Am participat recent la Forumul de dezvoltare a Chinei (CDF) de la Beijing, un eveniment anual de întâlnire a liderilor de afaceri străini de rang înalt, academicienilor, foștilor politicieni și celor mai importante personalități din China. Conferința din acest an a fost prima din 2019 care a avut loc față în față și a oferit observatorilor occidentali oportunitatea de a se întâlni cu noii lideri de rang înalt ai Chinei, inclusiv cu noul premier Li Qiang.
Evenimentul i-a oferit, de asemenea, lui Li prima ocazie de a dialoga cu reprezentanți străini de când a preluat funcția. Deși s-a vorbit mult despre faptul că președintele chinez Xi Jinping numește loiali apropiați în poziții cruciale în cadrul Partidului Comunist Chinez și al guvernului, discuțiile noastre cu Li și cu alți oficiali chinezi de rang înalt au oferit o perspectivă mai nuanțată asupra politicilor lor și a stilului de conducere.
Înainte de a deveni premier în martie, Li a ocupat funcția de secretar al PCC în Shanghai. În calitate de reformator economic și susținător al antreprenoriatului privat, el a jucat un rol crucial în convingerea companiei Tesla să construiască o mega-fabrică în oraș. În timpul pandemiei COVID-19, el a pus în aplicare politica strictă a lui Xi de zero-COVID și a supravegheat o închidere de două luni a Shanghaiului.
Din fericire pentru Li, a fost recompensat pentru loialitatea sa și nu a fost transformat într-un țap ispășitor pentru eșecului politicii. Relația sa apropiată cu Xi i-a permis, de asemenea, să îl convingă pe președintele chinez să anuleze peste noapte restricțiile zero-COVID atunci când politica s-a dovedit a fi nesustenabilă.
În timpul întâlnirii noastre, Li a reiterat angajamentul Chinei față de "reformă și deschidere", un mesaj pe care l-au transmis și alți lideri chinezi.
Spiritul remarcabil al lui Li a contrastat puternic cu comportamentul mai rezervat al fostului premier Li Keqiang, pe care l-am întâlnit în anii anteriori, când era premier. În timpul întâlnirii noastre, el l-a făcut CEO-ul Apple, Tim Cook, să râdă în hohote, cu o referire la videoclipul viral în care Cook este aplaudat de mulțime în timpul vizitei sale la un magazin Apple din Beijing. El a glumit chiar și pe seama unei video în care legislatorii americani îl interoghează pe Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, care a devenit de asemenea viral.
Spre deosebire de Cook, a remarcat el, șeful asediat al TikTok nu zâmbea în timpul audierii în Congres. Gluma lui Li a inclus un avertisment implicit că, deși firmele americane sunt încă binevenite în China, guvernul chinez poate juca dur dacă firmele și interesele sale sunt tratate aspru în Statele Unite.
Amenințarea voalată a lui Li surprinde atitudinea actuală a Chinei față de SUA. Deși înalții responsabili de politica economică din China vorbesc adesea despre deschidere, politicile chinezești continuă să acorde prioritate securității și controlului în detrimentul reformei. Qin Gang, noul ministru de externe al Chinei, a adoptat o atitudine de șoim în timpul discursului său la CDF. Atacând implicit SUA, Qin i-a avertizat pe participanții occidentali că, deși China urmărește să mențină un regim comercial global deschis, țara va răspunde cu fermitate la orice încercare de a o antrena într-un nou război rece.
Într-un discurs recent, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a încercat să atenueze îngrijorările Chinei cu privire la faptul că SUA încearcă să-i "stăpânească" ascensiunea și să se decupleze de economia sa. Acțiuni americane recente care limitează comerțul cu China, a precizat ea, s-au bazat pe preocupări legate de securitatea națională și nu pe o efort de a împiedica creșterea economică a țării.
Dar va fi dificil să liniștiți China, în condițiile în care se pare că SUA intenționează să introducă măsuri de reducere a comerțului cu produse de mare valoare. restricții de mare amploare asupra investițiilor chineze în SUA și asupra investițiilor americane în China. Până în prezent, oficialii chinezi nu au fost receptivi la invitațiile lui Yellen și ale secretarului de stat Antony Blinken de a stabili un dialog cu privire la modul în care să maximizeze cooperarea, să minimizeze zonele de confruntare și să gestioneze concurența și rivalitatea strategică în creștere a celor două puteri.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat recent o declarație la fel de pragmatică, susținând că Europa ar trebui "să se concentreze mai degrabă pe eliminarea riscului decât pe decuplare" de China, dar a subliniat, de asemenea, numeroasele moduri în care politicile chineze reprezintă o amenințare pentru Europa și Occident.
Discursul ei nu a fost bine primit la Beijing și a fost efectiv ignorată atunci când a vizitat China împreună cu președintele francez Emmanuel Macron în aprilie. Pe de altă parte, Macron, mai împăciuitor, a avut parte de o primire pe covorul roșu.
În prezent, China încearcă să creeze o prăpastie între Uniunea Europeană și SUA. Având în vedere că firmele cu sediul în UE au interese semnificative în China, mulți directori executivi europeni au participat la CDF, spre deosebire de prezența limitată a liderilor de afaceri americani. Iar comentariile controversate ale lui Macron în timpul vizitei sale din aprilie, în special declarația sa conform căreia Europa nu trebuie să să devină un "vasal" al SUA, au sugerat că efortul ar fi putut avea succes. Însă un comunicat ulterior al G7 a reafirmat poziția Occidentului cu privire la Taiwan și a condamnat politicile agresive ale Chinei față de insulă, iar sprijinul tacit al Chinei pentru invazia brutală a Rusiei în Ucraina va descuraja probabil Europa să cedeze în fața farmecului Chinei.
Pregătirea alegerilor prezidențiale din SUA, împreună cu suspiciunea Chinei că SUA încearcă să să îi limiteze creșterea economică, vor împiedica eforturile de a construi încredere și a detensiona situația între cele două țări. În condițiile în care atât democrații, cât și republicanii concurează pentru a fi văzuți ca duri în privința Chinei, este probabil ca războiul rece sino-american să se intensifice, crescând riscul unui eventual război fierbinte privind Taiwan.
În ciuda eforturilor oficialilor americani de a stabili linii de apărare pentru competiția strategică cu China și insistenței oficialilor chinezi că nu au niciun interes în decuplarea economică, perspectivele de cooperare par din ce în ce mai îndepărtate. Fragmentarea și decuplarea devin noua normalitate, cele două țări merg spre coliziune, iar o adâncire periculoasă a "depresiunii geopolitice" în curs de desfășurare este aproape inevitabilă.
Nouriel Roubini, profesor emerit de economie la Stern School of Business a Universității din New York, este economist-șef la Atlas Capital Team și autorul cărții MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, and How to Survive Them (Mega-amenințări: Zece tendințe periculoase care ne pun în pericol viitorul și cum să le supraviețuim) (Little, Brown and Company, 2022). Este poreclit și “Dr. Doom” (Doctorul Apocalipsei) datorită predicțiilor sale în majoritate sumbre.
Copyright: Project Syndicate, 2023