediul planificat în Antalya sau Bodrum, alții nu vor. Unii se supără dacă nu se mai zboară acolo, alții se supără dacă se zboară. Cei care nu mai vor să zboare sunt supărați dacă nu își primesc banii înapoi. Au puțină înțelegere dacă rămân fără bani, deși li se explică faptul că banii sunt la hotelieri sau la companiile de zbor. Frica este mai presus de orice. Chiar dacă frica nu este asigurabilă. Câțiva trăiesc chiar o frică teribilă și anticipează niște scenarii dintre cele mai pesimiste. Poate sunt născute din dorința de a-și recupera banii. Izbucnesc discuții și supărări între agenții de turism și cei care vor să renunțe la vacanță, dar nu și la bani. Apar amenințări, apar explicații juridice fantasmagorice. Și asta atât timp cât lucurile sunt clare: ne pasă de siguranță fiecăruia, dar Antalya astăzi este la fel de sigură ca și Grecia sau Spania. Cei care se duc acolo și revin ne mulțumesc pentru faptul că i-am convins. Nu și-au stricat vacanța, s-au bucurat de ea. Vin unii și spun "ok, dar dacă se întâmplă ceva?". Păi, bine, ceva se poate întâmpla și la Mamaia, dar și în Grand Canaria. Și, nu uitați, poate veni o calamitate și la București, ca și la Focșani.
Ignorăm că și Franța se află în stare de urgență de peste 6 luni, o prelungește pentru încă 3, nu am înregistrat că ea există, pentru că fiecare cetățean este protejat, nicidecum afectat de această realitate. Trebuie să facem ceva să nu ne fie frică. Lumea actuală este una în care pericolele sunt cunoscute peste tot. Toți circulă liberi peste tot și rău poate face oricine și oricui. Sigur, trebuie să fim precauți, trebuie să ne pese și să evităm pericolele. Dar să nu ne panicăm și să nu exagerăm efectele. Iar, dacă nu reușim să scăpăm de frică, va trebui să înțelegem că nu pot plăti alții pentru asta. Cu alte cuvinte, frică ne costă. Alternativa ar fi să dăm în judecată responsabilii internaționali pentru tulburarea liniștii globale….
M-aș bucura să ne păstrăm logica și calmul. Și judecata dreaptă. Dacă cei care ne deranjează viețile vor ajunge să ne facă să ne baricadăm în case, să ne certăm între noi și să ne acuzăm pentru o pagubă pentru care ei sunt vinovați, atunci vom fi pierdut cu totul jocul frumos care se cheamă viață. Viață este făcută să fie trăită cu bucurie și plăcere. Fără frică față de un final care vine oricum. Bucurați-vă de ea și nu uitați: Antalya e mai departe de Istanbul decât este Bucureștiul de același oraș frumos de la malul Bosforului. Bucurați-vă de viață, bucurați-vă de vacanțe!
Dragos Anastasiu este președintele grupului Eurolines România și membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders.