2,5 milioane de telefoane cu risc de explozie nu sunt o glumă

scris 11 oct 2016

Note 7 este mort. Mort de-a binelea și îngropat, deși nu toți cei care l-au cumpărat au și renunțat la el, iar o mare parte a utilizatorilor au asistat doar în rol de spectatori la desfășurarea ostilităților. A fost un meci spectaculos, în care Samsung a jucat cu Samsung și tot Samsung a pierdut.

Smartphone-ul coreenilor a coborât în doar câteva săptămâni de la stadiul de flagship, la cel mai grav incident din istoria modernă a smartphone-urilor și va rămâne un capitol rușinos pentru singurul producător care s-a putut lupta de la egal la egal cu Apple.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, dincolo de folclor și de inerentele comentarii din tribună, ceea ce s-a întâmplat cu Note 7, precum și deciziile luate de Samsung în încercarea de a remedia situația trebuie investigat cât de poate de amănunțit pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete.

În primul rând, pentru că vorbim de o componentă care, nefuncționând corespunzător, poate genera adevărate drame. Bateria pe bază de Litiu folosește o tehnologie dezvoltată acum zeci de ani, depășită de vremuri și de necesități.

Nu doar că este o sursă de frustrări zilnice, prin autonomia redusă pe care o oferă, dar are la bază un element instabil, responsabil de-a lungul timpului de numeroase incidente. Note 7 nu este nici primul și nu va fi nici ultimul dispozitiv care va avea de suferit de pe urma bateriei, atâta vreme când nu se găsește un înlocuitor pentru tehnologia actuală.

Ceea ce s-a întâmplat cu Note 7 ar trebui să fie un avertisment final pentru toți producătorii care trăiesc de pe urma acestei industrii, fără să întreprindă eforturi în scopul dezvoltării unei tehnologii mai eficiente și mai sigure de alimentare cu energie.

Fiscul e incompetent la unica sa sarcină: de a ne scoate bani din cont CITEȘTE ȘI Fiscul e incompetent la unica sa sarcină: de a ne scoate bani din cont

În al doilea rând, Samsung ar trebui să demareze o investigație amplă pentru a vedea exact care este cauza care stă la bază problemei. Pentru că, dacă și telefoanele furnizate ca înlocuitoare s-a dovedit că sufereau de același defect, este clar că Samsung nu are habar la ora aceasta de unde vine problema și cu atât mai puțin ce are de făcut pentru o rezolva.

În fine, comisiile abilitate ar trebui să verifice modul în care producătorul coreean a gestionat situația și dacă deciziile acestuia au pus în prim-plan, cum era firesc, siguranța utilizatorilor.

Samsung a livrat al doilea val de telefoane cu scopul înlocuirii primelor device-uri vândute, în ideea că acestea din urmă sunt sigure. În mod normal, povestea ar fi trebui să se încheie aici. Au fost destule cazuri similare de dispozitive înlocuite de diverși producători.

Însă, înlocuitoarele trimise de Samsung au început, la rândul lor, să se încingă, să scoată fum și chiar să explodeze. În doar două zile, în Statele Unite au fost raportate 5 astfel de cazuri, în care modelele de Note 7 trimise pentru înlocuire de Samsung au generat același tip de probleme.

În cel mai bun caz, putem vorbi de neglijență - un proces de producție și de verificare a calității necorespunzător. În cel mai grav scenariu, se poate bănui că au fost retrimise pe piață cu bună știință dispozitive defecte, cu risc mare pentru utilizatori.

De aceea, epopeea Note 7 nu trebuie să se încheie aici, cu o glumă la adresa celor care au cumpărat telefonul și o palmă de compătimire pe spatele producătorului. Trebuie investigate și lămurite cauzele problemei, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Nu vorbim de un ecran care se îndoaie sau de un semnal slab, cum a fost cazul altor scandaluri din industria smartphone-urilor, ci de un defect grav, care poate afecta viața utilizatorilor.

Vorbim de peste 2,5 milioane de device-uri produse, cu risc potențial de explozie. Este adevărat că, din acestea, doar 35 au creat probleme. Dar și 35 sunt prea multe când este pusă în pericol viața.

Oricare ar fi concluziile unei eventuale investigații, Samsung va merge mai departe. Chiar dacă, să presupunem, au fost retrimise cu bună știință pe piață dispozitive defecte sau verificate insuficient. Au scăpat basma curată producători auto care au mințit privind nivelul de poluare și s-a trecut peste ca și cum ar fi fost o nimica toată. De ce nu ar rămâne neafectat Samsung după câteva telefoane puțin prăjite?

viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
note 7